Windows Phone urcă pe locul trei în clasamentul sistemelor de operare pentru mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parteneriatul cu Lumia a fost unul dintre motivele pentru care cei de la Microsoft au urcat în clasament
Parteneriatul cu Lumia a fost unul dintre motivele pentru care cei de la Microsoft au urcat în clasament

Sistemul de operare pentru smartphone-uri creat de Microsoft a depăşit Blackberry şi a ajuns pe locul trei în clasament, potrivit raport al IDC, citat de CNET.

În primul trimestru al anului, şapte milioane dintre smartphone-urile livrate la nivel mondial operează pe bază de Windows Phone. Microsoft a obţinut astfel 3,2% din piaţa sistemelor de operare pentru smartphone-uri.  În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost vândute 3 milioane de telefoane cu Windows Phone şi cota de piaţă era de numai 2%.

Cei de la Blackberry nu au motive de bucurie. Trimestrul trecut, livrările au scăzut la 6,3 milioane, de la 9,7 milioane anul trecut. Cota de piaţă a ajuns de la 6,4% la 2,9%.

Windows Phone a înregistrat cea mai mare creştere dintre toate sistemele de operare. Acest lucru s-ar datora, în mare parte, finlandezilor de la Nokia, spun cei de la IDC. Compania a produs 70% dintre terminalele cu Windows Phone vândute trimestrul trecut. De când a încheiat parteneriatul cu Microsoft, Nokia a livrat, în total, 20,3 de milioane de telefoane cu Windows Phone. 

Faptul că Windows Phone a ajuns, pentru prima dată, pe locul trei este o premieră şi ajută la validarea direcţie în care se îndreaptă Microsoft şi partenerul cheie Nokia. Având în vedere volumul destul de redus de vânzări, tabăra Windows Phone va trebui să  mai câştige teren înainte să-şi stabilească statutul de alternativă pentru Android sau iOS“, a declarat analistul IDC Kevin Restivo.

image

Android şi iOs încă domină piaţa smartphone-urilor. Telefoanele cu Android au înregistrat vânzări de 162,1 milioane de bucăţi semestrul trecut, faţă  de 90,3 milioane, anul trecut. Cota de piaţă a crescut la 75%, de la 59,1%.

Apple a vândut 37,4 milioane de iPhone-uri, cu 2,3 milioane mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă cota de piaţă a scăzut la 17,3%, de la 23%.

„La baza pieţei globale de smartphone-uri se află peisajul sistemelor de operare, aflat în continuă schimbare. Android şi iOS şi-au luat partea leului în primul trimestru, însă la o examinare mai atentă a celorlalte platforme se observă cererea pentru alternative. Windows Phone a beneficiat de participarea Nokia şi noile dispozitive BB10 de la Blackberry au ajuns, deja, la peste 1 milion de unităţi vândute“, a declarat directorul de cercetare Ramon Llamas.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite