De ce fetele se maturizează rapid, iar băieţii rămân copii până la 20 de ani? Secretul este în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit deja un truism că fetele se maturizează mai repede decât băieţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, pentru prima oară că, de fapt, dezvoltarea cerebrală a fetelor are loc cu aproximativ zece ani mai devreme decât în cazul băieţilor.


Încercând să descopere modul în care creierul stochează informaţii, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Newcastle, din Anglia, au descoperit indiciile care confirmă teoria că fetele se maturizează mai rapid decât băieţii şi au înţeles şi de ce.

Pe măsură ce creierul se maturizează, au constatat specialiştii englezi, el începe să  „reteze“ din informaţiile stocate până atunci şi să se concentreze pe lucrurile importante. În cazul fetelor, acest proces de reorganizare începe încă de la vârsta de 10 ani, în vreme ce băieţii trebuie să aştepte să ajungă la 15 sau chiar 20 de ani pentru a trece prin acelaşi proces.

„Absolut întâmplător, am descoperit că există o diferenţă fundamentală între băieţi şi fete în materie de dezvoltare. Este vorba despre maturizarea creierului, care constă în anularea unor conexiuni considerate inutile, în favoarea dezvoltării unora noi, mai importante. Pierderea unor conexiuni cerebrale în acest mod este chiar avantajoasă pentru funcţionarea cerebrală, fiindcă reţelele neuronale se organizează astfel mai eficient. La băieţi lucrurile astea se întâmplă cu zece ani mai târziu decât la fete“, explică Sol Lim, coordonatorul studiului.

În timpul procesului de maturizare cerebrală, amintiri, sunete şi imagini similare care apar în creier de mai multe ori sunt, practic, şterse, spun specialiştii. Numai conexiunile importante care se formează pornind de la acestea se păstrează, cum ar fi legătura dintre faţa unui cunoscut şi vocea lui, de exemplu.

Deocamdată, explicaţia precisă pentru „avansul“ de dezvoltare cerebrală al fetelor nu a putut fi oferită de specialişti, dar va reprezenta subiectul unor investigaţii ulterioare. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite