De ce femeile însărcinate poftesc la anumite alimente. Explicațiile și avertizările ginecologilor
0Este bine cunoscut faptul că femeile tânjesc după anumite alimente specifice și, în unele cazuri, aparent aleatorii, atunci când sunt însărcinate, potrivit Yahoo Life. Undeva între 50 și 90 la sută dintre gravide raportează că se confruntă cu pofte.

Unele gravide au mărturisit că au simțit nevoia de a mânca maioneză pe orice (în ciuda faptului că înainte o urau) sau înghețată cu adaosuri neobișnuite, precum măslinele. Altele spun că și-au dorit să pună unt de arahide peste pui sau peste orez ori au simțit nevoia să mănânce murături înmuiate în Nutella sau carne uscată de vită cu caramel.
Deși par ciudate, nu este nicio rușine să ai astfel de pofte, spun specialiștii, și este firesc să te întrebi ce le provoacă.
Medicii ginecologi/obstetricieni au încercat să explice această nevoie pe care o simt gravidele de a consuma anumite alimente sau combinații de alimente.
Alimentele la care poftesc cel mai des gravidele
Dulciurile, carbohidrații, proteinele animale, fructele și lactatele sunt cele mai frecvente cinci grupe de alimente căutate de gravide, spune, pentru Yahoo Life, Dr. Tiffany Pham, consilier medical la aplicația de sănătate pentru femei Flo.
Deși neincluse în aceste grupuri de alimente, murăturile sunt și ele o „poftă” clasică în cazul gravidelor.
Cu privire la murături însă, Tiffany Pham avertizează asupra conținutului de sare.
„Prea multă sare poate agrava retenția de apă în timpul sarcinii și poate crește riscul de hipertensiune gestațională și preeclampsie, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății bebelușului tău", arată specialista.
Pentru gravide, unele alimente sunt mai frecvente decât altele, însă nimic nu este exclus atunci când vine vorba de aceste pofte.
Când apar poftele legate de sarcină
Poftele pot apărea în orice moment și chiar se pot schimba în fiecare trimestru, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Cheruba Prabakar, medic ginecolog la Sutter Health și consilier medical la Luna Daily.
Începutul sarcinii este însă punctul fierbinte, spune Dr. Tiffany Pham, care precizează că ele tind să apară la sfârșitul primului trimestru.
„Pentru unele femei, ar putea începe încă de la cinci săptămâni de sarcină și se intensifică în timpul celui de-al doilea trimestru", spune Pham.
Poftele vor deveni „mai puțin intense în timpul celui de-al treilea trimestru", după cum sugerează unele cercetări invocate de Pham, „și tind să dispară după nașterea copilului".
De ce alimente atât de specifice?
Există o mulțime de teorii care țin cont de schimbările fiziologice majore care se produc în organism în timpul sarcinii.
„Papilele gustative pot suferi modificări pe măsură ce nivelurile de hormoni de sarcină cresc. Unele femei tânjesc după ceea ce corpul lor ar putea avea o carență nutrițională. Femeile care au un nivel scăzut de fier pot pofti la carne roșie, de exemplu", spune specialista, care însă nu este convinsă că deficiențele nutriționale sunt responsabile de aceste pofte.
Potrivit acesteia, ar fi mai logic ca femeile însărcinate să aibă poftă de alimente bogate în vitamine, dar dulciurile și carbohidrații par a fi mai des dorite.
„Pur și simplu nu știm motivul"
Un studiu realizat de Universitatea din Albany sugerează că poftele pot avea mai degrabă natură psihologică sau culturală.
„Deși există povești din bătrâni care pot încerca să explice acest fenomen, pentru majoritatea femeilor care au pofte, pur și simplu nu știm motivul", spune Prabakar , care crede că nu există un motiv unic și clar pentru aceste pofte.
Nu toate gravidele au pofte
Dr. Cheruba Prabakar precizează că oricât de mult ar părea că poftele sunt un dat în timpul sarcinii, nu toate gravidele le experimentează, ci numai 50 - 90 la sută dintre ele.