De ce să nu faci sex la 15 ani

0
0

De ce să nu faci sex la 15 ani. Psihologii occidentali susţin ca viaţa sexuală poate fi începută în momentul în care un adolescent se simte pregătit, vârsta variind de la persoană la persoană.

Un studiu al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănatate, din urmă cu trei ani, arăta că vârsta la care tinerii români îşi încep viaţa sexuală a scăzut constant în ultimii ani. Astfel, vârsta minimă de începere a vieţii sexuale la persoanele de gen feminin a scăzut la 12 ani, iar media se situează sub vârsta de 16 ani, iar la persoanele de gen masculin vârsta minimă este de 11 ani şi cea medie tot sub 16 ani. 

O experienţă plăcută sau nu?

Sexologul britanic Tracey Cox atrage atenţia că pierderea virginităţii nu este cea mai plăcută experienţă, mai ales în cazul fetelor. Prima experienţă sexuală poate fi o mare dezamăgire, cu atât mai mult cu cât majoritatea adolescenţilor au aşteptări mari de la ea. Totuşi, aceeaşi sursă susţine că hormonii sexuali sunt la cote maxime, aşa încât experienţa poate fi simţită foarte intens şi plăcut.  

De ce să nu faci sex la 15 ani. Folosirea prezervativului

Din cauza inconştienţei sau pentru o trăire intensă a actului sexual, tinerii încearcă să experimenteze fără folosirea prezervativului, ceea ce ar putea fi un început cu stângul. Riscul unei sarcine timpurii, boli cu transmitere sau alte probleme pot să se ivească.

Teama de pierdere a unor ani preţioşi

O parte dintre adolescenţi vor să înceapă cât mai devreme nu doar din curiozitate, ci şi pentru că se gândesc că „timpul lor trece“. Studiile au arătat că bărbatii cu vârste cuprinse între 16-20 de ani sunt cei mai activi din punct de vedere sexual.

De ce să nu faci sex la 15 ani. Sfârşitul pubertăţii

Sfârşitul pubertăţii are loc la fete în jurul vârstei de 16 ani. Aşadar, o adolescentă poate evita începerea vieţii sexuale în plin proces de schimbare. De partea cealaltă, maturizarea sexuală începe la 13 ani, iar în unele cazuri finalul acestui proces poate avea loc şi la 19-20, potrivit medeciclopedia.com. 

Excitabilitate emoţională şi negativism

În perioada de maturizare sexuală mulţi tineri devin retraşi, manifestă o excitabilitate emoţională şi negativism ce-şi găseşte expresie în ignorarea conştientă a cerinţelor din partea părinţilor şi a învăţătorilor.

Mai multe - Viață de cuplu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite