Rezoluţia „de cinema“ va fi folosită la Cupa Mondială. Finala din 2014 va fi filmată la rezoluţie 4K de către Sony

0
0
Sony a prezentat la IFA 2013 o cameră care filmează la rezoluţie 4K. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Sony a prezentat la IFA 2013 o cameră care filmează la rezoluţie 4K. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Rezoluţia 4K devine, treptat, noul standard. După ce anul acesta toţi producătorii s-au prezentat la IFA 2013 cu televizoare 4K, mai nou a venit vestea filmării următoarei finale de Cupă Mondiale la fotbal în 4K.

Televizoarele Ultra HD (4K) sunt încă scumpe, e vorba de câteva mii de euro, la fel şi camerele care filmează 4K. Sony şi-a prezentat-o pe a sa la IFA 2013 şi va fi la un preţ de 4.500 de euro, dar cu paşi mici standardul de înaltă rezoluţie înaintează. TechRadar notează că următoarea finală de Cupă Mondială la fotbal va fi filmată în 4K, după ce au fost derulate câteva teste la Cupa Confederaţiilor.

Tot anul acesta BBC a anunţat că renunţă la 3D în favoarea 4K şi astfel s-a conturat peisajul televiziunii viitorilor ani. În prezent, cel mai răspândit standard e full HD cu rezoluţia de 1.920x1.080 pixeli. 4K vine să fie de patru ori mai mare, echivalentul a 8 megapixeli. Full HD e echivalent cu 2 MP.

„La IBC 2012 (International Broadcasting Convention) Sony a anunţat colaborarea tehnică cu FIFA pentru a livra în HD turneul din 2014. Finala Cupei Mondiale în 4K este următorul pas firesc. Credem că rezoluţia aceasta va încânta mai mult spectatorii şi va îmbogăţi conţinutul“, a apreciat Niclas Ericson, director FIFA TV.

Transmisia se va face în cinematografe şi în spaţii publice, pentru cei care nu au televizoare 4K. Sony se va ocupa de partea tehnică. Katsunori Yamanouchi, director Sony, a spus că nu-i nicio problemă că oamenii nu au televizoare 4K, se vor putea bucura de finală şi în format full HD, dar este un pas esenţial pentru viitor să se înceapă cu un eveniment de o aşa importanţă.

Hai să discutăm şi pe Facebook la „Tech Adevărul“

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite