Ce spune culoarea limbii tale despre sănătate. Deficiențele sau infecțiile îi pot schimba aspectul

0
Publicat:

Deficiențele nutriționale sau infecțiile pot schimba culoarea și textura limbii. Un nou studiu a constatat că aspectul limbii a avut o precizie de 95% în diagnosticarea unor afecțiuni precum diabetul și anemia, potrivit verywellhealth.com.

Culoarea limbii poate dezvălui aspecte legate de sănătatea persoanei. FOTO Shutterstock
Culoarea limbii poate dezvălui aspecte legate de sănătatea persoanei. FOTO Shutterstock

O atenţie îndreptată către felul în care arată limba unei persoane poate oferi informaţii importante despre starea sa generală de sănătate.

Forma, umiditatea și grosimea limbii sunt, pentru practicienii medicinei tradiționale chineze, parte a abordării lor de diagnosticare.

Culoarea și textura limbii pot oferi informații despre starea de sănătate a persoanei

De mii de ani, medicii tradiționali chinezi țin cont, printre altele, de aspectul limbii atunci când pun diagnostice, iar un nou studiu a constatat că diagnosticele puse în funcție de aspectul limbii au fost 95% precise cu privire la afecțiuni precum diabetul și anemia.

Limba oferă indicii vizuale care pot semnala diverse probleme de sănătate. Modificările de culoare a limbii, cum ar fi o nuanță gălbuie care indică probleme hepatice sau un înveliș albicios care sugerează probleme digestive, sunt indicatori semnificativi", a declarat pentru Verywell,  Ali Al-Naji, PhD, profesor asociat adjunct la Universitatea din Australia de Sud și coautor al studiului.

În cadrul amintitului studiu, cercetătorii au folosit un sistem de imagistică în timp real pentru a examina mai mult de 100 de imagini ale limbii.

Este vorba despre un sistem cu costuri reduse care are potențialul de a îmbunătăți detectarea timpurie a bolilor și de a facilita telemedicina, după cum a  explicat Al-Naji, în cadrul căruia pacienții pot capta de acasă imagini cu limbii la domiciliu pe care  transmite profesioniștilori pentru evaluare. 

Deși examinările fizice ale limbii sunt efectuate atât în medicina modernă, cât și în medicina tradițională chineză, interpretările constatărilor sunt diferite, spune Grant Chu, MD, MS, medic la Centrul UCLA pentru Medicina Est-Vest.

„Din perspectiva medicinii moderne, diferitele aspecte ale limbii pot fi asociate cu faptul că se iau medicamente, că sunt imunocompromise, că au deficiențe nutriționale sau o boală de bază sau niciuna dintre acestea", a declarat Chu pentru Verywell.

Limba umflată sau inflamată ar putea fi semnul unei deficiențe de vitamina B12. Petele albe sau roșii pot fi semn al unei infecții fungice (afte bucale).

Indicii ale unor boli mai grave

În medicina tradițională chinezească se face o evaluare de 15-20 de secunde a culorii, formei, umidității și grosimii limbii, a explicat Grant Chu. Se are în vedere locul în care există caracteristici sau variații de culoare,  iar practicienii iau în considerare inclusiv istoricul medical al pacientului și alte constatări de examinare.

O astfel de examinare poate ajuta și la depistarea unor boli mai grave.

Culoarea este o componentă importantă a unui examen al limbii, a declarat pentru Verywell Kevin Contrera, chirurg la UPMC din Pittsburgh, Pennsylvania.

Leziunile precanceroase tind să apară albe, în timp ce o limbă roșie, vasculară poate fi, de asemenea, un semn că ar putea fi vorba despre cancer.

Culoarea, forma și textura limbii ar putea dezvălui aspecte legate despre starea de sănătate a persoanei, dar ușoarele schimbări la nivelul limbii nu sunt neapărat motive de îngrijorare.

Dacă observați orice schimbări notabile la nivelul limbii, luați în considerare posibilitatea de a discuta cu un medic pentru a programa o examinare, îndeamnă verywellhealth.com.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite