TSMC a demarat producția în masă a cipurilor de 3 nanometri

0
Publicat:

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) a demarat joi, 29 decembrie, producția în masă a cipurilor de ultimă generație, asigurându-se că insula rămâne axa unei tehnologii esențiale pentru care se luptă guvernele de la Washington și Beijing.

Chip TSMC. FOTO Shutterstock
Chip TSMC. FOTO Shutterstock

Principalul producător de cipuri pentru Apple a început producția în masă de cipuri de 3 nanometri în campusul său din Tainan, în sudul Taiwanului. În acest fel, TSMC urmează Samsung în pregătirea producției unei tehnologii care se așteaptă să controleze următoarea gamă de dispozitive de ultimă generație, de la iPhone-uri la servere și supercomputere.

TSMC avansează în ceea ce privește următoarea generație de fabricare a cipurilor, în timp ce companiile cu mai puțină influență se confruntă cu o cerere în scădere, pe fondul temerilor legate de recesiune și al incertitudinilor legate de impactul sancțiunilor americane asupra economiei chineze. TSMC și-a redus anul acesta planurile de cheltuieli de capital cu cel puțin 10%, până la 36 de miliarde de dolari, iar unii analiști avertizează că ar putea întârzia și mai mult cheltuielile pentru extinderea din 2023.

Joi, președintele TSMC, Mark Liu, și-a exprimat încrederea în perspectivele pe termen lung ale cererii de cipuri și a promis că va construi generațiile viitoare de cipuri de 2nm în orașele taiwaneze Hsinchu și Taichung.

"Industria semiconductorilor va crește rapid în următorul deceniu, iar Taiwanul va juca cu siguranță un rol și mai important în economia globală", a declarat Liu. Cererea pentru cipurile de 3nm este "foarte puternică".

În Taiwan se află peste 90% din capacitatea de producție a cipurilor de ultimă generație la nivel global. Factorii de decizie politică și clienții la nivel mondial sunt din ce în ce mai reticenți față de dependența tehnologică de o insulă pe care Beijingul a amenințat că o va invada și au impulsionat TSMC să transfere o parte din producție în străinătate.

Lansarea cipurilor de înaltă performanță urmează anunțului TSMC potrivit căruia va fabrica cipuri de 4 nm la o nouă fabrică din Arizona începând cu 2024 și cipuri de 3 nm la o a doua fabrică din SUA în 2026. De asemenea, compania își mărește capacitatea în Japonia și explorează posibilitatea de a deschide fabrici în țări precum Germania.

Mișcarea recentă a TSMC de a-și diversifica producția în străinătate a stârnit discuții aprinse în Taiwan, unele voci consideră că acest lucru ar submina importanța strategică a insulei pe termen lung.

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că inițiativa TSMC de a construi fabrici în străinătate reprezintă un semn al puterii Taiwanului, mai degrabă decât o amenințare la adresa industriei locale. Planul TSMC de a produce doar local cipuri de 2 nm este un semn de susținere al ideii ca firmele taiwaneze să continue să păstreze acasă cea mai avansată tehnologie de fabricare a cipurilor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite