10 motive să nu bei sucuri dietetice sau „light“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucurile dietetice mai degrabă îngraşă, decât să ajute la slăbit FOTO Arhivă
Sucurile dietetice mai degrabă îngraşă, decât să ajute la slăbit FOTO Arhivă

Atunci când luăm în considerare o dietă săracă în zahărurile nocive, sucurile dietetice par o alegere potrivită. Au un conţinut caloric scăzut şi, mai mult, ne satisfac şi pofta de ceva dulce prin îndulcitorii artificiali pe care îi conţin, cum ar fi aspartamul, zaharina şi sucraloza. Însă, în spatele lor se ascund mai multe neajunsuri decât ne dăm seama.

1. Îţi păcălesc organismul

Îndulcitorii artificiali au o aromă mult mai intensă decât zahărul, aşa că, de-a lungul timpului, sucurile dietetice ne amorţesc gustul de alimente dulci. De exemplu, fructele vor părea fără gust, notează CNN. „Îndulcitorii artificiali declanşează insulina, care transmite corpului să treacă în modul conservare a grăsimilor, lucru care conduce la îngrăşare“, conform lui Brooke Alpert, autoare a volumului „Detoxificarea de zahăr“ (The Sugar Detox).

2. Mai degrabă te îngraşă

Un suc dietetic nu are calorii, însă nu te va ajuta, neapărat, să scapi de kilogramele în plus. Cercetătorii de la Universitatea din Texas, SUA, au descoperit că, în timpul unui deceniu, băutorii de sucuri dietetice au o creştere în circumferinţa taliei cu 70% mai mare decât a celor care nu consumă asemenea băuturi.

Mai mult, participanţii care beau o băutură dietetică sau două în plus pe zi, aveau un risc de îngrăşare şi cu 500% mai mare. Modul în care îndulcitorii artificiali „ameţesc“ organismul poate juca un rol important în asta, însă, un alt motiv poate fi de natură psihologică, explică dieteticianul american Cassie Bjork. „Când ştii că nu consumi nicio calorie când bei sucul dietetic, un sandviş dublu sau o felie de pizza în plus nu te mai fac să te simţi vinovat“, spune ea.

3. Cresc riscul de diabet

Un studiu spune că dacă bei un suc dietetic pe zi, ai un risc mai mare cu 36% de a face un sindrom metabolic sau diabet. Sindromul metabolic descrie o serie de tulburări (inclusiv hipertensiune, glicemie mare, colesterol şi o circumferinţă a taliei mare) care îi supune pe oameni riscului de boli de inimă, atac cerebral şi diabet.

4. Nu au nicio valoare nutriţională

Atunci când bei un suc fără zahăr, nu ai niciun aport caloric, dar nici nu înghiţi nimic de care ar avea nevoie organismul tău. Dieteticianul Bjork ne spune că cel mai bun suc fără zahăr e apa. „Apa este esenţială pentru multe procese ale organismului, aşa că dacă o înlocuieşti cu un suc dietetic, faci un lucru rău“, spune Bjork. Dacă nu-ţi place apa plată, încearc-o pe cea carbogazoasă.

5. Sunt asociate cu durerile de cap

Primele studii despre aspartam au demonstrat că acest îndulcitor poate cauza dureri de cap. „Am câţiva pacienţi care sufereau de migrene şi care spuneau cu certitudine că băutura dietetică era de vină“, adaugă Bjork.

6. Strică dinţii

Băutul în exces de sucuri dietetice te poate lăsa cu dinţii pătaţi, conform unui studiu american. În cadrul cercetării s-au comparat dinţii unui utilizator de cocaina, unui consumator de metamfetamină şi ale unui băutor de sucuri dietetice. În cazul tuturor s-a descoperit acelaşi nivel de eroziune a dinţilor. Vinovatul în cazul sucurilor dietetice este acidul citric care, în timp, slăbeşte şi distruge emailul dinţilor.

7. Fac alcoolul mai periculos

Un suc fără zahăr într-un cocteil cu alcool are efecte periculoase şi te va face să te îmbeţi mai repede, spune un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kentucky, SUA. Cercetarea a dezvăluit că participanţii care au consumat cocteiluri amestecate cu băuturi dietetice aveau o concentraţie de alcool în aerul expirat mai mare decât cei care au avut cocteilurile amestecate cu sucuri obişnuite. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece sângele poate absorbi îndulcitorul mult mai repede decât zahărul. 

8. Sunt asociate cu depresia

Un studiu recent a demonstrat că oamenii care beau mai mult de patru doze de sucuri dietetice pe zi erau cu 30% mai predispuşi depresiei decât cei care beau băuturi cu zahăr.

9. Fac rău oaselor

Femeile peste 60 de ani au deja un risc mare de a face osteoporoză. Cercetătorii au descoperit că sucurile, inclusiv cele dietetice, au şi ele partea lor de vină. Femeile care beau cola dietetică au o densitate osoasă cu 4% mai mică decât celelalte.

10. Fac rău la inimă

O singură băutură dietetică pe zi poate creşte riscului unei probleme vasculare, cum ar fi un atac cerebral sau un infarct, susţin cercetătorii de la Universitatea din Miami, SUA. Studiul a descoperit că cei care beau sucuri dietetice au un risc mai mare cu 43% de a face un atac vascular, decât cei care nu beau.


Citeşte şi:

Sucurile dietetice, risc mai mare de diabet decât cele cu zahăr

Variantele light ale răcoritoarelor acidulate sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale, arată un studiu recent. Potrivit specialiştilor francezi, băuturile dietetice cresc cu 60% riscul de diabet zaharat.

Partea goală a paharului: băuturile cu „zero calorii”, asociate cu depresia

Experţii se întreabă dacă băuturile dietetice ar putea fi asociate cu depresia, după ce un studiu amplu a sugerat acest lucru.

Mituri dietetice

Există foarte puţine domenii în care toată lumea este superspecializată şi unul dintre ele este cel al dietelor de slăbit. Informaţia pe această temă apărută în media este uriaşă, calitatea acestei informaţii nu este întotdeauna verificată ştiinţific şi începem să o luăm de bună şi chiar să o transmitem. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri legate de diete.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite