Ce este „căpăceala”, produsul mai puțin cunoscut al albinelor. Are calități medicale miraculoase FOTO

0
Publicat:

O familie de apicultori din Arad ne vorbește despre căpăceala (capacul de la fagure), cu care albinele sigilează mierea depusă în fiecare celulă a stupului, pentru a-i conserva calitățile terapeutice.

Căpăceala este bună pentru sănătate FOTO Florina Margea
Căpăceala este bună pentru sănătate FOTO Florina Margea

Florin și Florina Margea ne dezvăluie faptul că produsul (căpăceala) mai este numit și elixirul sănătății.

Datorită proprietăților curative deosebite, căpăceala de albine sau de faguri este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Căpăceala de pe faguri, are o importanță medicală greu de egalat.

Este un «medicament» realizat de albine în farmacia stupului. Căpăceala are o aromă deosebită și păstrează proprietățile terapeutice ale elementelor active din compoziția sa; mierea, ceara, propolisul, enzimele și antibioticele naturale. Căpăceala de pe faguri, are o importanță medicală greu de egalat”, spune Florina Margea.

Bună pentru ficat 

Totodată, căpăceala reglează metabolismul organismului, ameliorează sau chiar vindecă anumite boli. Este folosită și în igiena orală, vindecă bolile respiratorii, de ficat, și se folosește cu rezultate deosebite în tratarea mai multor afecțiuni.

Este foarte bună pentru afecţiuni ale stomacului (mai ales ulcere), afecţiuni ale ficatului, afecţiuni ale cavităţii bucale (stomatită, paradontoză); afecţiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.); infecţii- datorită efectului antibiotic; afecţiuni cardiace- stimulează activitatea cordului. Totodată stimulează activitatea sistemului imunitar fiind  un bactericid puternic. De asemenea, căpăceala are efect de lubrefiere a vaselor de sânge şi de aceea este foarte utilă în cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator”, mai declară arădeanca.

Cei doi soți participă și la târguri FOTO arhihivă personală
Cei doi soți participă și la târguri FOTO arhihivă personală

Produsul se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură. În acest fel asigură şi o igienă orală deosebită, iar efectele sale sunt mai puternice.

Specialiştii recomandă o cură de minimum 14 zile, urmată de 1 lună pauză, după care, se poate relua.

Căpăceala se poate păstra într-un loc uscat, întunecos şi răcoros.

Florin și Florina Margea, se ocupă împreună de afacerea cu miere. El s-a pregătit pentru a deveni profesor de geografie, dar pe parcurs s-a răzgândit şi a ales să lucreze în agricultură, iar mai apoi să ducă mai departe pasiunea tatălui său pentru apicultură.

Florin a început cu apicultura de când s-a căsătorit şi a plecat din satul natal, mutându-se de la 100 de kilometri depărtare de Arad (comuna Pleşcuţa), în localitatea Horia, iar Florina l-a urmat în urmă cu câțiva ani după ce a renunțat la funcția de administrator financiar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite