Comportamente toxice care duc la distrugerea unei relaţii, dezvăluite de terapeuţii de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci psihoterapeuţi au realizat lista comportamentelor toxice care pot distruge o relaţie. Dincolo de infidelitate, care este considerată inamicul numărul unu, există alte obiceiuri grave care pot duce la pierderea conexiunii dintre parteneri.

Dacă atunci când vă gândiţi la inamicii numărul unu ai unui cuplu vă vin în minte infidelitatea sau ascunderea cheltuielilor, aflaţi că acestea nu sunt cele mai grave, scrie Huffington Post. Printre comportamentele care pot distruge o relaţie se mai numără:

Nu aveţi activităţi individuale

Deşi sunteţi un cuplu şi vă place să vă petreceţi timpul împeună, fiecare ar trebui să aibă şi activităţi individuale. Oferiţi-vă reciproc spaţiu pentru a merge seara cu fetele la film sau cu prietenii la bere şi veţi avea o căsnicie mai fercită, spune Ryan Howes, psiholog din Pasadena, California. „Este atât de important pentru amândoi să construiţi prietenii în afara relaţiei. În acest mod obţineţi perspective şi experienţe care pot contribui la întreţinerea relaţiei, putând fi în continuare o persoană interesantă pentru partener“, a mai spus specialistul.

Subestimaţi importanţa intimităţii

Dacă rareori vă atingeţi cu senzualitate, trimiteţi mesaje incitante sau aţi ajuns în punctul în care faceţi sex doar la ocazional, ar fi timpul să vă concentraţi atenţia pe cauzele care au dus la pierderea conexiunii sexuale. „Nu trebuie să faceţi sex în fiecare zi, dar existenţa gesturilor şi cuvintelor incitante este extrem de importantă în fiecare relaţie“, este de părere Debra Campbell, psiholog şi terapeut de cuplu din Melbourne, Australia. „Poate fi vorba de cea mai mică atingere, nu trebuie să se finalizeze întotdeauna cu un orgasm, poziţii fierbinţi şi transpiraţie. Partenerii trebuie să ştie că încă sunt doriţi“, a adăugat expertul.

Vă înconjuraţi de oameni cu o influenţă negativă

Deşi este important să vă menţineţi prietenii aproape, înconjurându-vă de persoane cu o influenţă negativă s-ar putea să vă afecteze propria relaţie, este de părere Laura Heck, terapeut în Salt Lake City, Utah. „Acţiunile prietenilor tăi îţi influenţează foarte mult relaţia, indiferent dacă îţi dai seama sau nu. Dacă prietenii tăi se plâng cu privire la relaţia lor sau flirtează pe ascuns cu alte persoane, acest tip de relaţii devin toxice pentru voi, ducând la schimbarea propriilor obiceiuri“, este de părere Heck.

Nu împărţiţi treburile casnice

Un studiu realizat în 2015 la Universitatea din Alberta a scos la iveală că partenerii care nu şi-au împărţit treburile casnice au raportat un nivel mai scăzut al satisfacţiei în cuplu, bucurându-se chiar de mai puţin sex decât cuplurile care pregăteau cina, spălau sau făceau curăţenie împreună. Resentimentele se acumulează în timp, astfel încât merită să aveţi o discuţie sinceră în ceea ce priveşte necesitatea împărţirii treburilor din casa voastră.

Nu vorbiţi despre ceea ce simţiţi

Dincolo de întrebări de genul „Cum a fost ziua ta?“ sau „Care sunt planurile noastre în acest weekend?“, este esenţial să adăugaţi şi discuţii mai profunde despre conexiunea dintre voi, despre cum vă puteţi îmbunătăţi relaţia sau ce puteţi face unul pentru celălalt, este de părere Liz Higgins, terapeut de cuplu din Texas, Dallas. Aceste tipuri de conversaţii pot părea puţin ciudate la început, dar, în timp, vă veţi convinge de importanţa lor. „Încurajez cuplurile pe care le consiliez să pună în aplicare această tehnică şi să vorbească mai mult despre relaţia lor. Veţi observa că încep să dispară reacţiile defensive, supărările sau momentele de deconectare dintre parteneri“, a dăugat Higging.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite