Ce efect au planurile de început de an în viața noastră. Când ne distrug psihic și emoțional. Sfatul psihologului

0
Publicat:

Mulți dintre noi ezită să își facă planuri pentru un nou an de teamă ca la finalul lui să nu fie puși în postura de a recunoaște că nu le-au putut duce la îndeplinire sau că nu a ieșit așa cum și-au dorit.

Planurile de început de an trebuie gândite în cele mai mici detalii FOTO arhivă Adevărul
Planurile de început de an trebuie gândite în cele mai mici detalii FOTO arhivă Adevărul

Frica de eșec se dovedește de multe ori mai puternică decât potențialele beneficii pe care le obținem dacă decidem să acționăm.

„Orice plan, oricât de slab ar fi, este mai bun decât niciun plan. Mai e și un alt aspect. Dacă nu ne facem noi planuri, cu siguranță vor face alții pentru noi”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Pentru a întocmi un plan de acțiune la început de an sunt necesare cinci etape: scrierea planului, elaborarea mecanismelor declanșatoare, vizualizarea, evaluarea și dăruirea propriei experiențe. Scrierea de mână a planului este o amprentă personală pe care o dăm acestuia, o oglindă ce proiectează stările noastre interioare.

„Scrisul de mână este primul pas în declanșarea mecanismului succesului pentru că în timpul acestei acțiuni se crează conexiuni neuronale care transmit programul din minte în materie, în lumea reală. Scrisul de mână este incomparabil mai relevant, mai eficient, decât scrisul la calculator”, explică psihologul Stelian Chivu.

Scrisul de mână permite conectarea la cele patru sisteme ale creierului: lobii frontali, occipital, temporal și parietal. Nu e vorba doar de scrisul în sine, ci și de atingerea pixului sau stiloului, a hârtiei, și de vizualizarea cuvintelor, dar și de auzirea lor mentală, care în termeni de specialitate se numește „subvocalizare”. Cu alte cuvinte, vorbim în gând.

„Când scriem, folosim emisfera cerebrală stângă, responsabilă de controlul vorbirii și al limbajului, al scrierii, înțelegerii și al descifrării conceptelor complexe, precum matematica. Recomandat este să și vizualizăm cuvintele, astfel încât să activăm și emisfera cerebrală dreaptă, responsabilă printre altele de imaginație și creativitate”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Secretul succesului

În a doua etapă e necesar să elaborăm așa numitele mecanisme declanșatoare. Vorbim de fiecare acțiune pe care  e necesar să o întreprindem pentru a ne realiza planul. De pildă, dacă dorim un job, mai întâi ne gândim ce ne-ar place să facem, scriem un CV și apoi începem să căutăm, iar dacă găsim ce ne place, contactăm angajatorul. Pin urmare, este important este să gândim fiecare pas pe care trebuie să îl facem.

Vizualizarea planului de acțiune, a modului în care îl punem în practică și realizarea lui efectivă integrează armonios și emisfera cerebrală dreaptă. Acesta este, de fapt, secretul succesului, prin implicarea în proces a ambelor emisfere cerebrale.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

„Când mă văd ieșind fericit de la serviciul pe care mi l-am imaginat că îl voi avea, activăm și emisfera cerebrală dreaptă, iar planul de acțiune va avea șanse mult mai mari de reușită. Ori plan, orice acțiune pe care o întreprindem, are nevoie de energie. Când folosim ambele emisfere cerebrale, nivelul de energie crește exponențial, ca și șansele de reușită a ceea ce ne-am propus”, spune psihologul Stelian Chivu.

Nu lăsa un eșec temporar să îți strice planul

Esențială este și evaluarea planului de început de an, dar și bucuria pe care trebuie să o simțim când ne gândim la acesta ca și cum s-a realizat deja. După ce s-a întâmplat acest lucru, este important să dăruim și celorlalți experiența noastră.

Unii dintre noi greșesc când lasă un eșec temporar să le strice planul de acțiune pentru tot anul. Dacă nu facem nimic, nu vom avea de suferit, dar nici bine nu ne va fi. Regretul că nu am acționat ne va măcina din interior și vom ajunge să ne îmbolnăvim.

Dacă acționăm, sunt șanse să eșuăm în ce ne-am propus, dar dacă folosim asta ca bază ca să ne motiveze, ne vom perfecționa modul de acțiune, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

„Dacă nu avem succes de la început, problema este la noi. Fie planul nu a fost conceput suficient de bine, fie nu este realist”, explică psihologul Stelian Chivu.

Una este să îți dorești un apartament sau chiar o casă și cu totul altceva este să vrei o vilă cu 20 de camere. Prin urmare, este important să concepem planuri realizabile, dar și să le ajustăm dacă acest lucru este necesar.

E necesar ca planul de acțiune să fie rectificat sau completat, dacă e nevoie, pe parcursul anului, în funcție de problemele pe care le întâmpinăm pe parcurs. Sunt persoane cărora nu le iese din prima planul și din acest motiv intră în depresie, se lasă pradă frustrării și consideră că au eșuat în ceea ce și-au propus. Merg și mai departe și cred că nu le va ieși nimic nici pe viitor, ceea ce nu e deloc realist. Secretul este să fim flexibili mental și să ajustăm permanent planul până când se realizează. Ai reușit, continuă, nu ai reușit, continuă”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite