Metode prin care partenerii se pot vindeca de traumele infidelităţii: ce se află în spatele trădării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metode prin care partenerii se pot vindeca de traumele infidelităţii. FOTO Arhivă
Metode prin care partenerii se pot vindeca de traumele infidelităţii. FOTO Arhivă

Cinci consilieri de cuplu explică metodele prin care partenerii care s-au confruntat cu problema infidelităţii pot trece peste traumele suferite.

Se vorbeşte foarte des despre traumele provocate de infidelitate. Deşi majoritatea partenerilor care au fost trădaţi nu cred că pot trece peste rănile provocate de această experienţă, terapeuţii îi contrazic, scrie womansday.com. Aceştia sunt de părere că dacă ambii parteneri îşi doresc să continue relaţia şi să lucreze la recâştigarea încrederii,  există şanse să reuşească să construiască un viitor frumos împreună.

Ce se află în spatele infidelităţii

Aminteşte-ţi că oamenii au o sumedenie de motive care îi împing să devină infideli. Întreabă-te dacă merită să pui capăt mariajului după această experienţă. Criză va trece şi lucrurile vor deveni mai clare atunci când emoţiile vor slăbi în intensitate pentru amândoi. Nu te grăbi cu privire la decizia de a divorţa. Aşteaptă ca lucrurile să se calmeze şi să puteţi înţelege problema care a dus la această experienţă, spune psihoterapeurul american Tammy Nelson.

De ce partenerii sunt tentaţi să devină infideli

Uneori, oamenii cad victime ale monotonia din cuplu. Ei nu se mai simt iubiţi şi încep să lege o conexiune cu altă persoană. Folosesc infidelitatea ca motiv pentru a putea pune capăt relaţiei. Dar, de cele mai multe ori, infidelitatea apare din cauza pasiunii pierdute, lipsei de comunicare cu partenerul sau  lipsei de încredere în propria persoană. Persoanele care tind să devină infidele caută validări în persoanele din jur. Mulţi dintre pacienţi spun că au căutat sprijin în afară, după ce nu s-au mai simţi apreciaţi şi susţinuţi în relaţie. - Vienna C. Pharaon, psihoterapeut

Cum pot trece persoanele care au fost înşelate peste această traumă

Discuţiile despre metodele de remediere a situaţiei sunt la fel de importante precum adresarea scuzelor  persoanei rănite. Totuşi, nu sunt suficiente doar scuzele. „Îmi pare rău pentru toată durerea pe care ţi-am creat-o“ trebuie spus în mod periodic.  Încrederea poate fi recâştigată, însă partenerul înşelat va avea mereu tendinţa să devină suspicios.  Evident, este foarte important ca după o astfel de experienţă partenerii să lucreze continuu la restabilirea echilibrului şi recâştigarea încrederii.  - Lee Fallis, psihoterapeut

Aveţi nevoie de timp şi răbdare

În cele mai multe astfel de situaţii este nevoie de ajutorul unui terapeut.  Este important să ai pe cineva care să te poată ghida să depăşeşti acest proces. Ai nevoie de foarte multă răbdare. Acest lucru nu poate fi reparat în săptămâni sau luni.  Concentraţi-vă pe rezolvarea problemei şi nu încercaţi să găsiţi un vinovat. Staţi departe de etichete. - Vienna C. Pharaon, psihoterapeut

Faceţi paşi mici şi siguri pentru repararea daunelor provocate

Reconstruirea relaţiei după o aventură are nevoie de trei lucruri: recâştigarea încrederii, care necesită scuze şi iertare; construirea unei relaţii, onestitate şi transparenţă, precum şi angajamentul de a vorbi despre toate lucrurile care scad echilibrul în cuplu.

Pregătiţi-vă să vă susţineţi reciproc

Ştiu foarte multe cupluri care au trecut în mod remarcabil peste infidelitate. Ambii parteneri au fost de acord că îşi doresc să nu lase infidelitatea să le ruineze relaţia. Puteţi trece peste trădare şi împreună puteţi crea o legătură mult mai puternică decât a fost înainte.  Doar amintiţi-vă că ambii aveţi foarte mult de lucrat pentru a trece peste rănile provocate. - Vienna C. Pharaon, psihoterapeut

Semne pe care nu ar trebui să le ignoraţi

Psihoterapeutul Joyce Marter spune că există câteva comportamente care nu ar trebui ignorate şi care ar putea indica o ruptură definitivă într-o relaţie:

  • Infidelitatea se repetă. „Acest lucru ar putea sugera o problemă cronică, dependenţa de sex sau o tulburare de personalitate, cum ar fi narcisismul  sau chiar sociopatie (în caz de minciună şi trădare fără remuşcări)
  • Partenerul nu vă mai iubeşte sau a dezvoltat sentimente pentru o altă persoană.
  • În relaţie există abuz sau violenţă emoţională, fizică sau sexuală. Abuzul nu este niciodată un lucru peste care ar trebui să treceţi. În cazul în care partenerul vă acuză că aveţi o parte din vină pentru că v-a înşelat, acesta este un semn de abuz emoţional.
Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite