Sticla cu apă fierbinte pentru durerile de spate poate duce la cancer de piele. Care este explicația

0
Publicat:

O femeie din Marea Britanie a aflat efectiv pe propria sa piele ce înseamnă să folosești timp îndelungat sticla cu apă caldă pentru a-ți atenua durerile de spate.

Atenție la cât de mult timp folosești remediul sticlei cu apă fierbinte
Atenție la cât de mult timp folosești remediul sticlei cu apă fierbinte FOTO Shutterstock

Joey Clarkson, în vârstă de 34 de ani, a început să folosească acest remediu în luna octombrie a anului trecut, din cauza unor dureri de spate.

Soluția, folosită de multă lume și aparent inofensivă a dus însă la apariția așa numitului „sindrom al pielii prăjite”, cunoscut sub termenul medical de „eritema ab igne”.

Durerea era insuportabilă și apăruse fără vreun motiv aparent”, își amintește Joey. Așa că a început să folosească o sticlă cu apă caldă în fiecare noapte pentru a diminua durerea, și apoi chiar și în timpul zilei. „Căldura atenua durerea... până când apa devenea rece”, a mai spus femeia pentru Daily Mail.

După ce a aflat că are hernie de disc, Joey a continuat să folosească sticla de apă caldă, în așteptarea opreației.

După un timp, a observat apariția unei erupții roșii și pete pe partea inferioară a spatelui. Inițial, a ignorat acest simptom, dar după șase săptămâni și-a dat seama că urmele nu dispăreau. Mai mult, pielea a început să o mănânce, iar petele roșii au devenit mai întunecate și mai inflamate.

Ce este „sindromul pielii prăjite”

Un medic dermatolog a diagnosticat-o cu „sindromul pielii prăjite”, cunoscut și sub numele de „eritema ab igne”. Această afecțiune apare în urma expunerii îndelungate la căldură directă asupra pielii și se manifestă prin apariția unei erupții roșii sau brune, cu un model distinct în formă de rețea și senzație de mâncărime.

Eram șocată”, mărturisește Joey. „Nu auzisem niciodată de așa ceva și credeam că folosirea sticlei cu apă caldă este perfect sigură.” Mai mult, începuse să se teamă, după ce a citit că, în unele cazuri, boala dermatologică pe care o avea crește predispoziția pentru cancerul de piele.

În urma unei expuneri îndelungate la căldură, pielea dezvoltă o erupție caracteristică, cu pigmentare roșie, albă și maro, spun specialiștii dermatologi.

Aceasta se întâmplă din cauza degradării fibrelor elastice și a celulelor bazale ale pielii, ceea ce generează hiperpigmentare și modificări distinctive în aspectul pielii.

Dermatologii avertizează că modificările la nivelul vaselor de sânge superficiale și ale celulelor pielii pot fi permanente și că această afecțiune poate lăsa semne pe tot restul vieții.

Măsuri de protecție

Mai mult, cercetători susțin că modificările vaselor de sânge pot duce la cancer de piele în cazuri extreme. Cele mai predispuse sunt persoanele cu piele subțire sau deteriorată, cu o susceptibilitate genetică la cancerul de piele. Aceste persoane, expuse la nivele ridicate de radiații UV, ar trebui să ia măsuri preventive.

Medicii sugerează utilizarea unor protecții, precum huse pentru sticlele cu apă caldă și tăvi de răcire pentru laptopuri, pentru a evita expunerea directă a sursei de căldură la piele. Se recomandă, de asemenea, utilizarea unui strat de îmbrăcăminte între sursa de căldură și piele și oprirea imediată a expunerii la căldură în cazul apariției sindromului.

Nu știam că folosirea sticlei cu apă caldă pentru atenuarea durerii mă expune la riscul de cancer de piele”, spune Joey. „A fost înspăimântător. Cred că ar trebui să existe un avertisment cu privire la căldură”, a mai spus ea..

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite