Anotimpul despărţirilor. De ce se destramă cuplurile după Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După Sărbători, multe cupluri decid să pună capăt relaţiei FOTO Shutterstock
După Sărbători, multe cupluri decid să pună capăt relaţiei FOTO Shutterstock

Nimeni nu vrea să petreacă singur de Crăciun sau de Revelion, aşa că mulţi trec cu vederea problemele de cuplu şi aşteaptă luna ianuarie. Odată cu Sărbătorile, trece însă şi indulgenţa manifestată faţă de partenerul de viaţă, aşa că numărul celor care decid să înceapă noul an pe cont propriu creşte.

Trendul separărilor la început de an poate fi observat atât la birourile de „despărţiri amiabile“, cât şi în statusurile de pe reţelele de socializare, care se transformă în „singur“ sau „e complicat“. Concomitent, numărul de conturi noi pe site-urile matrimoniale se măreşte văzând cu ochii, celebrul site de profil match.com raportând un record de vizitatori pe 2 ianuarie. Totuşi, chiar dacă sărbătorile au trecut, specialiştii în relaţii spun că încă traversăm o perioadă delicată din acest punct de vedere, prin urmare separarea ar trebui să se facă elegant, indiferent de situaţie.

Andrea Syrtash, expert american în relaţii şi autor al cărţii „Nu e genul tău (iar acesta e un lucru bun)“, a alcătuit un mic ghid pentru cei care vor să pună capăt relaţiei în primele zile ale anului.

1. Nu te face nevăzut! Una dintre cele mai nepotrivite şi neplăcute metode de a te despărţi de cineva este să dispari pur şi simplu, susţine specialistul american. „Este cel mai urât lucru pe care-l poţi face. Trebuie să-l respecţi în continuare pe celălalt şi să-ţi faci curaj să porţi măcar o conversaţie prin care să-ţi anunţi intenţia“, spune Andrea Syrtash.

2. Nu te ascunde în spatele tehnologiei! Mulţi se trezesc părăsiţi prin SMS, e-mail sau printr-un mesaj pe reţelele de socializare. Metoda aceasta este aproape la fel de lipsită de respect ca şi prima. „Nu-mi plăcea deloc fata cu care începusem să ies, dar nu ştiam cum să-i sugerez asta într-un mod cât mai plăcut. Nu am avut curajul să port discuţia faţă în faţă, aşa că i-am trimis un mesaj. Recunosc că am fost mitocan, dar chiar nu voiam să mai dau ochii cu ea vreodată. Din păcate, n-a mers, deoarece la prima întâlnire de după SMS-ul cu pricina, m-a făcut de râs de faţă cu toţi prietenii mei“, povesteşte Victor Curteanu (31 de ani), avocat în Bucureşti.

3. Alege un moment potrivit! E adevărat că e greu să te desparţi de Crăciun, de Revelion, de Ziua Îndrăgostiţilor sau de Dragobete, însă momentele cu adevărat nepotrivite sunt altele. „Mai delicate decât sărbătorile sunt zilele de dinaintea unui interviu pentru o slujbă, a prezentării unui proiect important sau altor momente asemănătoare. Emoţiile ating cote maxime după o despărţire, aşa că o perioadă mai calmă este recomandată. Tratează-ţi partenerul cu respectul şi bunătatea cuvenite, la fel cum ai vrea şi tu să fii tratat“, mai explică expertul american.

4. Nu-ţi anunţa despărţirea pe Facebook, Twitter sau alte reţele înainte de a purta o discuţie cu partenerul. În plus, un astfel de anunţ atrage comentarii care l-ar putea deranja pe celălălalt, aşa că este indicat să aştepţi câteva zile, pentru ca apele să se mai liniştească. Până la urmă, nici începutul relaţiei nu a fost anunţat din prima zi, nu-i aşa?

5. Nu te cupla cu fosta/fostul. „Arată-i partenerului de care te desparţi că-ţi doreşti altceva, dar nu reluând o legătură mai veche. O nouă relaţie cu un fost nu îl va bulversa doar pe cel de care tocmai te-ai despărţit, ci şi pe tine. În plus, sunt multe şanse ca relaţia să nu meargă nici de data aceasta şi să fii nevoit să treci în curând printr-o nouă despărţire“, explică Alina Amarandei, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

6.  Alege locul potrivit. Gândeşte-te că o despărţire poate declanşa reacţii şi emoţii nebănuite, aşa că alege cu atenţie locul în care îţi vei anunţa partenerul de intenţiile tale. În maşină, în casa de vacanţă a prietenilor sau la restaurant sunt, de exemplu, trei alegeri neinspirate. Cel mai potrivit ar fi un teren neutru.

 7. Fii cât se poate de clar. Uneori, din dorinţa de a nu-l răni pe celălalt, avem tendinţa de a avea un discurs ambiguu. Nu este cazul atunci când vine vorba de o despărţire. Nu spune „nu ştiu dacă relaţia aceasta mai merge“, deoarece laşi suficient loc de negocieri, discuţii şi eventuale împăcări. Dacă ştii că asta îţi doreşti, explică-i şi partenerului acest lucru, în termeni clari şi categorici.

„Am avut un iubit, de altfel un băiat tare drăguţ, de care am încercat să mă despart de patru-cinci ori. Iniţial i-am spus că ştiu că nu-mi va oferi ce-mi doresc, aşa că nu ştiu dacă ar trebui să continuăm, însă el nu a zis nimic şi relaţia a continuat. Apoi i-am zis că ar trebui să-şi caute pe cineva mai potrivit lui, dar tot nu am avut parte de o reacţie. Au mai fost şi alte discuţii, poate mai puţin sugestive, dar ne-am despărţit abia când i-am spus clar: «vreau să ne despărţim». Chiar şi aşa, timp de două-trei săptămâni s-a comportat ca şi cum lucrurile între noi nu s-ar fi schimbat aproape deloc, iar când l-am întrebat de ce, mi-a spus că aşteaptă să mă răzgândesc. Am răcit relaţiile după ce i-am spus clar, poate puţin cam dur, că acest lucru nu se va întâmpla. Mi-ar fi plăcut să rămânem prieteni, însă prelungirea momentului despărţirii a compromis complet această posibilitate“, povesteşte Doina (30 de ani), din Bucureşti.

8. Nu aştepta alte sărbători! Ideal ar fi fost să te desparţi cu cel puţin o lună înainte de Crăciun, dar, dacă ai ales să petreceţi împreună sfârşitul anului, nu mai amâna discuţia până la alte sărbători. E adevărat că ianuarie e presărat de onomastici, în februarie sunt Ziua Îndrăgostiţilor şi Dragobetele, în martie e Mărţişorul, urmează Paştele, vacanţa de 1 mai, cea de vară şi nici nu ştii când a trecut un an. Ia taurul de coarne şi fă acest pas la momentul oportun, îndeamnă experţii în relaţii.

Potrivit unui sondaj al cunoscutului site match.com, ziua de 2 ianuarie este cea mai aglomerată zi din an pentru noii membri. De altfel, de pe 25 decembrie şi până pe 14 februarie se înregistrează un vârf de trafic şi de înregistrări noi pe această platformă. „După ce trec sărbătorile, este normal să încercăm să rezolvăm ceea ce nu funcţionează în vieţile noastre, ce ne lipseşte, mai ales dragostea, cea mai puternică nevoie şi bucurie a noastră, ca oameni“, a precizat Helen Fisher, consilier american. 

8 "rupturi" celebre ale anului 2012

Tom Cruise şi Katie Holmes 

Heidi Klum şi Seal

Johnny Depp şi Vanessa Paradis

Robert Pattinson şi Kristen Stewart 

Bradley Cooper şi Zoe Saldana

Teo Trandafir şi Costi Iosef

Justin Bieber şi Selena Gomez

Danny DeVito şi Rhea Perlman

Motive de ceartă

Pentru femei, cel mai important motiv invocat într-o despărţire este faptul că partenerul a înşelat (20%). De asemenea, 11% se plâng de faptul că nu mai există scântei în relaţie, în timp ce 9% susţin că partenerul abuzează de alcool sau de droguri. Doar 5% din bărbaţi consideră inadmisibil să fie înşelaţi, pe când 11% se plâng de răcirea relaţiei.

infografie despartiri
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite