Președinte al Meta, despre sistemele de limbaj AI: „Sunt destul de proaste”

0
Publicat:

Fostul vicepremier al Marii Britanii și actualul președinte al afacerilor globale al proprietarului Facebook, Meta, a declarat că modelele actuale de inteligență artificială (AI) sunt „destul de stupide”. Totodată, Nick Clegg a minimizat riscurile tehnologiei.

Nick Clegg consideră că tehnologia AI este supraapreciată FOTO EPA-EFE
Nick Clegg consideră că tehnologia AI este supraapreciată FOTO EPA-EFE

Declarațiile vin în contextul în care Meta a afirmat că modelul său de limbaj AI, cunoscut sub numele de Llama 2, va fi folosit gratuit de toată lumea.

Nick Clegg a vorbit pe această temă la postul de televiziune BBC, unde a susținut că modelele actuale sunt „foarte departe” de avertismentele potrivit cărora în care inteligența artificială dezvoltă autonomie și gândire proprie.

În multe privințe, sunt destul de proaste, a spus el.

De asemenea, în opinia sa, promovarea excesivă a fost oarecum înaintea tehnologiei”.

Marile modelele de limbaj AI actuale - platformele care alimentează chatbot-uri precum ChatGPT - practic unesc puncte în seturi de date enorme de text și ghicesc următorul cuvânt într-o secvență, a explicat el.

A continuat, spunând că avertismentele de amenințare existențială emise de unii experți în inteligență artificială se referă la sisteme care încă nu au apărut.

Decizia companiei americane, Meta, de a crea Llama 2, disponibil pe scară largă pentru întreprinderile comerciale și pentru cercetători a divizat comunitatea tehnologică.

Prima generație, Llama, a fost difuzată online în decurs de o săptămână de la lansare. Cantitatea enormă de date gratuite de testare oferită utilizatorilor a identificat erori și probleme și a dus către îmbunătățiri pe parcurs. În ciuda celor spude de Nick Clegg, riscul acestor instrumente rămâne unul ridicat.

Llama 2 marchează un parteneriat între Microsoft și Meta

Iterațiile anterioare ale chatbot-urilor au fost manipulate pentru a scoate discursuri instigatoare la ură, pentru a genera informații false și pentru a oferi instrucțiuni dăunătoare. Rămâne întrebarea dacă Llama 2 este suficient de puternic pentru a nu avea aceeași soartă.

Un alt lucru interesant de remarcat este decizia companiei Meta de a colabora cu Microsoft în acest sens - Llama 2 va fi disponibil și utilizabil prin intermediul platformelor Microsoft precum Azure. Microsoft a investit însă miliarde de dolari și în creatorul ChatGPT OpenAI.

Spre deosebire de Llama 2, GPT-4 și rivalii Palm - Google LLM care alimentează chatbot-ul Bard - nu pot fi utilizate gratuit în scopuri comerciale sau de cercetare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite