Cel mai mare producător de antiviruşi a creat „viruşi“ ca să saboteze concurenţa. Compania neagă informaţiile neoficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaspersky este cel mai mare producător de antiviruşi din lume.
Kaspersky este cel mai mare producător de antiviruşi din lume.

Kaspersky se pare că a vrut să-şi saboteze concurenţa, producând instrucţiuni care interpretau fişierele din Windows drept viruşi.

Cei de la Reuters au informaţii clare cum că ruşii de la Kaspersky Lab s-au apucat de creat malware pentru a induce în eroare competiţia.

Dacă se confirmă a fi adevărate, noile informaţii publicate zilele trecute de Reuters s-ar putea să aibă repercusiuni foarte grave asupra reputaţiei Kaspersky. Nu de alta, dar pare incredibil ca una dintre cele mai renumite companii din industrie să devină maliţioasă peste noapte.

Cu toate acestea, informaţia se pare că provine de la foşti angajaţi ai companiei şi a fost confirmată din mai multe surse.

Află totul despre planul Kaspersky de a vedea cine îi fură pachetele software

Kaspersky ne-a transmis o declaraţie cu privire la cazul acesta. Pe scurt, compania neagă informaţiile publicate de Reuters. Următoarele fraze au fost editate din declaraţia Kaspersky pentru a păstra doar ce-i esenţial cu privire la acest caz. Declaraţiile fondatorului pot fi consultate aici.

"Kaspersky Lab nu a lansat nicio campanie secretă menită să genereze detecţii fals pozitive ale companiilor concurente sau care să le afecteze acestora poziţia pe piaţă. Acest tip de acţiuni sunt ilegale şi împotriva eticii profesionale. Acuzaţiile anonime venite din partea unor foşti angajaţi nemuţumiţi, care susţin implicarea Kaspersky Lab sau a CEO-ului companiei în aceste incidente, sunt fără fundament şi complet false. (...) Deşi piaţa securităţii informatice este foarte competitivă, schimbul de informaţii este o parte foarte importantă a siguranţei întregului ecosistem IT, şi facem constant eforturi să ne asigurăm că acest schimb de date nu este compromis sau corupt.

În 2010, am lansat un experiment singular, care a presupus încărcarea a 20 de mostre de fişiere, care nu erau periculoase, pe VirusTotal. Acestea nu au declanşat rezultate fals positive, deoarece erau fişiere curate şi inofensive. În urma experimentului, am făcut publice aceste mostre utilizate, ca să poată fi testate şi de alţii. Am lansat acest experiment pentru a atrage atenţia comunităţii de securitate cibernetică asupra faptului că detecţia multi-scanner nu este eficientă atâta timp cât fişierele sunt blocate doar pentru că alţi furnizori antivirus le-au detectat ca fiind periculoase, fără a se face analiza propriu-zisă a comportamentului fişierului.

În urma experimentului, am avut o discuţie cu industria antivirus despre această problemă şi am ajuns la un acord general, care a inclus mai multe concluzii importante (n.red. - menţionate aici). În 2012, Kaspersky Lab s-a numărat printre companiile afectate de fişierele malware încărcate pe VirusTotal de o sursă necunoscută şi a înregistrat detecţii fals pozitive. Pentru a rezolva această problemă, în luna octombrie 2013, în cadrul Conferinţei VB de la Berlin, a avut loc o întâlnire privată între cei mai importanţi furnizori de soluţii antivirus pentru a discuta despre incident, a analiza care ar fi putut fi motivele din spatele atacurilor şi pentru a dezvolta un plan de acţiune în acest sens. În prezent, încă nu se ştie cine s-a aflat în spatele acestor atacuri", susţine Kaspersky.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite