9 lucruri pe care nu ar trebui să i le interzici niciodată copilului pentru că îi pot afecta dezvoltarea: de ce este important să-i permiţi să plângă

0
0

Mulţi părinţi au tendinţa să creadă că educaţia înseamnă doar o serie de reguli pe care le impun copiilor. Conform specialiştilor, lucrurile nu stau deloc aşa, interzicerea anumitor trăiri putându-le afecta acestora  dezvoltarea.

Psihologii cred că stabilirera unor reguli fac un copil să se simtă mai sigur şi mai calm. Cu toate acestea, anumite restricţii pot face exact opusul, transmiţând un sentiment de nesiguranţă, lucru care îi afectează dezvoltarea celui mic.

Bright Side a realizat topul lucrurilor „interzise“ pe care părinţii ar trebui să le permită copiilor:

Să adreseze întrebări

Un copil este în continuă dezvoltare, aflând lucruri noi despre lume şi întrebând în mod frecvent tot mai multe lucruri. Părinţii ar putea găsi deranjant acest obicei, mai ales seara când vin obosiţi de la serviciu, dar timpul de calitate petrecut cu cei mici îi ajută să dezvolte o legătură puternică.

Să plângă

Copiii mici simt totul mult mai profund decât adulţii. Nu-i interzice copilului să plângă, nici nu-l face să se ruşineze pentru lacrimile lui. Este mai bine să îl ajuţi să înţeleagă de ce plânge şi să găsiţi împreună o modalitate de a face faţă situaţiei.

Să îşi dezvolte simţul proprietăţii

Copilul dumneavoastră are dreptul să aibă propriile lui lucruri, la fel ca şi adulţii. Nu-l certaţi niciodată pentru că nu vrea să cedeze jucăria unui alt copil.

Să spună „NU“

Copilul nu este o proprietate, este un membru al familiei şi are propria personalitate. Interzicerea negării anumitor lucruri reprezintă o încălcare a graniţelor. În schimb, încercaţi să găsiţi o modalitate de a-i explica de ce uneori trebuie să facă şi ceea ce nu doreşte.

Să fie gălăgios

Lasă-l să-şi trăiască şi el copilăria. Permite-i să cânte, să strige şi să facă zgomot. Este singura perioadă a vieţii lor când sunt liberi să facă acest lucru, lasă-i să se exprime.

Să simtă teamă

Copiii mici se pot speria de un doctor sau de o rudă ciudată şi asta este un lucru cât se poate de normal. Nu-i certaţi dacă simt teamă şi spuneţi-le că sunteţi acolo, în caz că simt nevoia să îi protejaţi.

Păstrarea unor secrete

Cu cât cresc mai mult, cu atât vor avea mai multă nevoie de intimitate. Ar trebui să ştiţi ce se întâmplă în viaţa lor, dar asiguraţi-vă că nu faceţi greşeli. Încrederea copiilor este nepreţuită şi este mai bine să nu riscaţi să citiţi jurnalele sau să faceţi presiuni pentru a dezvălui lucrurile pe care preferă să le păstreze în secret.

Sentimente de furie sau gelozie

Un copil este un individ care are dreptul să exprime sentimente negative. Amintiţi-vă că voinţa lor nu este încă suficient de puternică şi au probleme în a se controla. Copiilor nu ar trebui să li se interzică sentimentele, chiar dacă sunt negative.  

Să greşească

Nimănui nu-i place să facă greşeli şi este şi mai rău când un adult te mustră pentru acestea. Dacă procedezi în acest fel, să nu fii surprins când copilul nu va mai avea încredere să facă nimic singur după aceea.

Mai multe - Viață de cuplu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite