Xiaomi 13, smartphone flagship mic pentru fotografie [TECH REVIEW]

0
Publicat:

Xiaomi 13 este cel mai mic și mai performant smartphone pe care l-am testat în 2023, performanța generală și camerele sale, dezvoltate în parteneriat cu Leica, au fost peste așteptări. 

Xiaomi 13. FOTO Adrian Pogîngeanu
Xiaomi 13. FOTO Adrian Pogîngeanu

După ce am testat Xiaomi 12 anul trecut și am concluzionat că Xiomi și-a depășit cu succes condiția de smartphone ieftin sau din gama medie, eram convins că Xiaomi 13 va fi un smartphone premium, dar cuminte în felul lui, pentru a nu știrbi strălucirea flagship-ului Pro. Dacă e un smartphone cuminte sau nu o să aflați din rândurile următoare.

Desigur mi-a trecut prin mână la nivel de hands-on și Samsung S23, dar dincolo de dimensiuni și aspect nu le pot compara. Xiaomi 13 e un smartphone mic, dar nu cel mai mic, poate de dimensiune medie, cu diagonala de 6,36 inchi. E potrivit de mare și cel puțin în mâna mea se așează bine, cu toate astea nu ajung în toate colțurile ecranului.

Xiaomi 13. FOTO Adrian Pogîngeanu
Xiaomi 13. FOTO Adrian Pogîngeanu

Așa cum te-ai aștepta la un flagship, Xiaomi 13 este construit din materiale premium. Are o ramă de metal, mai precis aluminiu și spate de sticlă, iar ecranul e acoperit cu Gorilla Glass 5. Butoanele sunt pe dreapta (pornit/ oprit +volum) , SIM-urile se pun în partea de jos, lângă USB-C și difuzor. De asemenea, are rezistență la apă și praf IP68.

image

Ecranul lui Xiaomi 13 este un AMOLED cu Dolby Vision, HDR10+, rezoluție FullHD+ (1080 x 2400 p) cu densitate de 414 ppi. Luminozitatea maximă este de 1900 niți și rata de rfresh 120Hz.  Ecranul e frumos, viu colarat și cu contrast puternic specific panourilor AMOLED, luminozitatea e bună chiar și în lumina soarelui. E o plăcere să-l privești, să interacționezi cu el, în utilizare se simte rapid și fluid.

SPECIFICAȚII Xiaomi 13 (2211133G)

La interior modelul testat e dotat cu platforma mobilă Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), GPU Adreno 740, stocare 256GB (UFS 4.0), 12GB RAM, sistem de operare Android 13, interfață MIUI 14. Smartphone-ul va primi 3 ani de actualizări de versiune și 5 de securitate.

Pe parte de conectivitate wireless

image

FOTO-VIDEO

Camerele de pe Xiaomi 13 sunt foarte bune spre excelente și în mod cert e și meritul parteneriatului cu Leica la acest capitol. 

Modulul triplu de camere din spate e format din:

- principală wide cu rezoluție de 50 MP și f/1.8, lentila are o distanță focală de 23mm si un senzor de de 1/1,49 inchi, autofocus cu detecție de fază (PDAF) si stabilizare optica a imaginii (OIS), ceea ce asigura fotografii clare si stabile, chiar si in timpul miscarii.

- telephoto de 10 MP cu f/2.0, cu zoom optic de pana la 3,2x

- ultra wide  de 12 MP cu f/2.2 și o distantă focală scurtă de 15mm, cu unghi larg de 120 de grade.

Camera principală poate filma până la rezoluție 8K / 24fps cu HDR și are stabilizare electronica a imaginii (gyro-EIS)

Camera frontală wide (22mm) are 32 MP cu f/2.0 și este bună pentru selfie-uri și apeluri video. Poate filma la rezoluție 1080p cu 30fps, ceea ce este puțin față de alte flagship-uri.

image

Cum sunt camerele dincolo de specificații. Cameră principală în mod implicit produce imaginicu o rezoluție de 12.5MP, dar poți să o setezi și la rezoluție completă, de 50MP. În ambele moduri, pozele sunt clare și detaliate, cu un contrast plăcut și o gamă dinamică excelentă. În modul de culoare implicit, Leica Vibrant, culorile sunt bine saturate și pline de viață, iar în modul alternativ, Leica Authentic, culorile sunt mai aproape de realitate. 

Camera ultrawide oferă o cantitate suficientă de detalii și o claritate bună și culorile se potrivesc bine între cele două camere.

Camera principală face o treabă bună la capturarea fotografiilor macro. Imaginile surprinse de camera telephoto arată grozav, cu o mulțime de detalii, aproape fără zgomot și un nivel foarte bun de claritate pe cadru. Contrastul este ușor sporit în comparație cu camera principală, dar cu un efect plăcut.

Camera principală se descurcă excelent în condiții de lumină scăzută, noapte sau interior. Fotografiile sunt detaliate și clare. Zgomotul este aproape inexistent. Atât umbrele, cât și luminile sunt gestionate bine.

Xiaomi 13 are un mod automat de noapte (Night mode) care se activează automat atunci când smartphone-ul consideră mediul prea întunecat. 

Camera ultrawide face o treabă decentă în lumină slabă. Sunt suficiente detalii, contrastul arată bine și atât umbrele, cât și luminile sunt bine gestionate.

Camera telephoto surprinde o mulțime de detalii în fotografii. Sursele de lumină sunt gestionate bine și contrastul este pe măsură.

Imagini de la Barcelona, de la lansarea seriei, și din timpul MWC în clipul următor.

Video 8K/ 24 fps.

Video 4K/30 fps.

Video FHD/30fps.

SUNET

Xiaomi 13 vine cu un sistem stereo de difuzoare și un egalizator complex Dolby. Calitatea sunetului este de înaltă rezoluție, oferind audio 24-bit/192kHz. Volumul este puternic și oferă o cantitate surprinzătoare de bass și sunete înalte curate. Difuzoarele nu sunt ușor de acoperit atunci când ții telefonul pe orizontală, dar se mai întâmplă ocazional.

GAMING 

Combinația Snapdragon 8 Gen 2 +GPU Adreno 740+ 12GB RAM mănâncă nori când vine vorba de gaming cu setările la maximum. Ecranul nu e cel mai mare pe care te poți juca, dar e suficient, sunetul e bun, restul depinde de tine.

Asphalt 9

Call of Duty: Mobile

TESTE SINTETICE

În teste Xiaomi 13 performează cum te-ai aștepta, la cel mai înalt nivel.

image

BATERIE- ÎNCĂRCARE- AUTONOMIE

Xiaomi 13 are o baterie Li-Po de 4500 mAh cu încărcare pe fire la 67W și încărcare wireless la 50W. M-am uitat de curiozitate la specificațiile lui Xiaomi 12 la acest capitol și sunt aproape identice. Xiaomi spune că pe fir smartphone-ul se încarcă complet în 38 de minute și cred că nu exagerează, testul meu cu AccuBattery arată că s-a încărcat 73% în 29 de minute. Iar bateria ține mai mult decât suficient, în testul PCMark a rezistat peste 15 ore și a mai rămas 20%. Deci, îl duce o zi de ecran aprins (10 ore) și pe cel mai avansat utilizator.

image

N-aș spune că Xiaomi 13 m-a surprins ca smartphone, până la urmă e un flagship, dar în mod clar nu mă așteptam să-mi placă atât de mult. 

Luând în considerare toate caracteristicile de mai sus, Xiaomi 13 este flagship bogat în funcții și pentru cei care vor un smartphone mic cu Android îl recomand. la momentul publicării acestui review prețul său este de 4699 lei, la fel ca la lansare.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite