9 mituri despre infidelitate, demontate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Sigur şi-a lăsat nevasta pentru una mai tânără şi mai frumoasă“, „sexul i-a luat minţile“, sunt doar două dintre lucrurile pe care le gândim sau le spunem atunci când aflăm că un cuplu are probleme din cauza infidelităţii. Psihiatrul american Scott Haltzman demontează aceste credinţe într-o carte lansată recent, „The Secrets of Surviving Infidelity: There is hope!/Cum să treci peste infidelitate: Există speranţă!“.

Haltzman face parte din Asociaţia Americană de Psihiatrie şi a publicat mai multe cărţi în care tratează problemele relaţiei de cuplu. „Oricine poate să înşele la un moment dat.Trăim într-o lume în care este tot mai greu să facem deosebirea între fapte concrete şi ficţiuni când vine vorba despre infidelitate, iar prespupunerile pe care le facem despre motivele care determină oamenii să aibă aventuri, ascund cu totul alte adevăruri“, consideră specialistul în probleme de cuplu şi familie.

Cei mai mulţi dintre cei care înşală îşi doresc să facă acest lucru

De fapt, se întâmplă să înşele tocmai acele persoane care nu caută o aventură. Acesta este cazul partenerilor care au călcat strâmb o singură dată. De regulă, aventurile se nasc din prietenii care alunecă pe panta relaţiilor intime.

Infidelii îşi trădează partenerul cu cineva mai tânăr şi mai arătos

Un exemplu care infirmă acest mit este relaţia pe care celebrul actor Arnold Schwarzenegger a avut-o cu menajera Mildred Baena. Femeia nu era nici mai frumoasă, nici mai bogată şi nici mai tânără decât Maria Shriver, fosta nevastă a starului. De cele mai multe ori, persoanele cu care femeile şi bărbaţii au aventuri nu sunt neapărat mai cu moţ decât partenerul stabil. Sigur, există şi cazurile în care „infidelii patologici“ îşi aleg drept amante fete mai tinere cu 20 de ani decât nevasta, dar şi doamne pasionale care se aruncă în braţele unor tinerei. 

Infidelitatea duce, inevitabil, la divorţ

Adevărul este că mai mult de jumătate dintre mariaje supravieţuiesc infidelităţii, iar acesta este o realitate bazată pe o serie de studii ştiinţifice. Multe dintre cuplurile care au rămas împreună după ce unul dintre parteneri a călcat strâmb, s-au declarat surprinse de această realitate.

Te-a înşelat o dată, te va înşela şi pe viitor

Este adevărat că unii îşi trădează soţul sau soţia într-o veselie, dar de cele mai multe ori infidelitatea în cuplu se reduce la o singură aventură. Nu sunt puţin cei care au povestit că după ce au călcat strâmb, au ajuns să-şi aprecieze mai mult partenerul de viaţă, ba chiar că reuşit să-şi îmbunătăţească relaţia. Important este ca adulterinul să recâştige încrederea partenerului după ce trădarea sa a fost descoperită. Iar acest lucru se poate întâmpla numai dacă sinceritatea va guverna viaţa infidelului, din clipa în care jumătatea sa acceptă să nu încheie relaţia. 

Oamenii înşală atunci când au probleme în căsnicie

Orice mariaj trece prin perioade dificile, dar acest lucru nu ar trebui să fie o scuză pentru infidelitate. Problema reală este alta, de fapt. Partenerii nu ştiu cum să procedeze pentru a-şi rezolva neînţelegerile şi, din acest motiv, unul dintre ei ajunge să-şi caute liniştea în braţele altei persoane.   

Infidelii vor doar sex atunci când calcă strîmb

Sexul nu este singurul lucru care duce la infidelitate. De multe ori, cei care înşală încearcă să se apropie emoţional de o persoană care sa-i asculte, să le acorde atenţie şi să-i înţeleagă. Tocmai satisfacerea aceastei necesităţi de natură emoţională poate deschide calea către dormitor.  

Dacă nu a făcut sex, înseamnă că nu a înşelat

Se simte mai liniştită o femeie dacă află că bărbatul iubit îşi pierde nopţile vorbind la telefon cu o bună amică şi îi împărtăşeşte acesteia cele mai intime detalii despre viaţa lor personală, dar că nu au făcut şi sex? Probabil, cei mai mulţi am fi tentaţi să răspundem că nu este vorba despre infidelitate. Scott Haltzman este de altă părere: „Cu siguranţă, cel care este arătat cu degetul în această situaţie nu va considera că a făcut ceva greşit, dar partenerul lui va avea o cu totul altă părere despre cele întâmplate. Când te deschizi emoţional atât de mult faţă de o altă persoană, faci deja primul pas spre infidelitate.“

Cei care înşală sunt nefericiţi cu ce au acasă

Conform unui sondaj făcut pe un eşantion de persoane care şi-au înşelat la un moment dat partenerul, cei mai mulţi au răspuns că nu-şi doresc să pună capăt căsniciei în ciuda faptului că şi-au trădat partenerul. De asemenea, 56% din bărbaţii şi 34% din femeile care au înşelat, şi-au descris mariajul drept fericit sau foarte fericit. 

Un cuplu care a experimentat infidelitatea, nu mai are şanse să fie fericit

Infidelitatea reprezintă un barometru pentru problemele din căsnicie. Dacă reuşim să depăşim durerea şi frustrarea pe care o resimţim după ce partenerul ne-a înşelat, este posibil să găsim răspunsuri la întrebări pe care nu ni le-am pus înainte ca relaţia să aibă de suferit. Uneori, infidelitatea reprezintă declicul care face posibilă comunicarea între parteneri, iar discuţiile sincere pot salva un mariaj.  

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite