Ce trebuie să ştii înainte de a-i da antibiotic copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu obişnuieşti să ceri părerea pediatrului înainte de a-i administra copilului antibiotic imediat ce vezi că nu-i scade febra mai multe zile la rând, află de ce trebuie să eviţi această practică!

Când nu e nevoie de antibiotic

Antibioticele acţionează contra bacteriilor, motiv pentru care nu are efect atunci când un virus este vinovat pentru boala copilului. De asemenea, dacă a primit recent acelaşi tip de antibiotic, va avea efect redus sau nu va fi eficient în răceli şi gripe. Şi sistemul imunitar e posibil să fie afectat.

Un alt risc în cazul în care cumperi de la farmacie un alt gen de antibiotic decât unul folosit în trecut este să aibă efecte secundare: letargie, diaree, vărsături, urticarie. De aceea, este recomandat un consult medical. În urma acestuia, pediatrul va confirma necesitatea administrării unui antibiotic, mai ales dacă există pericolul extinderii puroiului, cum se întâmplă în afecţiuni inflamatorii ca amigdalita.

Analize necesare

Printre analizele care pot determina tipul de antibiotic necesar copilului se numără exudatul, secreţia nazală, coprocultura, sumarul de urină, o antibiogramă. După o zi sau două, rezultatele vor indica dacă infecţia este cauzată de un virus sau de o bacterie şi, implicit, dacă e nevoie de un antibiotic sau nu. Dacă pediatrul nu are experienţa necesară pentru a cunoaşte evoluţia bolilor frecvente la copii şi dacă nu se fac aceste analize, există riscul să fie administrat un antibiotic ineficient.

Simptomele bolii vor creşte în intensitate şi se va ajunge la schimbarea antibioticului şi la prelungirea perioadei de tratament. Un risc în plus în acestă situaţie este acela că va fi crescută imunitatea bacteriilor la antibiotice, iar, pe viitor, e posibil ca acestea să nu mai fie utile.

Află pe clicksanatate.ro ce reguli privind administrarea asigură însănătoşirea copilului!

Ce simptome poate da scăderea tensiunii arteriale

Leacuri eficiente cu banala ceapă

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite