«Bebelonia», ghidul gratuit pentru părinți, la început de drum: „E necesar să ne informăm corect”
0De anul trecut, proaspeții părinți și nu numai au la dispoziție un ghid cu sfaturi de la specialiști și cu experiențe împărtășite de cei care au învățat din propriile greșeli cum să-și crească frumos și sănătos copiii.
Inițiativa aparține unei tinere jurnaliste, blogger, autoare de cărți pentru copii, Alexandra Lopotaru (33 de ani), din Voineasa – Vâlcea, care trăiește în acest moment în Spania, mamă a doi băieți. S-a născut din nevoia de a găsi răspunsuri la problemele cu care s-a confruntat ea însăși, la temerile și limitele de care s-a lovit în dorința de a fi cel mai bun părinte pentru propriii copii și pentru a găsi un echilibru în viața de cuplu.
Dacă pentru alte meserii este necesar să urmezi cursuri, să înveți teorie, să faci practică, pentru cea de părinte - cea mai complexă, mai solicitantă și mai frumoasă din câte există - de cele mai multe ori te lovești de propria incapacitate de a-ți gestiona corect resursele ori de a găsi și de a te documenta din cele mai bune surse, de lipsa de control a emoțiilor, de lipsa de experiență și de cunoștințe. Prin urmare, deseori ești pus în postura de a te mulțumi cu opiniile și sfaturile mai mult sau mai puțin pertinente ale celor din jur.
În acest context, a apărut în România, publicația «Bebelonia» - ghidul util pentru fiecare mamă aflată la început de drum, pentru fiecare părinte care are nevoie de informații medicale legate de dezvoltarea copilului, stimularea abilităților cognitive și socio-emoționale, alimentație și somn, precum și cu sfaturi pentru familii.
Revista este deja la a doua ediție, fiind o publicație anuală, a cărei variantă fizică se tipărește în București. Am discutat cu fondatoarea ei, despre scopul ghidului, despre cum s-a născut inițiativa și cu ce diferă față de alte publicații pe această temă, cum ar fi, spre exemplu, faptul că este disponibil, în mod gratuit atât în variantă fizică, cât și virtuală. Practic este la un click distanță, inclusiv pe telefon și poate fi găsit și în maternitățile din rețeaua „Regina Maria”.
De la refugiu, la remediu și comunitatea de 100.000 de oameni
Pe Alexandra Lopotaru am descoperit-o în urmă cu cinci ani, prin prisma blogului său «Povești din Bebelonia», care apăruse deja de un an, la scurt timp după nașterea primului copil. Prin intermediul lui a început să povestească propriile experiențe din viața de tânără mămică: de la trăiri, la temeri, greșeli, neputințe și chiar să ceară ajutor, atunci când se simțea într-un impas.
„A fost refugiul meu, când nu mai puteam și nu voiam s-o iau razna, modalitatea de a mă trata de un început de depresie post-partum”, avea să mărturisească la vremea respectivă pentru „Adevărul”.
Apoi am însoțit-o în aventurile ei prin lume, bucurându-ne de succesul neașteptat pe care a început să-l aibă ca bloggeriță, ocazie cu care ne-a împărtășit din experiența pe care a avut-o locuind în Japonia, împreună cu familia, aventuri în urma cărora s-au născut materiale intens dezbătute la vremea respectivă pe platforma „Adevărul”.
Și ne-a dezvăluit inclusiv din planurile sale de activist de mediu și pentru drepturile părinților. Spre exemplu, este prima femeie care a militat activ pentru adoptarea unei legi care să impună asistarea alăptării în maternitățile din România, inițiativă care avea să fie preluată și asumată ulterior de reprezentanți politici și care s-a împotmolit la Camera Deputaților.
Colacul de salvare în marea de temeri și lipsuri de experiență și cunoștințe
Trecerea de la blog la ghid a reprezentat așadar un proces așteptat și firesc. Anul trecut a apărut prima ediție a publicației «Bebelonia» dedicată primelor șase luni din viața unui bebeluș, și din viața mamei și cea de cuplu.
„Când am început să scriu pe blog nu m-am gândit că voi aduna o comunitate atât de faină în jurul meu. Nu m-am gândit că gândurile, emoțiile și experiențele mele le pot împărtăși cu atâtea femei, atâtea mame, atâția oameni care vor să fie buni părinți”, recunoaște acum Alexandra Lopotaru despre cum a ajuns să adune în jurul ei o comunitate de aproximativ 100.000 de oameni.
„De la mii de frici legate de sarcină, naștere și alăptare, la zeci de gânduri despre cum nimeni nu te pregătește pentru ce va urma, nimeni nu îți spune că uneori îți va fi atât de somn încât vei adormi în fund... Toți îți spun în schimb doar că va fi frumos să ai un copil, că vei uita de toate când îl vei ține în brațe. Și se dovedește în final că exact așa este! Nu există iubire mai mare și dragoste mai înălțătoare! Dar greul de început nu se uită prea ușor”, ne-a mai mărturisit inițiatoarea ghidului despre ideea de a oferi un colac de salvare și altor părinți.
Cu ajutorul unor oameni extraordinari, medici, psihologi, traineri, jurnaliști, experți în comunicare, influenceri, a pus cap la cap primul număr al Revistei ghid «Bebelonia», cu informații despre sarcină și alăptare, semne ale depresiei post-partum, sfaturi și obiceiuri ale fericirii, ritualuri de îngrijire pentru un start mai ușor.
Primul număr cuprinde așadar articole despre etapele de dezvoltare ale nou-născutului, despre somnul său, despre cum este corect să fie transportat în mașină, cum să-i fie îngrijite gingiile, dar și dinții de lapte, cum să fie îmbrăcat în funcție de temperatură, recomandări de locuri prietenoase pentru copii, de filme, cărți, atât pentru cei mici cât și pentru părinți.
„Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale”
În această toamnă a apărut și cea de-a doua ediție a ghidului: „A revenit gratuit, online pe „bebelonia.ro”, precum și în format print, cu o mulțime de informații, sfaturi utile, interviuri. Pentru a doua ediție «Bebelonia» am pregătit 130 de pagini cu noi perspective de la peste 30 de specialiști, cu subiecte precum: relația cu partenerul după ce apar copiii, schimbările prin care trece corpul mamei post-partum, îngrijirea și nevoile reale, dezvoltarea bebelușului în perioada de la șase luni până la un an, primii pași, primele măsuri de siguranță în casă, prima febră, somnul, anxietatea de separare, diversificarea, vacanțele, recomandări și activități de cuplu...”.
„Cred că, pe lângă instinctul nostru, pe lângă iubirea ce țâșnește din cele mai adânci crăpături ale inimii, este necesar să ne informăm corect, constant și din surse sigure, ca să putem să luăm cele mai bune decizii pentru noi și pentru copiii noștri.... Nu este o revistă exhaustivă! Ar mai fi putut fi dezbătute și alte zeci de subiecte, însă, atât cât este, sper să ajute, să mai fie tăiate din frici și necunoscute, ca mamele să înțeleagă că nu sunt singure, să înțeleagă ce le așteaptă, ca apoi să caute sprijin și susținere. Fiindcă maternitatea este precum mersul cu trenul de mare viteză, a cărui locomotivă suntem noi, mamele, în primul rând!”, ne-a mai dezvăluit vâlceanca.
Lansarea celei de-a doua ediții a ghidului «Bebelonia» coincide într-un mod fericit cu cea de-a treia sarcină a tinerei: „Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei. Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte!”.