Femeia care militează pentru asistarea alăptării în maternităţi: „Avem nevoie de empatie în primele zile post-partum“
0O bloggeriţă din Vâlcea militează în favoarea laptelui matern. Alexandra Lopotaru militează pentru adoptarea unei legi care să impună asistarea alăptării în maternităţile din România.
Iniţiativa a pornit dintr-o experienţă personală. Creatoarea bloggului pentru părinţi, „Poveşti din Bebelonia”, Alexandra Lopotaru, explică motivul pentru care a început să facă lobbysm în favoarea alăptării asistate în maternităţi: „Eu am născut la stat şi nimeni nu mi-a arătat cum să îmi ţin copilul la sân. Nimeni nu mi-a vorbit de importanţa laptelui, de ataşarea corectă, de riscurile alăptării, ce să fac când mă trezesc cu febră, mastită, canale înfundate, cum să le previn, cum să le depăşesc şi să nu renunţ la alăptare. Nimeni, în afară de mamele care erau deja trecute prin asta.
Asistentele mă ciupeau dureros şi îmi puneau glicerină, ca să simtă copilul dulce, că altfel nu sugea. Ba mai mult, am aflat de existenţa consultanţilor în alăptare abia când avea Luc vreo câteva luni. Şi, ca mine, au fost, sunt şi vor fi alte mii de mame. Nu ar fi fost frumos ca în spital să vină cineva o jumătate de oră-o oră, să ne arate ce şi cum să facem?”, întreabă retoric bloggeriţa.
„Nu mai vreau să fie un joc de noroc”
Iar dacă la privat, mamele mai norocoase beneficiază de sprijinul unor cadre medicale, la stat lucrurile stau cu totul altfel: „Nu mai vreau să fie un joc de noroc. Să fii nevoit să ai noroc de un medic atent, de o asistentă cumsecade, de o moaşă blândă. Cred că avem nevoie doar de puţină empatie în primele zile post-partum şi de o persoană care să ne înveţe „tainele” alăptării. Fie colectiv, fie individual.”, mai spune Alexandra.
Amendament sau proiect de lege pentru cursuri asistate
Un prim pas în acest sens ar fi un amendament sau un proiect de lege care să includă asistarea alăptării în maternităţi, un proiect pe care, deocamdată, un politician s-a declarat dispus să-l susţină.
Un parlamentar a fost de acord să o întâlnească pe bloggeriţă şi să-i asculte ideile şi propunerile, liberalul Ovidiu Raeţchi. „I-am propus cursuri de alăptare în maternităţi, fie cu asistenţi, fie cu consultanţi, sub o formă sau alta, şi a acceptat imediat. Pentru că, la cât de important este laptele matern, nu ai nevoie de multe motive să te convingi că este o mişcare firească. Şi nici nu îţi trebuie cercetări ştiinţifice să vezi golurile din maternităţile noastre.”
„Trebuie să găsim modul în care să convingem sistemul”
„Mi se pare un proiect fezabil, îl vom face. Problema va fi să formulăm un amendament sau să facem un proiect separat care să fie funcţional în raport cu realităţile din spitalele româneşti. Trebuie să găsim modul în care să convingem sistemul, care întotdeauna va spune la început «nu». Sistemul e greoi, e subfinanţat şi, atunci, orice sarcină în plus, chiar şi cea a alăptatului, va primi iniţial un «nu se poate». Dar, într-adevăr, este un moment critic când vine asistenta şi îţi pune copilul în braţe. Decisive sunt primele ore şi decisivă este existenţa unei persoane specializate, care să te ajute să treci de momentul critic în care te întâlneşti cu copilul. Momentul contactului este esenţial pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele luni şi el ar trebui asistat”, a fost reacţia deputatului PNL Ovidiu Raeţchi .
Legea alăptatului în public şi instructaj pentru tinerii părinţi în situaţii critice
Ovidiu Raeţchi este iniţiatorul în Parlament a încă două proiecte legislative dedicate părinţilor: unul legat de alăptatul în public, iar altul legat de un instructaj în situaţii critice. Vom explica importanţa orei magice - cea a alăptatului, dar şi în ce constă cele două legi iniţiate de Raeţchi şi adoptate în Parlament.
Primul, adoptat anul trecut, prevede amenzi între 100 şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice sau juridice care evacuează din spaţii publice mamele care îşi alăptează copiii indiferent de vârsta lor,
În ceea ce priveşte al doilea proiect şi cel mai recent, părinţii ar putea face un instructaj în legătură cu îngrijirea bebeluşului înainte de externarea nou-născutului. Proiectul de lege a fost adoptat de senatori luna aceasta, în februarie şi propune ca părinţii nou-născuţilor să primească informaţii despre manevre anti-sufocare, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră, dar şi cum să reacţioneze.
Raeţchi a recunoscut că a auzit pentru prima dată de sindromul bebeluşului scuturat în America, după naşterea propriului copil: „Nu ştiam de acest sindrom, de riscurile majore, de faptul că poţi distruge viaţa copilului doar dorind să te joci cu el. Mi-am dat seama că este o idee corectă, care ar putea schimba nişte destine. Ulterior, am mers într-o cameră specială cu soţia, unde mai erau 10-15 părinţi, şi o asistentă de la maternitate ne-a oferit un instructaj de jumătate de oră-o oră, prin care ne-a explicat elemente de bază legate de febră, vaccin, lucruri graţie cărora am putut să plec de acolo liniştit”.
Importanţa orei magice - primul contact cu bebeluşul
În urma documentărilor pe care le-a făcut pe tema alăptării, Alexandra Lopotaru a descoperit că Global Breastfeeding Scorecard, care examinează situaţia din 194 de ţări, arată că rata de hrănire exclusiv prin alăptare depăşeşte 60% în numai 23 de ţări, printre care Nepal şi Bolivia.
Dar alăptarea ridicată nu este numai în ţările sărace. Spre exemplu, în Japonia, care este una dintre cele mai înstărite ţări, rata este de 40%. De ce? Pentru că sunt informaţi şi au cursuri gratuite despre îngrijirea copilului chiar la spital.
„În Japonia, după ce naştem, suntem internate cel puţin patru zile, timp în care asistentele ne arată cum să îi alăptăm sau cum să le facem baie. Organizaţia de Sănătate a sectorului meu organizează gratuit astfel de cursuri de îngrijire a nou-născutului”, i-a povestit Yumiko Sakai bloggeriţei românce.
Dacă în Japonia 37% dintre copii sunt alăptaţi în prima oară de la naştere, în ceea ce experţii numesc „ora magică”, în România rata este de 12%.
Studiul UNICEF, mai spune Alexandra, arată că 88% dintre nou-născuţii din România nu sunt alăptaţi în prima oră de la naştere, o realitate tristă, deoarece contactul dintre mamă şi copil în primele clipe are o serie de avantaje. Printre ele am aminti de colostru - “aurul lichid”, bogat în celule active imunologic, anticorpi şi proteine de protecţie, menit să protejeze micuţul împotriva multor infecţii. De asemenea, colostrul este bogat în Vitamina A, care ajută la protejarea ochilor.
Bloggeriţa a mai aflat şi că alăptarea exclusivă timp de şase luni ar putea preveni moartea a peste 800.000 de copii pe an la nivel mondial şi ar aduce economiei globale peste 300 de miliarde de dolari anual, potrivit studiilor UNICEF. Alăptarea ar putea preveni aproape jumătate din decesele copiilor sub cinci ani cauzate de diaree şi o treime din cele cauzate de infecţii respiratorii.
De asemenea, ar putea preveni decesul a 20.000 de femei pe an cu cancer la sân, ar putea reduce cancerul ovarian şi diabetul zaharat de tip 2. Copiii care sunt alăptaţi pentru o perioadă mai lungă au IQ-uri mai ridicate, rate mai scăzute de deces şi un risc mai mic de infecţie decât cei care sunt alăptaţi pentru perioade mai scurte sau deloc. Alăptarea poate, de asemenea, să îi protejeze împotriva diabetului şi a obezităţii mai târziu în viaţă.
„Pentru cei din medii defavorizate o astfel de lege ar putea fi vitală”, mai spune Alexandra Lopotaru.
În 2012, rata de alăptare exclusivă în primele şase luni era de 12.6%, iar anul trecut, conform UNICEF, a fost de 16%. România se află pe ultimele locuri, având în vedere că media globală este de 40%.