"Sunt Bill Gates. Întreabă-mă orice”. Interviu public cu fondatorul Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a intrat în această seară pe site-ul Reddit şi a ţinut o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cunoscută drept AMA (Ask me Anything - Întreabă-mă orice).

Gates a început la ora 10.45, ora Pacificului, adică 20.45, ora României, dar a răspuns la întrebări în avans, ba chiar a făcut şi un video în care a selectat câteva întrebări pentru a răspunde. De exemplu, cineva l-a întrebat cât de mulţi bani are în buzunar, iar el a răspuns 100 de dolari.

Am selectat mai jos câteva întrebări puse de redditori şi la care Bill Gates a răspuns.

Care este părerea dumneavoastră privind încercarea de a limita libertatea internetului pe care am văzut-o şi în trecut, dar şi acum?

Sunt două lucruri în discuţie aici. Una este alternativa de a plăti sau nu pentru un mix de software. Internetul a beneficiat de pe urma multor lucruri gratuite. A fost interesant să văd oameni care au inventat un model hibrid. Chiar şi lucrurile foarte comerciale au versiuni gratuite. Chiar şi cele mai gratuite lucruri au variante care pot fi plătite.

Al doilea lucru este tensiunea dintre alternativa de a fi anonim şi cea de a fi identificat pe internet. Cred că amândouă vor fi modele de succes, deoarece sunt momente când vrei să fii anonim şi când vrei să îţi dai identitatea completă. Sunt surprins să văd cât de puţin progres există în spaţiul identităţii, dar se va îmbunătăţi situaţia.

De când eşti bogat, care sunt lucrurile cele mai ieftine care-ţi fac plăcere?

Copiii. Cheesburgerii ieftini. Cursurile Open Course Ware de la MIT.

Ce program Microsoft care nu a fost dezvoltat în totalitate sau lansat l-aţi fi vrut pe piaţă?

Am avut o bază de date pe partea de client şi Cloud care era componentă în Windows care era cu mult înaintea vremurilor ei. Este o idee care va reveni, deoarece stocarea în Cloud va fi plină de lucruri schematice, mai mult decât cu o mulţime de fişiere, iar clientul va fi o replică parţială cu o înţelegere profundă a acelor scheme.

Consideraţi că există şanse pentru eradicarea poliomelitei în Pakistan şi Nigeria, unde voluntarii sunt ţinte pentru unii? Cum ajută fundaţia Gates acest lucru?

Violenţa împotriva voluntarilor din Pakistan şi Nigeria este un lucru teribil. Cu toate acestea, amândouă ţările susţin eradicarea poliomelitei. Este un proiect la care petrec cel mai mult timp. Ar trebui să-l terminăm până în 2018, dar vom avea nevoie de fonduri şi de execuţie. Avem unele inovaţii, cum ar fi modalitatea în care folosim hărţile prin satelit pentru găsirea satelor şi monitorizarea GPS pentru a ne asigura că echipele ajung peste tot. Poliomelita este mai dură ca variola, dar putem să o eradicăm.

Cum au reacţionat alţi oameni bogaţi faţă de generozitatea dumneavoastră?

Mi-a plăcut să întâlnesc alţi filantropi şi să vorbim despre munca noastră. Cred că se vor face mai multe, vom începe mai devreme şi vom fi mai deştepţi. Filantropia este în principal despre o masă mare de oameni care donează, dar ajută ca oamenii bogaţi să dea un exemplu.

Mulţi părinţi au fost surprinşi să afle că Bill Gates le-a lăsat copiilor lui doar 10 milioane de dolari.

Nu cred că moştenitorii ar trebui să primească foarte mulţi bani, nici în viaţă, nici după. Warren Buffet vorbea despre asta în 1986 şi mie şi Melindei mi se pare o idee bună.

Mai programezi?

Nu la fel de mult pe cât mi-ar plăcea. Scriu în C, C# şi în Basic .Sunt surprins să văd că noile programe nu au simplificat procesul de codare. Ar fi excelent ca toţi copiii de liceu să fie învăţaţi măcar principiile programării.

Ce primeşti cadou, dat fiind că îţi permiţi să cumperi orice?

Software gratuit. Glumesc. De fapt, cărţi.

Care este cartea ta favorită?

Cartea mea favorită este “Pinker’s Better Angels of our Nature”. E o carte lungă, dar profundă despre reducerea violenţei şi discriminării. Multe dintre cărţile pe care le citesc, le prezint pe gatesnotes.com.

Ce computer foloseşti?

Tocmai mi-am primit propriul Microsoft Surface Pro acum câteva săptămâni. E foarte frumos. Acum folosesc un monitor Perceptive Pixel, cu o tablă uriaşă pe Windows 8. Se va reduce preţul la ele în timp şi vor începe să prindă.

Mai poţi să sari peste scaune? (n.r. - referinţă la video-ul în care Bill Gates a sărit peste un scaun într-o emisiune)

Mai puţin decât o făceam. Era parte a rutinei mele pentru schiat. Mai schiez şi acum, dar nu la fel de mult.

Voi chiar folosiţi Bing? Acum serios...

Serios, Bing e produsul mai bun acum. Încearcă provocarea asta. Sunt subiectiv, dar munca pentru a face Bing mai bun a fost uimitoare.

Ce tehnologii noi de acum vor deveni la fel de populare precum computerul acum câţiva ani?

Roboţii, ecrane cuprinzătoare, interacţiune verbală care va schimba modul cum ne uităm la computere. Odată ce vom auzi, vom vedea şi vom citi pe un monitor, interacţiunea se va schimba.

Ce s-ar putea schimba în lume, dar care nu are nevoie de ajutor financiar?

Ar fi bine dacă toate guvernele ar fi la fel de raţionale ca cele nordice, adică să atingă compromisul şi să ofere servicii pe scară largă. Guvernele africane au fost slabe mereu, dar nu poţi să scrii un cec pentru asta. Din fericire, calitatea vieţii creşte peste tot. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite