Avertisment sumbru pentru Europa: decesele cauzate de căldura extremă se vor tripla până la sfârșitul secolului

0
Publicat:

Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, cifrele crescând disproporționat în țările din sudul Europei, cum ar fi Italia, Grecia și Spania, arată un nou studiu.

temperaturi record în 2024
Căldura extremă va crește numărul de decese atât în Europa cât și pe restul globului Arhiva Adevărul

Frigul a ucis până acum mai mulți oameni decât căldura în Europa, iar unii specialiști au susținut că schimbările climatice vor aduce beneficii societății prin reducerea acestor decese. Doar că potrivit unui studiu publicat în The Lancet Public Health, s-a constatat că numărul deceselor corelat cu încălzirea vremii poate chiar să crească din cauza îmbătrânirii și a persoanelor mai vulnerabile la temperaturi periculoase.

În cazul în care încălzirea globală crește catastrofal cu 3 – 4 grade, și numărul deceselor provocate de căldură va depăși cu mult pe cel al deceselor cauzate de frig.

Avertisment șocant: „Valurile de căldură ar putea ucide 129.000 de oameni pe an”

Cercetătorii avertizează că schimbările climatice ar putea impune „provocări fără precedent” sistemelor de sănătate publică, mai ales în timpul valurilor de căldură.

„Pe măsură ce clima se încălzește și populațiile îmbătrânesc, se așteaptă o creștere semnificativă a deceselor legate de căldură, în timp ce decesele cauzate de frig vor scădea doar ușor”, a declarat David García-León, de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, coautor al studiului, pentru The Guardian.

Studiul estimează că valurile de căldură ar putea provoca până la 129.000 de decese anuale dacă temperaturile cresc cu 3°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu cele 44.000 de decese anuale legate de căldură înregistrate astăzi în Europa.

În plus, numărul total al deceselor anuale cauzate de temperaturile extreme ar putea ajunge la 450.000 până în 2100, chiar și în scenariul în care liderii mondiali reușesc să limiteze încălzirea globală la 1,5°C.

Temperaturi extreme
Încălzirea globală și temperaturile record din 2024 Foto Shutterstock

Căldura extremă amenință viața: schimbările climatice contrazic miturile

Cercetarea recentă subliniază impactul devastator al valurilor de căldură care au lovit întregul continent, contestând ideea greșită a celor care neagă schimbărilor climatice potrivit cărora încălzirea globală ar fi benefică pentru societate, deoarece ar reduce numărul de decese cauzate de frig.

Studiul arată că, chiar și în Europa, unde temperaturile sunt relativ scăzute, numărul de vieți pierdute din cauza căldurii extreme va depăși cu mult numărul de vieți salvate de iernile mai blânde. În alte regiuni, cum ar fi Asia, Africa, Oceania și America, temperaturile extrem de ridicate vor avea și mai multe efecte letale.

„Această cercetare este un avertisment serios despre riscurile pe care ni le asumăm dacă nu acționăm rapid pentru a combate schimbările climatice”, a declarat Madeleine Thomson, șefa departamentului de impact și adaptare la climă a organizației de cercetare în domeniul sănătății Wellcome, care nu a fost implicată în studiu.

Se preconizează triplarea deceselor în Europa, ca urmare a schimbărilor climatice

Se estimează că numărul deceselor cauzate direct de căldură în Europa se va tripla, dar această statistică nu reflectă întreaga imagine, a mai subliniat cercetătoarea.

Studiile indică faptul că pe lângă numărul crescut de avorturi spontane și probleme de sănătate mintală, căldura extremă este legată și de efecte indirecte grave. Acestea includ pierderile de recolte, incendiile devastatoare, deteriorarea infrastructurii critice și impactul economic, toate având consecințe asupra vieților noastre.

incendii de vegetatie
Incediile din Grecia pe fondul schimbărilor climatice Foto Arhiva Adevărul

Cercetătorii au analizat datele din 854 de orașe pentru a estima numărul de decese cauzate de temperaturile ridicate și scăzute din întreaga Europă. Rezultatele sugerează că căldura extremă va avea un impact major pe tot bătrânul continent, dar cea mai mare povară va fi resimțită în sudul acestuia, în special în Spania, Italia, Grecia și anumite regiuni din Franța.

Se estimează că, dacă temperatura globală crește cu 3°C – un scenariu de încălzire ușor mai sever decât cel anticipat de politicile actuale – numărul de decese cauzate de temperaturi extreme va crește cu 13,5%, echivalentul a 55.000 de decese suplimentare. Majoritatea victimelor vor fi persoane de peste 85 de ani.

Regiunile rurale, expuse la stres termic mai redus

Gary Konstantinoudis, epidemiolog la Centrul MRC pentru Mediu și Sănătate, a apreciat calitatea ridicată a studiului și informațiile valoroase oferite, dar a subliniat că prognozarea deceselor legate de temperatură este complexă și inevitabilă cu un anumit grad de incertitudine.

Analiza s-a bazat pe un studiu anterior care presupunea că efectul temperaturii asupra ratelor de deces a fost constant între 2000 și 2019.

Cu toate acestea, alte cercetări au raportat o scădere a mortalității din cauza unor factori precum îmbunătățirea asistenței medicale și modificările infrastructurii de sănătate. Konstantinoudis a avertizat că ignorarea acestor aspecte ar putea supraestima impactul viitor al căldurii asupra mortalității.

Studiul a extrapolat datele despre mortalitatea cauzată de căldură din orașe către regiunile rurale, care sunt expuse la stres termic mai redus.

Elisa Gallo, epidemiolog de mediu la ISGlobal, care a studiat mortalitatea cauzată de căldură în Europa, deși neimplicată în acest studiu, a subliniat importanța adaptării la creșterea temperaturilor.

Recomandările experților pentru guverne

Cercetătorii au recomandat guvernelor să implementeze politici pentru reducerea deceselor legate de căldură, inclusiv investiții în spitale, dezvoltarea planurilor de acțiune și izolarea termică a clădirilor. Ei au subliniat că estimările privind creșterea numărului de decese sunt influențate de schimbările în structura populației și climatul Europei.

„Pentru a evita cele mai grave scenarii, este esențial să abordăm cauza principală, și anume emisiile de gaze cu efect de seră”, a mai menționat Elisa Gallo.

Cercetătorii au concluzionat că eforturile de adaptare ar trebui să se concentreze pe regiunile marcate de șomaj ridicat, sărăcie, schimbări economice structurale, migrație și îmbătrânire a populației. Aceste zone sunt mai puțin capabile să se adapteze la daunele climatice și sunt afectate mai grav de creșterea numărului de decese cauzate de căldură.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite