Aproximativ 130.000 de români cu epilepsie. 26 martie, Ziua Mondială a Epilepsiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice a creierului
Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice a creierului

Dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României, circa 130.000 de români suferă de această afecţiune, au afirmat astăzi medici neurologi, cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei.

Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariţia unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive.

Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoşătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiţioasă de cei din jur şi chiar şi astăzi sunt ţinta atitudinilor negative, discriminatorii.

La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecţiune, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcţie de cauze, dar în şase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecţiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură şi crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ţinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

„Aproximativ 130.000 de pacienţi cu epilepsie - dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României. În acest moment, au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice la nivel european. De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie cu investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul "Bagdasar Arseni", care oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament pentru care ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare", a afirmat Ioana Mândruţă, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti, citată de agepres.ro.

Într-un comunicat al CNAS, se spune că ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emoţionante manifestări mondiale de sprijin şi susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă. „ În urmă cu 10 ani, o fetiţă din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, şi-a dorit să creeze această zi de conştientizare a bolii pentru a le transmite celorlalţi cu aceeaşi afecţiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internaţională marcată în peste 100 de ţări, inclusiv în România“, potrivit sursei mai sus citate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite