Social Media - intrument de cercetare şi informare pentru medici, mijloc de educare pentru pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţelele sociale - mijloc de informare şi cercetare pentru pacienţi şi medici
Reţelele sociale - mijloc de informare şi cercetare pentru pacienţi şi medici

Reţelele sociale capătă un rol din ce în ce mai important în vieţile oamenilor. Pentru medici, social media reprezintă un instrument pentru cercetare şi un mijloc de a învăţa oamenii despre obiceiurile sănătoase. Pentru pacienţi  reprezintă un mod de a recomanda medici, beneficii şi sfaturi.

„Până acum, furnizorii de îngrijiri medicale au folosit reţelele sociale, în primul rând, ca un instrument de promovare”, spune Lee Aase, director pentru Reţele Sociale al „Mayo Clinic Center”.  „Noi credem că pot mai mult”, notează „Los Angeles Times”.

De exemplu, un chirurg poate publica pe Twitter despre o noua modalitate de a folosi laparoscopia pentru îndepărtarea unei tumori „E un mod rapid de a comunica o informaţie, în loc să aştepţi un an să se publice o lucrare”, spune doctorul Prasanth Prasanna, radiolog în Salem, care a studiat rostul reţelelor sociale în domeniul medical.

Centru Mayo încurajează folosirea reţelelor sociale pentru cercetare şi, de asemenea, pentru a învăţa oamenii despre obiceiurile sănătoase. Medicul Nina Shapiro face asta pe site-ul ei personal, dar şi pe Twitter, de aproape un an şi jumătate. „Este un mijloc de a îmbina fapte medicale cu opiniile mele”, spune Shapiro, director ORL la Spitalul de copii „Mattel”.

Pe de altă parte, reţelele sociale joacă un rol important şi în rândul pacienţilor care pot recomanda celorlalţi utilizatori  anumiţi medici sau facilităţi. E şi un mijloc prin intermediul căruia, medicii devin mai atenţi cu pacienţii. Toată lumea poate vedea online cum se comportă medicii cu pacienţii  din postările celor din urmă şi nu ar fi o reclamă bună să vadă potenţialii pacienţi că medicii nu se comportă corespunzător.

Prin intermediul reţelelor sociale,  pacienţii pot împărtăşi între ei experieneţele prin care au trecut şi, astfel, se crează o comunitate şi nu se mai simt singuri.

Ei se pot educa reciproc. Un pacient diagnosticat recent cu diabet poate învăţa multe de la un pacient care suferă de această bolaă de  câţiva ani.

Experţii analizează plusurile şi minusurile utilizării reţelelor sociale în domeniul medcal. Un avantaj ar fi faptul că pacienţii foarte bine informaţi pot schimba clasica relaţie doctor-pacient . Să fie mai puţin ierarhică şi mai mult la un nivel în care cei doi să colaboreze.

Dezavantajul în cazul utilizării reţelelor sociale este că, vorbind despre internet,  s-ar putea crea şi o situaţie de dezinformare, astfef că este nevoie de precauţie.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite