VIDEO Inovaţie japoneză: coada portabilă menită a reda echilibrul corpului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători de la Universitatea Keio din Tokyo au creat o coadă portabilă menită a reechilibra fin corpul uman şi a conferi o mai mare stabilitate a mişcării, imitând funcţia unui membru suplimentar care se regăseşte la animale, relatează CNN.

Coada robotică de un metru lungime şi formată din vertebre funcţionează ca una reală având capacitatea de a se răsuci şi undui într-un mod similar.

Dispozitivul care se ataşează cu ajutorul unor hamuri conţine senzori şi patru muşchi artificiali care îi permit să răspundă mişcărilor purtătorului.

Contramişcarea trebuie să fie îndeajuns de puternică pentru a schimba centrul de greutate al corpului furnizându-i mai multă stabilitate.

Proiectul numit Arque de către iniţiatorii săi japonezi, oamenii de ştiinţă Yamen Saraiji, Junichi Nabeshima  şi Kouta Minamizawa, are ca obiectiv îmbunătăţirea corpului uman cu ajutorul unor tehnologii portabile.

Cercetătorii au făcut simulări cu prototipuri modelate după cozile pisicilor şi ale tigrilor dar acestea s-au dovedit prea uşoare pentru a avea impact asupra echilibrului corpului uman. Astfel că aceştia şi-au îndreptat atenţia asupra cozilor căluţilor de mare mai masive şi mai grele şi astfel îndeajuns de puternice pentru a contrabalansa corpul uman.

Saraiji a spus că pentru a fi eficientă, coada robotică trebuie să aibă aproximativ 5 la sută din greutatea purtătorului, astfel că lungimea şi greutatea acesteia pot fi ajustate corespunzător. Întrucât coada se ataşează de talie, purtătorii „nu îi simt greutatea decât atunci când coada începe să se mişte”.

Dispozitivul se afla încă în faza de dezvoltare, cercetătorii urmând a experimenta adăugarea mai multor muşchi artificiali astfel încât coada să se plieze mai rapid mişcărilor purtătorului.

Echipa şi-a prezentat prototipul în urmă cu două săptămâni, spunând că urmăreşte să colaboreze cu echipele medicale pentru a vedea în ce măsură dispozitivul ar putea fi util persoanelor cu probleme de echilibru, dar şi a celor în vârstă sau persoanelor al căror job presupune ridicarea de obiecte grele.

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri