REVIEW Google Nexus 4 - un smartphone cu Android ca la Google acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google Nexus 4 a primit ultima versiune de Android. FOTO Adevărul
Google Nexus 4 a primit ultima versiune de Android. FOTO Adevărul

Google Nexus 4 este construit de LG, pe tiparul Optimus G, dar se bucură de atenţia Google în ceea ce priveşte actualizările sistemului de operare. Nexus 4 mai este şi cel mai bun smartphone din seria Nexus. Însă cât de bun e?

Când alegi un dispozitiv Nexus de la Google ştii deja ce primeşti: cel mai bun hardware la momentul lansării şi atenţia companiei americane în ceea ce priveşte actualizarea sistemului de operare. Practic, Google a trebuit să-şi creeze o linie de smartphone-uri si tablete pentru a livra mereu noul Android şi să nu mai trebuiască să aştepte după producători. Google Nexus 4 este cel mai bun smartphone al gamei, iar noi l-am testat timp de o săptămână.

Hardware

Google Nexus 4 se prezintă ca un sandwich între două felii de sticlă. Marginea este din plastic, dar este uşor cauciucat pentru a oferi un plus de aderenţă. Sub carcasă lucrurile sunt mai interesante. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon S4 cu patru nuclee şi a fost în concurenţă directă, în 2012, cu cele din seria Exynos de la Samsung şi cu Tegra 3 de la Nvidia. Memoria RAM este de 2GB şi spaţiul de stocare de 8 sau 16GB, fără posibilitatea de a-i adăuga un card microSD.

Aceste dotări fac din Google Nexus 4 un telefon foarte bun, mediu pentru 2013, dar asta nu înseamnă că nu mai merită o şansă, iar sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean lipsit de vreo intervenţie a producătorului rulează fără probleme. Am trecut la Nexus 4 de la un Galaxy S3 şi pot spune că se simte imediat plusul de performanţă în navigare. Interfaţa de pe Samsung este uneori prea încărcată (Galaxy S3 are memorie RAM de 1GB).

Autonomie, ecran şi alte menţiuni

Autonomia Google Nexus 4 vine de la o baterie de 2.100 mAh şi smartphone-ul poate să reziste o zi întreagă, dar cu atenţie pe luminozitatea ecranului şi pe sincronizarea aplicaţiilor, conturilor de mail. Nu este deloc de invidiat autonomia, chiar dacă bateria este la fel de mare ca cea de pe Galaxy S3. Totuşi, este mult îmbunătăţită faţă de Galaxy Nexus (1.750 mAh). Însă în browser se descurcă doar cu o oră mai bine decât vechiul model Nexus.

Google Nexus 4 are un ecran de 4,7 inci tip LCD (True HD IPS, susţine LG) cu o rezoluţie HD, însă spre deosebire de Galaxy S3 are un alt raport de vizualizare, astfel că videoclipurile vor avea două bare negre sus-jos atunci când sunt redate în fullscreen şi modul peisaj. Ca raport, ecranul seamănă cu cel de pe Nokia Lumia 920. Este mai bun aşa, pentru că nu mai ai un telefon foarte înalt şi dispune mai multe informaţii pe orizontală, dar multora s-ar putea să nu le convină în redarea de videoclipuri.

Telefonul se încarcă prin microUSB, funcţionează cu microSIM şi are ieşire de 3,5 mm pentru căşti. Are şi suita deja banală de acum de senzori accelerometru, giroscop sau senzorul de proximitate. Nu lipseşte conectivitatea prin Bluetooth, Near Field Communication (NFC) şi WiFi. Telefonul funcţionează doar în reţea 3G, deşi unii developeri independenţi au încercat să-l înveţe 4G Camera principală este de 8 megapixeli, în timp ce cea secundară ajunge la 1,3 MP. În ciuda numărului mai mare de megapixeli, fotografiile nu ies mai bine faţă de cele de la Galaxy Nexus.

Carcasă şi design

Google Nexus 4 este un telefon atrăgător prin design, este simplu şi curat. Totuşi, vine cu o mare problemă şi o dovadă că LG încă învaţă să construiască dispozitive cu sticlă pe spate. Dacă îl pui pe o suprafaţă şi doar puţin înclinată şi nu-i dai atenţie telefonului rişti să-l găseşti pe jos. Alunecă foarte uşor, chiar şi pe suprafeţe textile.

Dincolo de inconvenientul de mai sus, Nexus 4 se simte solid în mână, mic (pe cât poate fi un dispozitiv de 4,7 inci) şi ecranul este foarte bun pentru un LCD, dar pierde în faţa unui S-AMOLED, atât la luminozitate, cât şi la culori. Însă, vezi diferenţa doar dacă le compari direct.

Google Nexus 4 are ecranul puţin curbat pe margine şi e bine că LG l-a gândit astfel, gesturile pe care le porneşti din marginea ecranului sunt o plăcere. Păcat că interfaţa de Android nu se bazează mai mult pe navigarea prin gesturi. La baza ecranului sunt cele două şuruburi care închid acest telefon, nu are acces utilizatorul la baterie.

google nexus 4 foto adevarul

Software

Sistemul de operare, am zis deja, este Android pur, Jelly Bean 4.2, cu câteva dintre aplicaţiile Google preinstalate şi restul sunt disponibile în magazinul cu aplicaţii Play Store. Este o experienţă interesantă să foloseşti Android aşa cum vine şi cum este gândit de Google, este fluid şi funcţionează fără probleme. În meniul de notificări ai scurtături pentru unele dintre cele mai folosite funcţii, iar după ce ţi-ai configurat contul de Google este gata de folosire pe deplin.

Cea mai frumoasă parte la Androidul pur este funcţia Photosphere din aplicaţia camerei foto. Poţi face cu aceasta panorame la 360 de grade (aproape, pentru că sus şi jos mai rămâne un mic spaţiu), apoi le poţi publica pe Google+. Pe Facebook nu funcţionează încă, pentru că este o panoramă obişnuită, dar cu câteva elemente de metadata şi Facebook nu se înţelege prea bine cu ceea ce vrea să facă Google. Oricum, o funcţie de încercat.

Aplicaţiile din Play Store sunt toate la care te poţi gândi, atât timp cât sunt în România. Telefonul mai vine cu ceva, care este sau nu preluat de producători, şi anume Google Now. Altă funcţie utilă de la Google care nu te ajută să cauţi ceva, ci încearcă să prevadă ceea ce vrei să cauţi. Se ajunge în Google Now printr-un swype de la baza ecranului, apoi informaţiile sunt afişate pe carduri.

Multimedia, sunet şi foto

Cea mai mare schimbare pe care a adus-o Google în acest domeniu, cu ultimele două versiuni, este în galeria foto şi anume posibilitatea de a-ţi edita fotografiile foarte uşor. Ai tot felul de funcţii, printre care reglarea contrastului, a luminozităţii şi chiar poţi regla în funcţie de histrogramă. Este, în anumite puncte, chiar mai bună această funcţie decât Photo Editor de la Samsung, disponibilă doar în magazinul cu aplicaţii Samsung.

Camera foto are 8 megapixeli, dar nu aduce şi o calitate mai ridicată faţă de Galaxy Nexus cu 5 MP. Pozele sunt foarte bune pentru reţelele sociale, pentru o partajare în mail, dar nicidecum la fel de bune ca cele realizate de un Galaxy S3 cu 8 megapixeli sau un HTC One S sau HTC One X. LG n-a adus un plus cu megapixelii în plus. Totuşi, camera frontală este decentă pentru videconferinţe. Decentă atât timp cât este lumină suficientă.

google nexus 4 foto adevarul

Când vine vorba de sunet, lucrurile se schimbă. Atât în căşti, cât şi în difuzorul principal este foarte bun, cu menţiunea că este prea subţire capacul bateriei şi vibrează prea mult. Nu e un disconfort, ci doar enervant dacă pui telefonul pe o masă. Microfonul este iar la fel de bun, nimic de reproşat, anulează zgomotele nedorite foarte bine.

Plusuri

  • design atrăgător, fluid s-ar putea spune, cu ecran uşor curbat
  • Android 4.2 Jelly Bean pur, fără modificări
  • ecran bun pentru un LCD
  • Photosphere pentru camera foto

Minusuri

  • alunecă foarte uşor pe suprafeţe lucioase sau textile
  • sticla se poate zgâria sau sparge uşor
  • autonomia este doar medie, deşi bateria e destul de mare

L-am cumpăra?

Chiar dacă Google Nexus 4 nu mai este telefonul de top, este o achiziţie care merită. Are o baterie suficient de mare pentru a rezista o zi întreagă, dar fără navigat pe Internet prea mult şi cu luminozitate automată sau nu prea ridicată, are o cameră foto de 8 megapixeli (pentru cine ţine socoteala megapixelilor), dar mai ales are Android 4.2 Jelly Bean nemodificat. Telefonul, atât timp cât nu-l scapi pe jos, arată foarte bine şi dă senzaţia unui telefon robust, bine construit. Eu l-aş cumpăra, dar asta şi pentru că sunt fanul sistemului de operare pur. Aici excelează Nexus 4.

Google Nexus 4 este un telefon care dă fix cât ai plătit pe el - costă 1.750 de lei la eMag. Este versatil, poate fi modificat uşor (la nivel software) şi te bucuri de fiecare actualizare de la Google la momentul publicării acesteia. Odată cu Jelly Bean 4.2, Android este la un nou nivel, unul foarte bun. Pentru pasionaţii de fotografie, funcţia de editare a pozelor este binevenită, eu am folosit-o cu bine în câteva situaţii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite