Cum folosim eșecul ca să avem succes. Regulile simplu de urmat ale unui cunoscut psiholog
0Mulți dintre noi au un prost management al eșecurilor. De cele mai multe ori devin frustrați, invidioși și depresivi când nu reușesc să își ducă proiectele la capăt sau când acestea se dovedesc neviabile.
În fiecare dintre noi stă puterea de a schimba eșecul în succes. Soluția este să devenim flexibili mental, astfel încât să ne putem ajusta constant proiectele pentru ca ele să devină realitate.
„Deși pare neverosimil, eșecul este cel care dă savoare succesului. Mai trebuie spus și faptul că ai un eșec atunci când decizi să nu încerci ceea ce ți-ai propus. Eșecul este, de fapt, o punte între învățare și renunțare”, explică psihologul Stelian Chivu.
Pentru mulți dintre noi, eșecul înseamnă învinovățire, iar acest lucru declanșează o întreagă serie de mecanisme negative, ce culminează cu îmbolnăvirea mentală, emoțională și fizică. Eșecul scade capacitatea de adaptare a celor în cauză la condițiile sociale în care trăiesc, iar frica că vor fi abandonați de cei apropiați este extrem de mare.
Încrederea în sine se prăbușește, se instalează depresia, iar visurile acestora sunt date uitării.
Acționăm sau reacționăm?
Totul pornește, spune specialistul, de la o întrebare pe care e necesar să ne-o punem: cum privești eșecul? Îl vedem ca pe o provocare să devenim mai buni, ca pe o trambulină sau dimpotrivă, ca pe un blocaj.
„Când stabilești că ești într-una din aceste situații, poți interveni ca să transformi eșecul în succes. Reacționăm când vorbim de manifestări și reflexe și acționăm când intră în joc atitudinile pozitive, constructive și de control”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Eșecul este un gând sau un program mental, o stare sau emoție ce apar în urma unor manifestări negative. Fiecare dintre noi acționează sau reacționează la un eșec în funcție de bagajul educațional și emoțional pe care îl are.
Extrem de importantă este atitudinea pe care o avem față de eșec. Dacă privim eșecul ca pe o întârziere a îndeplinirii proiectelor pe care ni le-am propus sau ca o lecție de viață, acesta devine practic o parte din mecanismul de care ne folosim ca să avem succes.
„Când întâlnim o groapă pe șosea, ce facem? O ocolim sau ne întoarcem din drum? Eșecul poate să te ducă la o gândire negativă, de genul că tu ești vinovat de cele întâmplate sau să dai vina pe alții. Cel mai eficient este să cauți soluții când apare o problemă și să mergi mai departe”, spune psihologul Stelian Chivu.
„Niciun drum nu este perfect”
Oamenii care au succes găsesc mereu în eșec o provocare și caută diverse modalități ca să ajungă acolo unde vor. În schimb, persoanele slabe găsesc în eșec o scuză și, de obicei, acuză și dau vina pe alții pentru ce li s-a întâmplat.
„În situații de eșec repetat, cei în cauză reacționează, iar creierul este efectiv programat de eșec și comandă producerea de cortizol, numit și hormonul stresului, și adrenalină în exces, iar asta duce la dezechilibre grave în organism. Dacă eșecul este controlat, cei în cauză acționează conștient, iar creierul comandă producerea de endorfine și dopamine (n.r. hormonii fericirii), care ne vindecă emoțional, mental și fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.
Orice exces în general aduce timorare, neliniște, frică, deprimare, stres și nervozitate. Așa se întâmplă și cu eșecurile, în special cu cele acumulate într-o perioadă mai lungă de timp. Mulți rezonează cu eșecul pentru că au o voință slabă, le este teamă de necunoscut și sunt incapabili să facă o analiză obiectivă a situației cu care se confruntă.
Specialistul spune că eșecul trebuie văzut ca un obtacol temporar în viața noastră, o piatră de încercare, care nu trebuie să ne împiedice să facem ceea ce ne-am propus. Studiile șțiințifice au stabilit că eșecurile ne provoacă să ne depășim limitele, să devenim mai creativi și inventivi și mai perseverenți.
„E nevoie de hotărâre și perseverență ca să depășim eșecurile. Niciun drum nu este perfect, asta trebuie să se înțeleagă. Nu există rețete magice pentru a reuși în viață. Important este să ne adaptăm permanent și să ne simțim bine în această călătorie de la eșec la succes”, conchide psihologul Stelian Chivu.