Cum să tratezi anemia cu sfeclă roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că are gust dulce şi calităţi vitaminizante, sfecla roşie este des recomandată în curele care combat anemia. Această rădăcinoasă furnizează energie şi revitalizează organismul, iar efectele pozitive pentru sănătate nu se opresc aici.

Ştiai că sfecla roşie este una dintre puţinele legume care în urma preparării termice nu-şi pierde elementele nutritive? O poţi consuma coaptă sau în stare crudă cât mai des. Fiind benefică pentru sănătate, este indicat să nu-ţi lipsească din meniu.

Pentru o legumă, sfecla conţine mult zahăr (zaharoză), însă deţine un indice glicemic mic (crudă-30, gătită-65). Asta înseamnă că poate fi inclusă cu succes în dieta diabeticilor, deoarece stabilizează glicemia.

Are acţiune remineralizantă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamine, în special A, K, B2 şi B9, dar şi B1, B6, C şi E. Sunt remineralizante şi reprezintă o sursă excelentă de cupru, fier, magneziu, mangan, calciu şi potasiu. Graţie acestor nutrimenţi, sfecla cu tot cu frunze constituie un remediu preţios în caz de anemie. Despre sucul de sfeclă se spune că ajută la formarea sângelui, datorită fierului din compoziţie, care contribuie la creşterea numărului de globule roşii. Acestea măresc rezistenţa organismului la infecţii.

Bea zilnic 1 pahar cu suc de sfeclă roşie, în cure de 3 săptămâni, şi simptomele anemiei vor dispărea. Alte boli grave, cum sunt leucemia, pot fi ameliorate, dacă se consumă zilnic cel puţin 200-300 g de sfeclă roşie, gătită sau ca atare.

Pont

Pentru potenţarea efectelor benefice, fă un amestec din suc de sfeclă roşie, suc de morcov, suc de ţelină, suc de castravete, zeamă de lămâie şi chefir. Această combinaţie are un gust deosebit şi este foarte hrănitoare.

Adjuvant în hipertensiune arterială

Sfecla roşie poate să combată hipertensiunea, fiind bogată în potasiu, acid folic şi betanină (pigmentul roşu cu rol în prevenirea cancerelor). Reglează tensiunea arterială şi protejează sistemul cardiovascular, deoarece îmbunătăţeşte activitatea musculaturii inimii.

Anual, este indicat să ţii 2 cure de câte 2 luni cu suc de sfeclă şi alte legume. Ai nevoie de rădăcină de sfeclă, morcovi, rădăcină de ţelină şi ghimbir. După ce le bagi în storcător şi le pasezi, începi cura cu 50 ml de suc pe zi, crescând doza progresiv, până ajungi la 300 ml zilnic.

Accelerează metabolismul

Datorită conţinutului său ridicat de minerale, vitamine şi fibre (80%), sfecla ameliorează tranzitul intestinal şi uşurează digestia. Dacă ai probleme cu stomacul sau suferi de sindrom de colon iritabil, mănâncă sfeclă roşie coaptă sau fiartă. Pentru a accelera metabolismul, fă un amestec dintr-o bucăţică de sfeclă fiartă, 1 linguriţă de hrean şi 1 lingură de miere, pe care îl mănânci după masă. Dacă suferi de aciditate gastrică, ia dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1 linguriţă de sfeclă rasă cu miere.

Află pe clicksanatate.ro de ce să mănânci mai des sfeclă!

De ce sunt predispuse femeile la boli autoimune?

Parabenii: ce sunt şi de ce să-i evităm

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite