România, la un pas distanţă de a avea o lege anti-bullying

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul campaniei de prevenire a bullying-ului, iniţiată în 2017 de Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Itsy Bitsy FM, a avut loc la Parlament o nouă dezbatere la care au participat peste 40 de reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi şi experţi în gestionarea fenomenului de bullying.

Obiectivul acestei acţiuni a fost analiza fenomenului de bullying din România, a legislaţiei în vigoare, a programelor de prevenţie şi intervenţie deja existente şi identificarea unor soluţii legislative şi programe naţionale de prevenire a bullying-ului. Acţiunea a fost organizată de deputaţii Andrei Pop şi Petre Florin Manole, Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Itsy Bitsy FM.

După mai bine de două ore de lucru împreună, autorităţile şi societatea civilă au stabilit următoarele acţiuni menite să conducă la prevenirea şi combaterea fenomenului de bullying în şcoli şi în societate:

Definirea conceptului de „bullying“, în vederea creării unui cadru unitar de înţelegere a fenomenului, în baza căruia să poată fi dezvoltat un text legislativ corect şi eficient, în combaterea şi prevenirea fenomenului de bullying în toate formele sale, atât din punctul de vedere al formelor de manifestare, cât şi al contextelor în care se manifestă; 

Definirea rolului tuturor participanţilor la bullying, inclusiv a martorilor – şi includerea lor în cadrul legislativ;

Conştientizarea fenomenului în societate, la nivelul tuturor stakeholderilor; 

Organizarea/înfiinţarea unui centru de raportare şi monitorizare a tuturor cazurilor de bullying, conform definiţiei. Stabilirea modului de organizare şi funcţionare a acestei instituţii; 

Comunicarea, revizuirea şi îmbunătăţirea (acolo unde este cazul) legislaţiei deja existente, care reglementează violenţa asupra copiilor, hărţuirea, dreptul la demnitate;

Identificarea unor soluţii legislative de optimizare a activităţii consilierilor şcolari prin normarea posturilor acestora de la 800  la 400 de copii;

Crearea unui program naţional de prevenire şi conştientizare a fenomenului de bullying în România;

Implicarea copiilor în analiza şi definirea termenului de bullying şi prezenţa lor în dezbaterea despre stoparea fenomenului de bullying în România;

Implicarea mediului universitar în dezbaterea despre stoparea fenomenului de bullying în România.

participantii la dezbaterea anti-bullying de la parlament

Participanţii la dezbaterea pentru prevenirea bullying-ului în România, desfăşurată luna aceasta în Parlament

   

„Pentru mine, bullyingul este un barometru negativ. Suntem pe locul 3 în Europa privind acest fenomen, iar intenţia mea este să acţionez printr-un proiect legislativ care să contureze procedurile necesare pentru partea de prevenire, în primul rând, dar şi pentru partea de tratare. Succesul oricărei iniţiative legislative stă în consultarea şi implicarea celor care cunosc îndeaproape problema şi mă bucur că au raspuns pozitiv invitaţiei noastre toţi cei prezenţi la dezbatere. Dialogul şi colaborarea sunt cele care vor duce la succesul acestei iniţiative“, spune deputatul Andrei Pop.

„Mi-am propus ca în mandatul meu de parlamentar să depun toate eforturile pentru a pune drepturile omului pe agenda politică. Acest proiect întăreşte obiectivul pe care mi l-am asumat şi este esenţial pentru interesul public, pentru protecţia copiilor, elevilor, femeilor, angajaţilor şi a altor grupuri care suferă de pe urma bullying-ului“, a declarat deputatul Petre Florin Manole.

Cei prezenţi au discutat deja şi paşii următori ce vor fi parcurşi pentru îndeplinirea rezoluţiei de mai sus, pentru a aduce o schimbare de impact în prevenirea si diminuarea bullying-ului în societate,  contribuind astfel la o mai bună sănătate emoţională a românilor. 

„Sunt foarte încrezătoare că societatea civilă împreună cu autorităţile vor reuşi să conlucreze pentru diminuarea fenomenului de bullying. Aşa cum, acum 2 ani, împreună am făcut posibilă legea 1 iunie zi liberă naţională şi am contribuit la conştientizarea importanţei timpului de calitate părinte-copil, aşa cred că vom reuşi şi acum. Urmează să ne consultăm în curând şi cu elevii, pentru că este foarte important să îi includem în proces, ei fiind cei care se confruntă zilnic cu fenomenul de bullying şi sigur ne vor îmbogăţi perspectiva“, spune Nadia Tătaru, preşedinte Asociaţia Părinţilor Isteţi şi co-fondator Itsy Bitsy FM.

La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

În studiul naţional efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii în anul 2016 se arată că:

  • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la şcoală, în faţa colegilor;
  • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
  • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la şcoală;
  • în mod repetat, în şcoală, 3 din 10 copii erau excluşi din grupul de colegi;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar.

„Este nevoie de investiţie şi conştientizare la fiecare nivel de funcţionare a sisemului de învăţământ – de la cel strategic, unde se creează cadrul legal de gestionare a bullying-lui, până la firul ierbii, în sala de clasă, pe culoarele şcolii, unde prevederile normative se transformă în atitudini şi comportamente cheie. Nu trebuie lăsaţi în afara ecuaţiei părinţii şi comunitatea, pentru că, adeseori, acolo se învaţă strategii agresive de comportament“, a afirmat Marius Rusu, psiholog în cadrul Programului de combatere a violenţei în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai: Parlamentului, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Tineretului şi Sportului, Avocatului Poporului, Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, ANPDCA, CMBRAE, Reprezentanţi ai ambasadei SUA în România, Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Telefonul Copilului, UNICEF, Crucea Roşie, Federaţia Tinerilor din Constanţa, mediator Bruno Demaille, psihologi, sociologi şi alte organizaţii şi specialişti, care se ocupă de prevenirea şi rezolvarea cazurilor de bullying.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite