Ce efecte poate avea războiul asupra copiilor? 10 sfaturi pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ştirile despre război sunt aproape imposibil de oprit să ajungă la copii, iar urmările lor nu sunt de ignorat. Ideal ar fi ca cei mici să afle despre război de la părinţi, deoarece aceştia le pot furniza informaţii potrivite vârstei lor.

Ce efecte poate avea războiul asupra copiilor? 

În cazul în care, copii pot fi expuşi la informaţii neadaptate vârstei lor despre război, aceştia se pot confrunta cu stări care pot determina un posibil dezechilibru emoţional. 

Aceştia nu vor fi protejaţi de stări de nelinişte, panică, poate chiar cu comportament involutiv.

Copiii au nevoie să ştie că atât ei, cât şi familia sunt în siguranţă. În cazul celor mici, specialiştii recomandă să nu se intre foarte mult în detalii. Potrivit experţilor, dacă cei mici sunt expuşi unor informaţii, care nu sunt potrivite vârstei lor, aceştia se pot confrunta cu stări de nelinişte, frici, comportamente regresive precum frica de întuneric sau nevoia acută de a fi mereu cu părintele. 

Cum poţi  aborda subiectul război cu copilul tău?

Fundaţia World Vision România a pregătit o dezbatere online pentru a trata subiectul războiului, despre ce este sau nu potrivit să le spunem copiilor despre conflictul din Ucraina. Elena Sava, psihologul World Vision România, le-a explicat părinţilor cum să le vorbească copiilor despre război. 

10 sfaturi pentru părinţi

1. Voi, părinţii, trebuie să-i informaţi pe copii despre acest conflict.

În cazul în care alegem să nu-i spunem copilului despre război, acesta poate afla de la alte persoane şi nu o să ştie cum să-şi gestioneze emoţiile.

Copiii află aceste lucruri, putem spune că sunt feriţi copii foarte mici care nu merg la grădiniţă. 

Aceştia se pot confrunta cu stări de nelinişte, panică, în cazuri excepţionale cu comportamente regresive dacă află aceste informaţii de la persoane pe care nu le cunosc sau de la persoane care nu îi oferă siguranţă. 

2. Trebuie să ai un discurs adaptat vârstei copilului.

 Să fim atenţi la modul în care este comunicată informaţia despre război. Trebuie să îi oferim copilului informaţii potrivit vârstei lui, altfel ne putem confrunta cu comportamente regresive. 

De asemenea, cuvântul „război” nu trebuie folosit. Îl putem înlocui cu cuvântul „conflict”.  

3. Copiii au nevoie să ştie că ei şi familia sunt în siguranţă.

Acesta este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere, atunci când îi vorbim copilului despre război. 

4. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 5 ani au pornirea de a interpreta apocaliptic evenimentele din jurul lor, cel puţin cele cu o conotaţie negativă.

Pentru a ocoli interpretarea apocaliptică este de evitat oferirea de foarte multe detalii exacte despre eveniment. 

În cazul în care, un copil are acces la informaţii neadecvate se pot instala sentimente de nelinişte, frică, comportamente regresive precum frica de întuneric sau nevoia de a fi mereu cu părintele. 

În momentul în care, un copil de cinci ani întreabă ce se întâmplă la graniţă, îi putem spune că sunt o mulţime de oameni speriaţi, care se chinuie să se apere. 

5. Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 9 ani înţeleg ce presupune un conflict şi percep starea de acasă.

De la această vârstă, este necesar să informăm copilul despre război şi despre ceea ce presupune. Copiii au tendinţa de a transfera responsabilitatea pe umerii lor, dar părinţii trebuie să se asigure că cel mic înţelege prin ce trece. 

6. Disponibilitatea emoţională este foarte importantă, trebuie să asigurăm copilul că oricând are nevoie de informaţii poate reveni către noi. 

Vorbiţi cu copilul despre ce simţiţi, dar întrebaţi-l şi pe el. 

De asemenea, copilul are nevoie să ştie că veţi face orice pentru a-l proteja. 

7. Trebuie să ne păstrăm un ton neutru când vorbim cu copilul. 

Este foarte important să fim atenţi la ce transmitem prin propriul comportament. 

8. Părinţii şi dascălii trebuie să formeze o echipă în privinţa modului în care le vorbesc acestora. 

Ambele părţi trebuie să furnizeze aceleaşi informaţii. 

9.  Jocurile sunt importante, au efect liniştitor pentru cei mici. 

Putem opta pentru jocurile dintr-un cort, acela fiind un spaţiu de siguranţă pentru copil, îi putem propune să-şi aducă jucăria care îi oferă un confort. Apoi, putem trece la furnizarea informaţiilor despre război. 

10. Păstraţi-vă speranţa, fiţi alături de cei mici. Solicitaţi ajutor atunci când simţiţi nevoia. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite