Cele mai şocante cazuri de anorexie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai şocante cazuri de anorexie  FOTO Arhivă
Cele mai şocante cazuri de anorexie  FOTO Arhivă

Anorexia este o tulburare gravă de alimentaţie, care pune în pericol viaţa persoanelor afectate. Anorexia se declanşează adesea în adolescenţă, ca urmare a unei diete drastice autoimpuse, pe fondul unor tulburări psihice, lipsei încrederii în sine sau imaginii de sine deformate.

În cazul persoanelor anorexice, simptomul ponderal semnalează o suferinţă psihologică, adesea ignorată de cei din jur. Anorexia poate rezulta din lipsa de încredere în sine şi de autonomie. Din cauza carenţelor afective, tinerele găsesc în anorexie un mod de exprimare sau de a se face remarcate. Această tulburare intervine adesea după pubertate, odată cu transformările majore determinate de maturizarea sexuală.

Persoanele anorexice nu percep adevărata lor imagine corporală, se văd întotdeauna prea grase şi le este tot timpul frică să nu se îngraşe. Greutatea corporală sub limite normale se defineşte printr-un indice de masă corporală sub 18. Spre exemplu, o persoană cu înălţimea de 1,65 m se consideră că este slabă dacă are sub 49 de kilograme. Anorexia se caracterizează prin autoinducerea înfometării, ingestia alimentară este foarte restricţionată, frecvent cu un consum sub 300-500 de calorii pe zi şi niciun gram de grăsime. Adesea, persoana anorexică face compulsiv exerciţii fizice epuizante. Scăderea în greutate este privită ca o sursă vitală.

Cele mai şocante cazuri de anorexie: Isabelle Caro

Cel mai şocant şi totodată cel mai cunoscut caz de anorexie este manechinul francez Isabelle Caro. Ea a suferit de anorexie de la vârsta de 13 ani. A murit în noiembrie 2010, la vârsta de 28 de ani, cântărind doar 32 de kilograme. În 2007, modelul a apărut înfricoşător de slabă, acceptând să pozeze goală pentru o campanie şocantă pentru conştientizarea gravităţii anorexiei. „Am acceptat să particip la această campanie pentru a avertiza tinerele fete şi a le arăta pericolele dietelor, dictatura modei şi ravagiile anorexiei. Scopul este de a şoca pentru a sensibiliza“, declara Isabelle Caro, la vremea respectivă. Imaginile cu ea goală au făcut înconjurul lumii, însă părerile au fost împărţite. Medicii psihiatri au fost de părere că popularizarea acelor imagini poate incita mai mult tinerele anorexice.

anorexie isabelle caro

Cele mai şocante cazuri de anorexie: gemenele britanice Maria şi Katy Campbell

Gemenele Maria şi Katy Campbell au început să aibă probleme cu anorexia de la vârsta de 11 ani, când au auzit o discuţie între părinţi, care le-a marcat viaţa. La acea vreme, tatăl lor remarca faptul că fetele au început să crească şi să capete forme generoase. De teamă să nu se îngraşe, dar şi din dorinţa de a-şi pedepsi tatăl care le-a jignit, cele două fete au jurat că se vor înfometa. Ajunse la 35 de ani, surorile anorexice spun că visul lor de a deveni mame este imposibil de realizat, fiindcă din cauza problemelor de sănătate nu au avut niciodată menstruaţie. Tot din cauza anorexiei chipul le este foarte îmbătrânit, dar au rămas cu voce de copil.

anorexie gemene Campbell

 

 

 

 

 

Cele mai şocante cazuri de anorexie: Rebeca Jones, mama care cântăreşte cât fiica

Credeţi că fetele din imaginea alăturată sunt surori? În realitate, sunt mamă şi fiică. Rebeca Jones (dreapta) are 26 de ani, cântăreşte 31 de kilograme şi încape cu uşurinţă în hainele unei fetiţe de 7 ani. Rebeca suferă încă din adolescenţă de anorexie, dar cu toate acestea încearcă să ducă o viaţă normală alături de fiica ei.

anorexie rebeca jones
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite