Sfaturi simple despre cum să nu fii furat la bancomat. Cum poţi rămâne cu zero lei pe card dacă nu eşti atent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancomatele se vor goli dacă greva transportatorilor de bani se prelungeşte

Mulţi dintre noi poate nu se gândesc că pot fi furaţi atunci când merg la bancomat cu cardul pentru a scoate bani pentru plata utilităţilor, spre exemplu. Doar că şi hoţii au ideile lor, idei care, dacă nu eşti atent, te pot face să rămâi cu 0 lei pe card.

Skimming –ul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau pos-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care ulterior sunt folosite pentru clonarea acestora. 

Pentru a nu fi victima unor astfel de operaţiuni, poliţiştii maramureşeni recomandă ca la utilizarea cărţilor de credit să se aibă în vedere verificarea atentă a bancomatului înainte de utilizare, mai exact, verificarea tastaturii, locului în care se introduce cardul pentru a depista dacă sunt dispozitive ataşate, orice suspiciune asupra bancomatului trebuie sesizată băncii şi poliţiei imediat. 

Potrivit informaţiilor furnizate de către IPJ Maramureş, nu trebuie dezvăluit PIN - ul niciunei persoane în nicio circumstanţă. Vorbim apoi despre luarea de măsuri de protecţia ca, în momentul în care se tastează codul PIN, acesta să nu poată fi înregistrat de vreo cameră de supraveghere montată în acest scop. 

O altă metodă practicată de hoţi este cea a Phishing – ului. Aceasta reprezintă crearea unor pagini web false şi transmiterea de mesaje către diverse persoane în scopul obţinerii unor date de identificare pentru accesarea pe internet a conturilor bancare sau utilizarea cărţilor de credit. Odată obţinute, aceste informaţii pot fi folosite cu uşurinţă în dauna deţinătorilor legali pentru plata unor servicii sau achiziţionarea de bunuri prin internet, efectuarea de transferuri de bani sau folosirea identităţii celui ale cărui date au fost furate.

Şi în acest caz trebuie respectate o serie de reguli simple. Şi anume să nu se introducă date personale în formulare on-line solicitate în urma link-urilor transmise în conţinutul mesajelor primite de la persoane necunoscute, să se verifice în browser numele site – ului pentru a observa diferenţa faţă de site – ul original al acestei instituţii; să se acceseze site – ul original direct şi nu prin accesarea link – ului fraudulos, să se contacteze banca sau instituţia financiară pentru a verifica dacă au transmis astfel de mesaje; în politica băncilor nu se practică astfel de procedee pentru solicitarea datelor confidenţiale, respectiv să nu se divulge niciodată datele confidenţiale despre conturile de card.

Citeste si: Percheziţii la o grupare care retrăgea fraudulos bani de la bancomate din mai multe state

Bancherii se plâng că afişarea comisioanelor la bancomate în sumă absolută presupune costuri foarte mari

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite