REVIEW HTC Windows Phone 8S, un „Prâslea“ mai ieftin şi cu o baterie la fel de slabă ca fratele mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HTC Windows Phone 8S, un telefon mai logic decât Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8S, un telefon mai logic decât Windows Phone 8X

Fratele mai mic al familiei de telefoane HTC cu Windows Phone este mai slab în teorie decât HTC Windows Phone 8X, dar în practică este un telefon cu mai multă logică. Care a fost experienţa noastră cu 8S, timp de o săptămână?

Hardware

Pentru un sistem de operare Windows, HTC-ul stă bine la nivelul hardware-ului. Nu am întâlnit în care să simţim nevoia de mai multă putere a telefonului. La nivelul de preţ, din nou, HTC 8S este mai avantajos decât 8X, dar nu la fel de spectaculos.

Unde 8S pierde puncte importante este al nivelul stocării. Fără un micro SD, telefonul a rămas fără memorie în doar două zile, după instalarea câtorva aplicaţii şi a două jocuri. 8S are o memorie de doar 4 GB, extensibilă până la 32 de GB cu un micro SD.

Procesorul telefonului nu a dat semne de oboseală în teste şi a rezistat şi când am avut un radio pornit pe streaming şi un joc destul de puternic de racing, cum ar fi Need for Speed. Astfel, deşi există o diferenţă între procesorul de pe 8S şi cel de pe 8X, diferenţele se simt poate pe termen lung. 8S are un Qualcomm Snapdragon S4, dual core, la o frecvenţă de 1 Ghz, iar 8X are un dual core la 1,5 Ghz, Snapdragon MSM8960.

De asemenea, la nivel subiectiv, procesorul s-a încălzit relativ mai puţin decât 8X, dar acest lucru nu este o deosebire serioasă.

Ecranul

Deosebirea dintre 8X şi 8S stă şi în diferenţele dintre ecranele lor. Dimensiunea de 4 inci este cea mai potrivită pentru HTC, spre deosebire de cei 4,3 inci de pe 8X, dar rezoluţia este de doar 480x800 de pixeli, spre deosebire de 720x1280 pixeli. De asemenea, varianta mai ieftină are prima generaţie a sticlei rezistente Corning Gorilla Glass.

Culorile au rămas la fel de vii, calitatea în timpul jocurilor a fost asemănătoare şi de cele mai multe ori nu a existat nicio diferenţă care să merite atât de mulţi bani pentru modelul mai scump. Evident, aceste mici diferenţe nu sunt vizibile dacă rămânem în ecosistemul Windows, în care încercăm să judecăm telefon. Altfel, dacă îl comparăm cu modele asemănătoare cu Android, atunci ar exista o problemă.

De exemplu, Samsung S Advance are o rezoluţie mai mare, dar şi o capacitate mai mare de stocare (deşi nu are legătură cu ecranul, facem această comparaţie aici). Mai bun este şi Samsung Galaxy S III Mini.

Sistem de operare

A se vedea testul cu HTC Windows Phone 8X.

Foto şi video

Nu am putut să nu compar în permanenţă acest telefon cu iPhone 3GS, telefon pe care îl folosesc de zi cu zi. Iar cea mai mare asemănare şi problemă am găsit-o fix la camera foto. Aceasta are 5 megapixeli şi reuşeşte să facă nişte poze foarte slabe, stabilizatorul este destul de prost, iar în general poţi să faci poze pentru un Instagram, dar să nu exagerezi. Noaptea telefonul este inutil, iar filmările sunt la o calitate foarte slabă.

În general partea de foto şi video este cea care îl diferenţiază cel mai mult de WP 8X, deoarece dă impresia că aparţine anului 2011, nu anului 2013.

Audio

Nimic de zis la acest capitol, dacă nu am fi întâmpinat o problemă pe care nu am ştiut să o rezolvăm. Căştile Beats sunt excepţionale, dar telefonul în sine are o problemă cu volumul. Dacă ajungem la 28 din 30, căştile încep să bruieze sunetul şi să se simtă un bas mult prea puternic pentru claritate. Dacă încercăm să coborâm la 27, totul revine la normal.

De asemenea, cu două zile înainte de finalul testului în căşti nu se mai auzea nimic din muzica de pe card. În schimb, streamingul se auzea perfect.

Design

Urmând linia seriei HTC cu Windows, telefonul îşi păstrează subţirimea, dar la un ecran de 4 inci şi cumva impresia de înălţime exagerată este estompată acum. Greutatea este de doar 113 grame, faţă de 130 de grame. La nivel subiectiv, 4 inci ar fi fost dimensiunea ideală pentru telefonul de forţă de la HTC. Spre deosebire de carcasa de tip unibody de pe 8X, 8S vine cu o carcasă în două părţi, partea inferioară putând fi scoasă pentru a lăsa loc pentru cartela micro SIM şi pentru cardul de memorie.

Telefonul pe care l-am avut în teste a venit în două non-culori, adică pe alb şi pe negru. Combinaţia ni s-a părut că are mai mult sens decât movul ţipător de pe HTC Windows Phone 8X. Astfel, deşi un telefon mai frumos, 8X pierde în faţa fratelui său mai mic pentru că acesta din urmă este mai serios, raţia ecranului este mai bună.

În schimb, rămânem la problema pe care am avut-o cu cele două părţi ale telefonului. Am observat foarte rapid după ce am scos partea inferioară pentru a introduce un card micro SD că cele două părţi nu se mai unesc aşa cum trebuie, iar între ele rămâne un spaţiu

Autonomia bateriei

La Windows Phone 8X am folosit termenul “extraordinar de prost”. Acela era un telefon mai scump, de nivel premium. La Windows Phone 8S vom spune doar mediocru, spre dezamăgitor. În streaming, aceasta ajunge aproape de 4 ore, iar la browsing 3G nu trece de 12 ore.

Bateria are 1.700 de miliamperi, cu 100 de miliamperi mai puţin decât fratele său mai mare şi nu poate fi scoasă.

Aplicaţii recomandate

Fuse este un cititor de ştiri cu un design de tip Metro (ştim că nu se mai foloseşte denumirea, dar trebuie să-i spunem într-un fel), cu resurse de ştiri destul de diverse şi care se poate edita cu lejeritate. Pentru fanii designului tipic Windows, aceasta este aplicaţia de ştiri pe care trebuie să o folosească.

Baconit cel mai bun client de Reddit de pe Windows Phone este Baconit. Cu un design inspirat de aplicaţia People din Windows, cu fonturile specifice sistemului de operare Microsoft, Baconit se configurează destul de uşor, se pot căuta subreddituri cu uşurinţă şi se pot deschide link-uri în interiorul aplicaţiei. Cu toate acestea, aplicaţiile de Android sunt mai bune.

Metrotube este o alternativă plătită la aplicaţia standard de YouTube. Pentru cei care nu au avut ocazia să folosească Windows, aflaţi că aplicaţia oficială de YouTube este de fapt un bookmark către browserul Internet Explorer. Nu este nimic suplimentar. Metrotube costă doar un dolar, dar poate fi folosită şi gratuit, dacă acceptăm reclamele. Este o aplicaţie care pune designul Windows în interiorul YouTube şi oferă o experienţă mai unitară cu întregul sistem.

Preţ

Smartphone-ul este disponibil în oferta Orange, unde ajunge al un preţ de 249 de euro fără abonament, iar la un abonament Pantera 39, cu 39 de euro pe lună, telefonul poate fi achiziţionat cu doar un singur euro. Faţă de fratele său mai mare, HTC Windows 8X, preţul dispozitivului este mai aproape de realitate. În lipsa unui dispozitiv oficial la operatori de la Nokia, HTC 8S rămâne o alternativă viabilă dacă doriţi să cumpăraţi un telefon la abonament.

L-am cumpăra sau nu?

Exceptând problema bateriei şi a capacităţii de stocare, este un telefon mai atractiv pentru o anumită categoria de public decât HTC Windows 8X. Într-adevăr, nu este al fel de spectaculos şi nici nu are caracteristicile sale, dar preţul este mai normal. Dacă ne-ar da mâine cineva 250 de euro şi ne-ar spune să cumpărăm un telefon cu Windows, vă spunem sincer că am lua Nokia Lumia 800. Are mai mult sens. HTC mai are de încercat pentru a transforma designul superb în performanţe bune.


Avantaje

- Preţul are un raport mai bun decât cel al fratelui său mai  mare.
- Procesorul şi ecranul rezistă destul de bine.
- Windows Phone 8 este un sistem de operare bun, dacă ar avea şi mai multe aplicaţii.
- Carcasa este rezistentă şi nu se zgârie.

Dezavantaje:

- Îmbinarea carcasei cu partea inferioară lasă loc unei crăpături permanente.
- Camera foto este la nivelul unui smartphone de acum doi ani.
- Aplicaţiile de bază, dar bune, sunt plătite.
- Bateria are o autonomie sub nivelul pieţei, dar nu sub aşteptări. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite