Studiu LG pe telemuncă: deşi a crescut eficienţa, muncim mai mult. Stresul poate fi combătut prin jocuri video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucru de acasa. FOTO Shutterstock
Lucru de acasa. FOTO Shutterstock

Un studiu pe tema telemuncii realizat pentru LG de Reveal Marketing Research, a arătat care sunt provocările şi avantajele percepute de românii care lucrează de acasă în contextul actual.

În ceea ce priveşte avantajele resimţite când vine vorba de munca de acasă, 48% dintre angajaţi apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, 45% dintre ei se bucură de programul de lucru mai flexibil, iar 42% indică drept avantaj major faptul că pot petrece mai mult timp cu familia. Cu toate acestea, un sfert dintre români simt că nu au intimitate atunci când lucrează, iar 26% dintre ei spun că starea lor emoţională s-a înrăutăţit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia încă din prima jumătate a anului asupra faptului că îngrijirea sănătăţii fizice şi psihice este esenţială. Este important să te ridici şi să te mişti puţin la fiecare jumătate de oră sau oră, să faci gimnastică şi să iei pauze scurte de la ecrane, pentru sănătatea vederii. Studiul arată că deşi 79% dintre români consideră că sunt la fel de eficienţi sau mai eficienţi decât atunci când lucrau de la birou, 44% dintre respondenţi au declarat că muncesc mai multe ore zilnic. Dacă eşti foarte prins în muncă, setează-ţi alarme pe telefon pentru a-ţi reaminti periodic să te mişti şi să te hidratezi.

Lucru de acasa telemunca copii FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Cu toate că pentru aproape jumătate dintre respondenţi telemunca oferă confort din anumite puncte de vedere, 56% dintre participanţii la studiu au indicat faptul că nu lucrează într-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil, iar 36% dintre ei consideră că un monitor mai mare le-ar oferi o experienţă de muncă îmbunătăţită.

Conform studiului Reveal Marketing Research, aproape jumătate dintre români aleg să lucreze de pe canapea sau la masa din bucătărie. O poziţie incorectă în faţa laptopului poate fi o povară mare pentru corpul nostru – deşi cei mai mulţi dintre noi sunt conştienţi de acest lucru, tindem să uităm atunci când lucrăm din confortul casei noastre şi cedăm tentaţiei de a lucra de pe canapea.

Locul unde alegi să lucrezi şi postura corporală pe care o adopţi sunt extrem de importante. Cea mai neinspirată soluţie este să te aşezi pe canapea cu laptopul în braţe. În schimb, foloseşte un scaun cu înălţimea, poziţia cotierei şi înclinarea spătarului pe cât posibil reglabile. Dacă vrei să îţi creezi un birou pentru munca de acasă pe termen lung, merită să investeşti într-un scaun de calitate, dar dacă trebuie să foloseşti un scaun obişnuit, îţi poţi îmbunătăţi confortul şi postura cu o pernă poziţionată pe şezutul scaunului.

În situaţia ideală, ar trebui să ai un monitor şi o tastatură separate, iar pentru sănătatea coloanei vertebrale, ar fi bine să plasezi display-ul la nivelul ochilor. Dacă eşti nevoit să te uiţi prea sus sau prea jos atunci când lucrezi pe monitor, vei avea o poziţie care poate pune tensiune pe gât şi pe umeri.  Piciorul ultimelor modele de monitoare este în general reglabil în înălţime, iar cele mai multe monitoare de la LG au înălţimea, înclinaţia şi gradul de rotire ajustabil, în aşa fel încât să poată fi adaptate oricăror condiţii de lucru.  

Faptul că petrecem considerabil mai mult timp decât înaintea pandemiei în casă poate avea o serie de efecte psihologice negative. Jocurile video pot oferi o experienţă comună reală, iar experţii spun că poate fi şi un instrument bun pentru minimizarea stărilor emoţionale negative cauzate de izolare, confirmarea venind din partea celor 86% dintre participanţii la studiu, care au spus că gaming-ul îi ajută să se relaxeze în această perioadă.

Gaming pe PC monitor casti FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Gaming-ul oferă o modalitate rapidă şi uşor accesibilă de a te conecta cu o comunitate şi de a ne exercita spiritul competitiv. Prin intermediul jocurilor online putem rămâne în legătură cu prietenii, persoanele dragi şi chiar să ne facem cunoştinţe noi – pe unu din patru respondenţi gaming-ul l-a ajutat să menţină legătura cu prietenii în perioada pandemiei.

Pentru început, nu trebuie să te gândeşti la o investiţie mare în ceea ce priveşte echipamentul. Pentru a te bucura de lumea gaming-ului, nu ai nevoie decât de un calculator de nivel mediu, un mouse pad, o tastatură, o pereche de căşti cu microfon şi o conexiune stabilă la internet. Ca începător, merită să alegi un monitor cu o diagonala de minim 24 inch şi rezolutie FullHD, de preferinţă un monitor IPS, pentru ca experienţa de gaming să fie cu adevărat imersivă.

Studiul a fost realizat în octombrie 2020, pe un eşantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 18 ani,  din mediul urban, care lucrează parţial sau integral de acasă.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite