Urbanizarea scade accesul la apă potabilă

0
0

Procentul locuitorilor din zonele urbane care au acces la apă a scăzut în ultimii ani, în ciuda eforturilor globale de a îmbunătăţi alimentarea populaţiei cu apă potabilă, potrivit unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la o conferinţă de la Stockholm.

„În oraşe, mai mulţi oameni suferă în prezent din cauza accesului dificil la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare decât la finalul secolului XX", a explicat Gerard Payen, şeful Federaţiei Internaţionale a Operatorilor Privaţi de Apă (AquaFed), notează „The Independent".

Adunarea Generală a ONU a recunoscut, în luna iulie, accesul la apă potabilă drept unul dintre drepturile omului, iar în ultimele decenii, prin eforturi globale, milioane de oameni au primit acces la astfel de servicii. Dar nu a fost suficient, pentru că populaţia lumii a crescut mult mai rapid. Între 2000 şi 2008, populaţia a crescut cu 635 de milioane de oameni, dintre care 80% locuiau în zonele urbane.

„Politicile curente n-au reuşit să împiedice înrăutăţirea situaţiei. Procentul populaţiei urbane care beneficiază de acces satisfăcător la apă potabilă este în scădere", a adăugat reprezentantul AquaFed. Statisticile ONU arată că, faţă de 2000, încă 114 milioane de oameni nu aveau apă curentă în case sau în vecinătate la final de 2008. Alte 134 de milioane de oameni nu beneficiau de minime servicii de apă şi canalizare, cu 20% mai mult decât în 2000. 

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite