Curcuma împiedică răspândirea celulelor canceroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un compus al curcumei – curcumina poate împiedica proliferarea celulelor canceroase, arată un  nou studiu american. Cercetarea readuce în discuţie împortanţa alimentaţiei în menţinerea sănătăţii şi posibilitatea ralizării unor tratamente anticancer mai puţin agresive.

Curcuma ar putea împiedica celulele canceroase să se răspândească în organism, îndeosebi la nivelul colonului, potrivit noului studiu american al cercetătorilor de la Universitatea Saint-Louis, publicat în Journal of Cancer.

Efectul  creşte (cantitatea de celule canceroase distruse) dacă curcumina, care este un antioxidant puternic din curcuma, combinată cu silimarina, un compus activ al plantei numite armurariu.

Cercetătorii au studiat celule canceroase colorectale şi au comparat în laborator efectele mai multor compuşi anticancer asupra acestui tip de celule. Mai întâi curcumina, cu proprietăţi antiinflamatoare, şi apoi silimarina, terminând cu combinarea amândurora.  

Studiul a demonstrat că „asocierea celor două substanţe inhibă acţiunea celulelor canceroase şi le împiedică să se răspândească“, afirmă dr Uthayashanker Ezechiel, unul din autorii cercetării.

Studiul readuce în discuţie importanţa alimentaţiei în lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, concentraţiile prea mari de curcumină şi silimarină pot fi periculoase, atenţionează specialiştii.

„Deocamdată este mai sigur să se adauge puţin condiment în alimentaţie şi să se consume curcumină în alimente precum curcuma sau curry decât să se să ia doze mai ridicate de astfel de compuşi“, recomandă autorii cercetării.

Astfel, presărarea unei cantităţi mici de condimente în supe şi salate poate contribui la completarea de antioxidanţi.

Noul studiu ar putea sta la baza unor noi abordări în tratamentul cancerului, însă este nevoie de cercetări suplimentare pentru înţelegerea modului în care acţionează amestecul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite