Un credit „altfel“: bancomatele care dau bani pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancomatele care dau bani pe datorie au fost amplasate în zonele aglomerate din Moscova FOTO: Guliver Getty Images
Bancomatele care dau bani pe datorie au fost amplasate în zonele aglomerate din Moscova FOTO: Guliver Getty Images

Câteva zeci de bancomate „altfel“, care oferă oamenilor împrumuturi rapide, au împânzit peste noapte Moscova. După o simplă scanare a paşaportului, acestea eliberează rapid numerar.

În jur de 20 de ATM-uri care dau bani pe datorie au fost amplasate în staţiile de metrou şi în mall-urile din capitala Rusiei. Balcomatele „altfel“ funcţionează după un sistem simplu: viitorul datornic trebuie doar să-şi scaneze paşaportul şi să accepte să fie fotografiat de maşinărie, informează Bloomberg.com. Apoi, selectează suma dorită, îşi introduce numărul de telefon şi aşteaptă să primească un mesaj de aprobare a creditului, lucru care durează numai câteva minute.

Suma maximă împrumutată de la aparat este de 15.000 de ruble (echivalentul a 215 euro) şi foarte important, dobânda percepută este de 2% pe zi, adică 60% pe lună sau 730% pe an. Cu toate acestea, mulţi ruşi au apelat deja la această formă de creditare. Vopsite într-un portocaliu ţipător, acestea atrag oamenii ca un magnet.

Amirkhanov, un bărbat de 37 de ani, s-a împrumutat cu 3.000 de ruble de la un astfel de aparat după ce şi-a pierdut locul de muncă în construcţii în luna februarie. El a avut nevoie de bani pentru a-şi întreţine familia câtă vreme caută un loc de muncă, iar banca nu-i poate oferi un credit. „Am un card de credit, dar este pe zero. Sunt într-o situaţie disperată“, povesteşte bărbatul, care a primit 15 zile termen de plată pentru creditul de la ATM. El va trebui să achite şi dobânda pentru banii împrumutaţi, care va ajunge la 900 de ruble.

Bancomatele pentru împrumuturi aparţin unui miliardar rus, Oleg Boyko, care s-a îmbogăţit de pe urma aparatelor de pocher electronic răspândite pe întreg teritoriul Rusiei până în 2009, când Vladimir Putin a interzis jocurile de noroc. Ulterior, Oleg Boyko şi-a mutat afacerea în afara graniţelor Rusiei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite