România, într-un nedorit top 10: cele mai atacate ţări cu viruşi bancari pentru telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameninţările pentru aplicaţiile de mobile sunt tot mai numeroase.
Ameninţările pentru aplicaţiile de mobile sunt tot mai numeroase.

România este pe locul nouă în lume în topul ţărilor expuse la atacuri cu troieni bancari care vizează dispozitivele mobile.

Kaspersky publică un nou raport privind securitatea cibernetică, iar în acesta se concentrează pe viruşi bancari pentru dispozitive mobile. Pentru a analiza riscul de infectare cu troieni bancari care afectează dispozitivele mobile, a fost analizat numărul de utilizatori atacaţi pe dispozitivele mobile de un troian bancar, comparativ cu numărul total de utilizatori din fiecare ţară.

Folosind informaţii de la milioane de utilizatori din 213 ţări, raportul evidenţiază creşterea numărului de ameninţări pentru dispozitivele mobile, de tentative de furt din conturile bancare online şi de atacuri cibernetice cu ţintă predefinită. Astfel, în al treilea trimestru din 2015, au fost detectate 323.374 de noi programe malware, ceea ce reprezintă o creştere cu 10,8%, comparativ cu trimestrul precedent şi o triplare faţă de primele luni din 2015. În aceeaşi perioadă, au fost instalate peste 1,5 milioane de programe malware pe dispozitive mobile, de 1,5 ori mai mult decât în trimestrul anterior.

Mesajele publicitare au rămas principala metodă de a fura bani de pe dispozitivele mobile. Pe parcursul acestui trimestru, Kaspersky Lab a observat o creştere a numărului de programe care folosesc mesajele publicitare în acest scop. Frecvent, acestea pătrund în dispozitivul victimei cu drepturi avansate de administrare, făcând dificilă combaterea lor. În perioada menţionată, atacurile cu troieni au reprezentat peste jumătate dintre cele mai utilizate programe malware pentru mobil.

kaspersky internet banking

Pe parcursul trimestrului, au fost 5,68 milioane de notificări cu privire la tentativele de infectare cu programe malware create pentru a fura bani prin accesarea online a conturilor bancare. Utilizatorii din Austria au fost cei mai vizaţi de atacurile cu troieni bancari – 5%, iar Singapore, ţara aflată pe primul loc în trimestrul trecut, ocupă cel de-al doilea loc, cu 4,2%, iar utilizatorii din Turcia sunt pe locul al treilea, 3% din utilizatori fiind afectaţi de troieni bancari.

kaspersky internet banking

Instrumentele antivirus pentru web ale Kaspersky au detectat 75,4 milioane de link-uri unice infectate, ceea ce înseamnă cu 16% mai multe decât în al doilea trimestru. Mai mult, au fost detectate 38,2 milioane de fişiere unice infectate: script-uri, exploit-uri, fişiere executabile, cu 46,9% mai mult decât în al doilea trimestru. Şi nu în ultimul rând, exploit-urile pentru Adobe Flash Player şi Internet Explorer sunt cele mai populare printre infractorii cibernetici.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite