Un satelit german de 2,5 tone se îndreaptă spre Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satelitul astronomic german ROSAT, lansat pe orbita terestră în 1990 şi dezafectat în 1998, se va prăbuşi necontrolat pe Pământ, scrie „The Daily Mail".

Cântărind exact 2.426 de kilograme, ROSAT este mai mic decât satelitul american UARS care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific la sfârşitul lunii trecute, însă oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca acesta să aibă mai multe piese la reintrarea în atmosferă. Savanţii estimează că ROSAT are o şansă la 2.000 de-a lovi o zonă populată, ceea ce-l face mai periculos decât UARS, care avea o şansă la 3.200. De asemenea, şansele ca o persoană să fie lovită de vreo bucată din satelit sunt de una la 14 trilioane.

Zona de impact, necunoscută

Agenţia spaţială germană avertizează că 30 de bucăţi, cântărind peste 1,6 tone, vor supravieţui reintrării în atmosferă. În special oglinda termorezistentă a satelitului este foarte probabil să nu ardă complet, ceea ce înseamnă că pe Terra pot cădea cioburi ascuţite. La fel ca în cazul satelitului american, informaţiile cu privire la locul şi momentul în care ROSAT va cădea pe Pământ sunt insuficiente.

Heiner Klinkrad, şeful Biroului de deşeuri cosmice de la Agenţia Spaţială Europeană, a declarat într-o postare pe site-ul Centrului German Aerospace că „nu este posibil să se prevadă cu exactitate reintrarea ROSAT". „Incertitudinea va scădea odată cu apropierea momentului reintrării. Nu va fi posibil să se facă nicio previziune valabilă despre locul în care satelitul va ateriza, până la aproximativ una sau două ore înainte de eveniment", a adăugat Heiner
Klinkrad. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite