Un român a primit o factură de 19.000 de lei pentru roaming. La ce trebuie să fii atent ca să nu ajungi în situația lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita situația unui român care are de plătit circa 19.000 lei de lei pentru consumul de internet în roaming, este important să cunoști limitele și costurile asociate serviciului de roaming oferit de operatorul tău de telefonie mobilă. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Românul ghinionist a fost într-o călătorie în Japonia și la întoarcere a primit mesaj de la compania la care este abonat că are de ”plata peste 19.000 lei la roaming pentru aproximativ 200/300mb de internet.” A făcut reclamație și i-a fost scăzută din sumă 1835,59 lei. Povestea pe larg aici.

Ce trebuie să faci ca să nu ajungi în situația lui?

Fiecare operator are o listă de opțiuni de roaming și tarife fixe în funcție tipul de serviciu pe care-l folosești, abonament sau cartelă preplătită, de zona în care vrei să călătorești și nevoile tale de consum (câte minute de convorbiri/ SMS-uri/ GB de trafic).

Roamingul și opțiunea dorită se pot activa telefonic printr-un apel la operator, din aplicație sau de pe web-site-ul acestuia. Dacă nu vrei să activezi o opțiune de roaming cu minute și trafic de date inclus vei plăti consumul la minut /SMS / MB consumat.

- Orange roaming pentru abonamente/ cartele preplătite și business aici: prețurile se împart între Roaming în spațiul SEE - Spațiul Econimic European (statele membre ale Uniunii Europene + Islanda + Liechtenstein + Norvegia) și Roaming în toate țările, care oferă acces la serviciul roaming în toată lumea, în țările cu care Orange are acorduri de roaming.

- Vodafone roaming cartele preplătite și abonamente aici:  prețurile se împart între Spațiul Economic European (SEE) sau Zona 1 care este formată din țările membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda și Lichtenstein și țări non-SEE. 

- Digi roaming pentru abonamente aici : prețurile se împart între Țările membre SEE și Țările non-UE. Poți verifica pe site tarifele pentru fiecare țară în parte.

- Telekom roaming cartele preplătite și abonamente:  prețurile se împart între SEE- Grupa 0, Grupele de la 1 la 5 sau la 6 pentru voce&SMS și date și Grupele 6-7 pentru Roaming Global.

Înainte de a pleca la drum, descărcă hărțile zonei în care vei călători. Acestea îți vor permite să navighezi offline fără a fi nevoie să utilizezi date mobile.

Fii atent la notificările aplicațiilor: anumite aplicații pot continua să consume date mobile chiar și atunci când nu sunt utilizate activ. Asigură-te că ești atent la notificările aplicațiilor și chiar le poți dezactiva dacă nu îți sunt necesare.

Pentru a evita eventualele ”accidente” este recomandat să dezactivezi datele mobile în momentele în care nu le folosești. De asemenea, poți seta limite de consum pentru date și să primești alerte atunci când ajungi aproape de aceste limite.

Poți lua în considerare utilizarea altor opțiuni pentru a economisi costurile de roaming, cum ar fi achiziționarea unui SIM local în țara în care călătorești, utilizarea de servicii Wi-Fi gratuite sau utilizarea unor aplicații care permit apeluri și mesaje gratuite prin internet.

O cartelă SIM locală îți va permite să utilizezi serviciile de telefonie mobilă și internetul la tarife mai mici decât cele ale roamingului internațional. Atenție la conexiunile Wi-Fi gratuite, e recomandat să utilizezi o soluție VPN (virtual private network) pentru ca datele tale să fie în siguranță.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite