Beneficiile fructului de cactus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructul de cactus, numit şi pară de cactus sau smochină chumbo, este un fruct exotic, savuros, suculent şi parfumat. În Mexic, în unele ţări din America Latină şi din Asia, fructul de cactus este asociat cu proprietăţi miraculoase. Detaliem în continuare beneficiile fructului de cactus.

Deşi este puţin cunoscut în ţara noastră şi se găseşte rareori la supermarket, fructul de cactus merită încercat şi consumat atunci când avem ocazia datorită beneficiilor sale remarcabile pentru sănătate. Există trei tipuri de fructe de cactus: cu coaja şi pulpa roşie (cel mai suculent), cu coaja roşie şi pulpa galbenă, cu coaja galbenă şi pulpa albă. Fructul cântăreşte de obicei 150 de grame, iar coaja este plină de ţepi, motiv pentru care fructul de cactus trebuie curăţat cu o perie de bucătărie, iar apoi se decojeşte cu atenţie, folosind furculiţa şi cuţitul.

Beneficiile fructului de cactus: izvor de vitamine şi minerale

Fructul de cactus este bogat în vitamina C, provitamina A, zaharuri, proteine şi lipide capabile să acopere nevoile energetice ale organismului. Fructul de cactus este o sursă importantă de fibre solubile şi insolubile (celuloză, hemiceluloză, lignină). Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru digestie, reglează tranzitul intestinal şi au proprietăţi antidiareice. Datorită conţinutului preţios de minerale şi oligoelemente precum potasiul, calciul, fierul, zincul şi magneziul, fructul de cactus reprezintă un ajutor de nădejde pentru a lupta contra colesterolului, inflamaţiilor colonului, obezităţii. Fructul de cactus se poate dovedi de mare ajutor în sezonul rece, fiindcă ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Este un fruct extrem de nutritiv, cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100 g).

Gustul diferă în funcţie de tipul fructului de cactus. Cel cu pulpă roşie are un gust foarte asemănător cu al pepenelui roşu, e dulce şi foarte zemos. Cel cu pulpă galbenă sau albă este mai puţin dulce şi uşor mai fad decât cel roşu. Toate varietăţile fructului de cactus conţin seminţe mici în interior, motiv pentru care sunt recomandate cantităţi mici în cazul persoanelor care au probleme cu digestia.

Beneficiile fructului de cactus: controlul diabetului

Fructele de cactus contribuie la menţinerea unui nivel optim al glicemiei, de aceea sunt indicate în dieta persoanelor predispuse la diabet. Fructul de cactus are un indice glicemic extrem de mic, ceea ce reprezintă un atu greu de egalat comparativ cu alte fructe.

Beneficiile fructului de cactus: uleiul din fructe de cactus

În industria cosmetică şi farmaceutică se utilizează uleiul din fructe de cactus, care conţine puternice proprietăţi antioxidante datorită vitaminei E. De asemenea, uleiul din fructe de cactus conţine acizi graşi esenţiali pentru sănătatea celulelor. Astfel, uleiul din fructe de cactus se utilizează cu succes în creme antiîmbătrânire sau în produse pentru eliminarea cicatricilor. Uleiul din fructe de cactus are efecte benefice şi asupra părului. Câteva picături din acest ulei sunt ideale pentru revitalizarea podoabei capilare.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite