De ce rămân oamenii în relaţii toxice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decât să sfârşească singuri la bătrâneţe, oamenii preferă să rămână în angajamente „toxice“ FOTO: Shutterstock
Decât să sfârşească singuri la bătrâneţe, oamenii preferă să rămână în angajamente „toxice“ FOTO: Shutterstock

O echipă de specialişti a Universităţii din Toronto explică de ce oamenii se încăpăţânează să rămână alături de partenerii lor, chiar şi atunci când relaţia pe care au construit-o împreună este un coşmar.

În cuplu există nenumărate „furtuni“, cauzate adesea de diferenţele dintre cei doi parteneri, de aceea se şi spune că traiul în doi nu este deloc uşor. Şi, totuşi, există oameni care preferă să rămână într-un angajament mai puţin fericit, şi să sufere în tăcere, decât să-şi  abandoneze „jumătatea“. Cum se explică acest raţionament?

Specialiştii americani sunt de părere că teama de a fi singur este un predicator semnificativ atunci când bărbaţii şi femeile se mulţumesc cu mai puţin în relaţiile lor. Tulburaţi de gândul că ar putea să rămână singuri la bătrâneţe, unii oamenii acceptă cu uşurinţă eşecul sentimental, potrivit unui studiu publicat în „Jurnalul de Personalitate şi Psihologie Socială“. 

„Cei cu temeri puternice legate de singurătate sunt dispuşi să se mulţumească cu mai puţin în relaţiile lor. Uneori, aceştia rămân în relaţii în care nu sunt fericiţi şi continuă să se întâlnească cu parteneri nepotriviţi. Anxietatea provocată de singurătate pare să joace un rol cheie în aceste tipuri de comportamente relaţionale nesănătoase“, susţine Stephanie Spielmann, autorul studiului.

Pentru a verifica ipoteza enunţată mai sus, specialiştii au realizat studii pe adulţii din America de Nord, studenţii Universităţii din Toronto şi membrii comunităţii din Canada şi SUA, potrivit news.yahoo.com

Rezultatele au arătat că bărbaţii şi femeile aveau temeri similare în ceea ce priveşte riscul de a rămâne fără partener, afirmă profesorul Geoff MacDonald, co-autor al studiului.

Citeşte şi:

Cum faci faţă unui eşec sentimental 

De ce rămân femeile în relaţii cu bătăuşi?      

Cum îţi distrugi relaţia fără să-ţi dai seama: şase obiceiuri toxice pentru viaţa de cuplu 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite