Ajută-l să învingă frica de grădiniţă, şcoală sau liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari temeri ale copiilor înainte de a trece într-o nouă etapă a vieţii lor. FOTO Shutterstock
Cele mai mari temeri ale copiilor înainte de a trece într-o nouă etapă a vieţii lor. FOTO Shutterstock

„Nu cunosc pe nimeni din clasă!” „Dacă mami nu va mai veni să mă ia acasă?” „Ce voi face dacă materiile sunt prea grele?” Iată câteva temeri care îl pot chinui pe copilul tău care tocmai începe grădiniţa, şcoala sau liceul şi ce poţi face pentru a-l ajuta să le depăşească. Este nevoie doar de atenţie şi organizare, spun specialiştii de la ABCNews.

Copiii de grădiniţă

Cum îmi voi găsi clasa?

Dacă merge pentru prima dată la grădiniţă, îl vei conduce până în clasă. Ulterior, la baie, va fi însoţit de educatoare. Trebuie să îi explici că nu se poate rătăci: „Educatoarea ta, doamna X, o să te ia pe tine şi pe prietenii tăi şi o să vă conducă la baie, astfel încât să nu vă pierdeţi.”

Ce se întâmplă dacă trebuie să merg la baie?

Fie că a început de puţin timp să folosească oliţa, fie că se mai întâmplă încă mici accidente, se va simţi stânjenit. Trebuie să laşi la grădiniţă hainuţe de schimb şi să-l asiguri că baia va fi uşor de găsit. Însă, în cazul în care nu o găseşte în timp util, nu este o tragedie: va exista mereu o pereche de chiloţei curaţi în ghiozdănelul lui.

Va veni mami/tati să ma ia acasă la timp?

Nu îi promite că vei veni să-l iei acasă, dacă nu eşti sigur că o sa reuşeşti să ajungi. Explică-i clar că întotdeauna va exista o persoană apropiată care va face acest lucru. Indiferent cine îl va lua, important este să o facă la ora stabilită. Pentru că cea mai mare frică a copiilor este că vor rămâne ultimii în clasă, la sfârşitul zilei, aşteptând ca cineva să vină să îi ia.

Elevii de şcoală primară

Nu cunosc pe nimeni din clasa mea!

Dacă pe lista clasei nu apare cel mai bun prieten al său, dovedeşte-i că îi înţelegi suferinţa: „Da, ştiu că ţi-ai fi dorit să fiţi în aceeaşi clasă”, dar apoi aminteşte-i că, după ore, vor avea suficient timp să se joace din nou împreună. Explică-i, de asemenea, că aceasta este o oportunitate de a-şi face noi prieteni. Ar fi minunat să poţi aranja, înainte de începerea şcolii şi în primele zile ale semestrului, câteva întâlniri cu un nou coleg de clasă. Astfel, copilul tău se va adapta mult mai uşor.

Dacă nu-mi place învăţătoarea?

Uneori, îngrijorarea cea mai mare a unui copil poate fi de fapt că învăţătoarea alături de care îşi va petrece jumătate de zi nu îl va simpatiza. Este bine să discutaţi în acest moment despre ce anume înseamnă “plăcut” în viziunea lui. Dacă are impresia că învăţătoarea îl place numai dacă îi dă calificative maxime, trebuie să îi aminteşti că se simte mai bine atunci când munceşte din greu la un anumit proiect şi este apoi lăudat, decât atunci când obţine uşor calificative bune.

Elevii de gimnaziu şi liceu

Ce fac dacă mă tachinează sau mă loveşte un coleg?

Violenţa este prezentă în majoritatea şcolilor, astfel încât această îngrijorare este de înţeles. Dacă afli că a fost victima unei situaţii violente, colaborează cu învăţătoarea pentru a rezolva această problemă. Ajută-l să înţeleagă că nu a făcut nimic pentru a merita să fie batjocorit sau lovit şi că nu trebuie să accepte să devină victimă. Explică-i că cel care se ia de el/ea nu are de fapt încredere în propriile forţe şi vrea să pară mai puternic în comparaţie cu un copil mai mic sau mai vulnerabil.

Ce se întâmplă dacă materiile sunt prea grele? Dacă o să am foarte multe teme?

Îi poţi răspunde că trebuie să comunice cu profesorul, să-i ceară ajutorul şi, în cele din urmă, să meargă la câteva şedinţe de meditaţii. Temele nu ar trebui să fie copleşitoare. Asigură-i tot ajutorul de care are nevoie şi stabiliţi împreună un calendar al pregătirii pentru teze şi examene. Păstrează weekend-urile libere înaintea acestor teste. De asemenea, ţine legătura cu profesorii pentru a afla punctele sale slabe şi apoi lucraţi împreună pentru a le îndrepta.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite