Titanicul, în patrimoniul cultural subacvatic al UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titanic
Titanic

Epava Titanicului, vapor care a naufragiat acum aproape 100 de ani, a ajuns în patrimoniul UNESCO.

Astfel, Titanicul, care este pe fundul Oceanului Atlantic, a fost pus pe lista obiectelor din patrimoniul cultural subacvatic. Motivul principal pentru care a fost luată această decizie este faptul că apele unde este epava sunt invadate de gunoaiele şi deşeurile navelor care trec prin zonă, iar unii scufundători au lăsat flori de plastic şi plăci memoriale pe epavă, scrie Agerpres.

"Până acum, Titanicul nu a putut beneficia de protecţia Convenţiei adoptate de UNESCO în 2001, aceasta aplicându-se doar vestigiilor scufundate de cel puţin o sută de ani", a subliniat organizaţia în comunicat. "Acum, statele care au semnat Convenţia pot interzice distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului. Ele pot lua toate măsurile de care dispun pentru a proteja epava şi pentru a se asigura că rămăşiţele umane sunt tratate cu demnitate", a mai precizat UNESCO.

Epava se află în apele internaţionale, acolo unde niciun stat nu poate revendica o jurisdicţie exclusivă asupra locului.

Titanicul s-a scufundat în largul insulei Newfoundland în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton (Marea Britanie) la New York, după ce a lovit un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912.

Intră în comunitatea Adevărul Life de pe Facebook. CLICK AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite