Metamorfoza online: cine şi de ce minte în dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile mint de trei ori pe zi, în timp ce bărbaţii spun aproximativ şase minciuni pe durata aceluiaşi interval de timp. FOTO Shutterstock
Femeile mint de trei ori pe zi, în timp ce bărbaţii spun aproximativ şase minciuni pe durata aceluiaşi interval de timp. FOTO Shutterstock

Studiile arată că în primele 10 minute de când cunoaştem o persoană nouă, mai ales când este de sex opus, minţim de cel puţin două, trei ori. În mediul online, incidenţa minciunilor creşte exponenţial

Prima minciună o spunem la vârsta de 2, 3 ani şi ajungem ca, la vârsta adultă, să minţim, în medie, de patru ori pe zi. Femeile mint însă doar de trei ori, în timp ce bărbaţii spun cam şase minciuni pe zi. 

Acest lucru înseamnă că, pe an, numărul minciunilor ajunge la peste 1.400. În proporţie covârşitoare (80%), femeile spun că mint pentru a nu răni sentimentele cuiva. Alte motive sunt, indiferent de sex, dorinţa de a părea mai buni (33%) sau de a ieşi dintr-o încurcătură (40%).

În relaţii, experţii spun că puţin mister nu strică, însă reversul medaliei este dureros: 54% din femei şi 57% din bărbaţi recunosc că şi-au înşelat partenerul la un moment dat. În căutarea dragostei, mulţi simt că nu au suficient de oferit aşa că aleg să cosmetizeze adevărul încă de la primul contact cu posibilul partener. 

Studiile au arătat că motivele şi felurile în care oamenii mint sunt pe cât de diferite, pe atât de surprinzătoare. Astfel, pentru mulţi, mai degrabă orientarea politică este dificil de recunoscut decât faptul că au câteva kilogame în plus, în timp ce alţii nu vor să-şi declare veniturile, vederile religioase sau înălţimea.

Aşteptări nerealiste, portret fantezist

Potrivit unui studiu al profesorului Cătălina L. Toma, de la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA), oamenii au tendinţa de a spune mici minciuni deoarece se tem de faptul că adevărul va fi descoperit în eventualitatea unei întâlniri offline. Astfel, 81% din utilizatorii site-urilor de matrimoniale mint în privinţa înălţimii, a greutăţii sau a vârstei. Femeile tind să-şi cosmetizeze greutatea, iar bărbaţii înălţimea, dar ambele sexe preferă să-şi posteze fotografii cu cel puţin şase luni mai vechi.

Persoanele care se află în căutarea unui partener încearcă să ofere ceea ce cred că audienţa aşteaptă de la ei Cătălina Toma, profesor

Andrei M. (28 de ani), din Bucureşti, lucrează în domeniul IT şi spune că nu are timp de întâlniri sau „peţit”, aşa că şi-a făcut un profil pe site-urile de matrimoniale din România. El recunoaşte că nu a spus chiar adevărul despre sine. „Ce să zic? Că muncesc şi 20 de ore pe zi? Că nu am timp să merg la sală, aşa că am făcut puţină burtă? Că mă duc în concediu doar o dată la doi ani şi că uneori rămân la birou peste noapte? Cine ar vrea să se cupleze cu o astfel de persoană? Adevărul este, însă, că până acum mi-a lipsit motivaţia de a-mi schimba stilul de viaţă. Probabil că, dacă aş întâlni pe cineva care să îmi placă suficient de mult, aş face câteva modificări în programul meu astfel încât să nu pară că am minţit”, explică tânărul.

Potrivit experţilor, minciuna este în parte rezultatul tensiunii dintre dorinţa de a spune adevărul şi aceea de a se pune într-o lumină cât mai bună. Astfel, de cele mai multe ori, profilele de pe astfel de site-uri descriu un „eu” idealizat, în care sunt trecute în revistă inclusiv calităţile pe care şi le-ar dori o persoană. Un alt motiv pentru care adevărul este înfrumuseţat este pentru a se încadra în cât mai mulţi parametri de căutare, în timp ce unii mint pentru că pur şi simplu sunt conştienţi de defectele lor.

Motivaţie pentru schimbare

Totuşi, spun experţii, studiile au dovedit că minciuna de pe site-urile de matrimoniale nu este neapărat un lucru rău. „În urmă cu trei ani, mi-am făcut un profil pe un site de matrimoniale din România. A fost o chestie serioasă, chiar îmi doream pe cineva, aşa că am spus că sunt mai slabă cu 10 kilograme. Aşa arătasem în anii de studenţie. Am început să mă împrietenesc cu diverse persoane şi, când mi-am dat seama că momentul unei prime întâlniri este destul de aproape, m-am apucat de dietă. A fost o motivaţie cum nu mai avusesem până atunci. Nu voiam să se creadă despre mine nici că sunt mincinoasă, nici că am probleme cu greutatea. De altfel, aşa mi-am şi găsit soţul, care a fost amuzat de povestea aceasta când i-am mărturisit-o, după nuntă, spune Maria Pop (35 de ani), din Bucureşti.

Nu voiam să se creadă despre mine nici că sunt mincinoasă, nici că am probleme cu greutatea Maria Pop, Bucureşti

Cum îţi dai seama de minciună

Un studiu publicat de publicaţia americană „Jurnal of Communication” a evidenţiat, cu ajutorul unui soft, câţiva indicatori ai nesincerităţii celor care îşi caută un partener pe internet. Astfel, mincinoşii folosesc mai rar persoana I, acesta fiind un indicator al distanţării pe fondul anxietăţii şi nervozităţii cauzate de minciuna spusă. 

„Mincinoşii folosesc cuvinte negative şi expresii precum «nu», «niciodată», dar mai puţine cuvinte cu cunotaţii emoţionale negative cum ar fi «trist» sau «supărat». De asemenea, ei dezvăluie destul de puţin despre ei înşişi, pe motiv că este mai dificil să fii prins dacă spui mai puţine despre tine”, explică Cătălina Toma. Alt indicator al minciunii este faptul că cei în cauză folosesc deseori expresia „să fiu sincer”, pentru a abate atenţia de la problemă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite