Încă o explicaţie pentru care copiii nu îşi ascultă părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare părinte trece prin momente frustrante atunci când propriul copil pare să ignore orice sfat sau instrucţiune venite din partea adulţilor. Capacitatea celor mici de a ignora o rugăminte a unui părinte ar putea avea o cauză mult mai profundă decât simpla dorinţă de răzvrătire, consideră cercetătorii britanici, potrivit BBC.

De fapt, specialiştii susţin că minorii nu îşi ignoră în mod voit părinţii, ci se confruntă mai degrabă cu un fenomen numit „orbire intenţionată”, adică nu reuşesc să conştientizeze mesajele din afara sferei lor de atenţie.

Profesorul Nilli Lavie, de la Universitatea de Neuroştiinţă Cognitivă din Londra, a declarat pentru BBC că majoritatea copiilor au un nivel de conştientizare periferic mult mai mic decât cel al adulţilor.

„Părinţii ar trebui să înţeleagă faptul că mulţi copii devin mult mai puţin conştienţi de lucrurile din împrejurul lor, atunci când se concentrează chiar şi pe ceva minor. Noi denumim acest fenomen orbire intenţionată”, a spus profesorul Nilli Lavie.

„De exemplu, un copil care îşi încheie haina, în timp ce traversează strada, nu poate fi atent şi la traficul din sens opus, pe când un adult nu ar întâmpina nicio problemă. Capacitatea de conştientizare asupra lucrurilor din afara centrului de atenţie se dezvoltă odată cu vârsta”, mai spune profesorul universitar britanic.

Totodată, psihologii susţin că toate persoanele au până la urmă o capacitate limitată de atenţie, chiar şi atunci când desfăşoară sarcini foarte solicitante, o trăsătura naturală până la urmă şi necesară, susţin specialiştii.


Citeşte şi:

STUDIU De câte nopţi nedormite au parte părinţii din cauza copiilor

Somnul nu mai este la fel de dulce după venirea pe lume a unui copil. Şi chiar dacă părinţii nu s-au gândit să ţină evidenţa nopţilor albe pe care le-au făcut ani de-a rândul, un studiu a contabilizat somnul pierdut în funcţie de etapele de vârstă ale copiilor.

„Încetaţi să vă mai sacrificaţi pentru copii!“ Adevărul pe care niciun părinte nu vrea să-l recunoască

„Nu vă mai lăudaţi copiii pentru orice. Vedeţi-vă de viaţa voastră în timp ce ei îşi văd de ale lor“, este opinia fermă a consilierului personal Olga Levancuka, mamă la rândul ei, care avertizează părinţii că odraslele nu-i vor respecta mai mult dacă le vor închina restul vieţii şi se vor sacrifica.

Cum vor deveni copiii „monştri egoişti”

Societatea consumeristă - cu toate obiceiurile sale, în special televiziunea şi shoppingul - transformă copiii în creaturi egoiste, imorale, fără empatie, potrivit psihologului britanic Graham Music.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite