Cum să treci peste infidelitate: cele cinci reguli ale psihologilor care îţi salvează relaţia şi restabilesc încrederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să treci peste infidelitate. FOTO nypost.com
Cum să treci peste infidelitate. FOTO nypost.com

Trecerea peste durerea provocată de infidelitate poate fi un proces extrem de greu. Totuşi, atunci când partenerii decid că vor să salveze relaţia, este nevoie să ţină cont de recomandările oferite de specialişti.

După experienţa unei infidelităţi, partenerul trădat se confruntă cu emoţii extem de puternice care îi destabilizează capacitatea de a lua decizii cu privirea la viitorul relaţiei. Mânia şi speranţa provocă schimbări decizionale greu de imaginat. Deşi se simt trădaţi, unii parteneri nu vor să renunţe, fiind tentaţi să încerce să salveze relaţia, scrie cheatsheet.com. Dacă alegeţi reconcilierea, psihologii recomandă stabilirea câtorva reguli de bază înainte de a face acest pas:

Asiguraţi-vă că aventura s-a încheiat

Clarificaţi cu partenerul că nu veţi mai accepta această situaţie. Ori vei fi singura opţiune, ori nu va exista nicio reconciliere. Rămâi ferm în această decizie, pentru că dacă partenerul continuă să se vadă cu acea persoană, cu siguranţă nu veţi obţine un rezultat pozitiv.

Partenerul care a înşelat trebuie să accepte că are nevoie de ajutor

Va fi dificil să îl convingi pe partener, dar trebuie să fie dispus să participe la consilierea de cuplu. Aşa că, înainte de împăcare, trebuie să recunoască că a greşit. În caz contrar, acesta va încerca să te convingă că ceea ce s-a întâmplat nu a fost din vina lui. Ba mai mult, ar putea da vina pe tine pentru această situaţie.

Nu trebuie neapărat să uiţi, dar trebuie să ierţi

Dacă nu reuşeşti să ierţi, vei otrăvi în cele din urmă relaţia. Nu vei putea să te detaşezi pe deplin şi să menţineţi o relaţie sănătoasă, dacă nu depui efortul de a uita această experienţă. Dar nu vă ascundeţi emoţiile, ci încercaţi să vă iertaţi partenerul.

Restabiliţi relaţia cu voi înşivă

Partenerii înşelaţi încep să pună la îndoială propria valoare şi pot cădea în depresie. Este extrem de important să monitorizaţi modul în care vă simţiţi şi să luaţi măsuri pentru a vă păstra echilibrul mental. „Ceea ce majoritatea oamenilor nu-şi dau seama este că şi partenerul infidel este rănit de experienţă. Aproape întotdeauna aceştia se confruntă cu depresii acute sau chiar gânduri de sinucidere“, spune psihologul Willard F. Harley Jr.

Învăţaţi să renunţaţi

Dacă observaţi că, în ciuda ajutorului terapeutic, nu puteţi trece peste infidelitate, nu forţaţi lucrurile. Eliberaţi-vă de vină şi de aşteptări şi renunţaţi la relaţie. Faceţi ce este mai bine pentru voi. „Este timpul să mergeţi mai departe dacă partenerul nu a renunţat la aventura extraconjugală, nu doreşte să primească ajutor de specialitate sau nu îşi asumă vina pentru ce s-a întâmplat“, recomandă terapeutul Eboni Harris .

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite