O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a doua zi - ecran, sistem de operare şi interfaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S4 rulează Android 4.2.2 Jelly Bean FOTO Răzvan Băltăreţu
Samsung Galaxy S4 rulează Android 4.2.2 Jelly Bean FOTO Răzvan Băltăreţu

Samsung Galaxy S4 a fost lansat, miercuri, în România. Vedeta sud-coreenilor a aterizat în Bucureşti cu un elicopter şi a ajuns şi în redacţia „Adevărul“. Samsung Galaxy S4 va fi trecut printr-o serie completă de teste şi vă vom oferi zilnic, timp de o săptămână, câte un material în care vă vom împărtăşi experienţa noastră cu el.

Dacă ieri am vorbit despre designul, caracteristicile tehnice şi calitatea sunetului, astăzi vă vom prezenta ecranul, sistemul de operare şi interfaţa.

Samsung Galaxy S4 - Ecran

Samsung Galaxy S4 are un ecran de cinci inci. Display-ul este de tip Super AMOLED şi are o rezoluţie Full HD - 1080 x 1920 de pixeli.

Densitatea pixelilor este de 441 ppi. Numărul de pixeli per inci este mare, dar nu la fel de mare ca şi la HTC One, smartphone cu ecran de 4,7 inci, care are 469 pixeli per inci.

image

Cei 58 de pixeli în plus pe inci sunt insesizabili. Samsung Galaxy S4 oferă o claritate excepţională în când vine vorba de redarea textului, imaginilor sau clipurilor video.

Dacă la numărul de pixeli per inci stă mai prost decât HTC One, Samsung Galaxy S4 străluceşte la capitolul culoare şi luminozitate. Culorile oferite sunt foarte vii dar, spre deosebire HTC One unde totul era suprasaturat, Samsung Galaxy S4  este foarte fidel când vine vorba de redarea nuanţelor. Luminozitatea este şi ea mai mare însă lumina generată nu este obositoare pentru ochi.

Mai mult, utilizatorii îşi pot calibra ecranul, în funcţie de tipul de conţinut pe care vor să-ş urmprească sau pot selecta opţiunea „Optimizat“, care modifică contrastul şi saturaţia în funcţie de cum este folosit telefonul.

Trecem de la calitatea display-ului, la calitatea ecranului tactil. Acesta este foarte responsiv, nu se blochează şi telefonul reacţionează instantaneu la orice atingere. Mai mult, senzorul capacitiv este atât de sensibil încât poate simţi mişcarea degetelor de la aproximativ 2cm de ecran, însă despre asta vom vorbi mâine, când vom prezenta funcţiile Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 - Sistem de operare şi interfaţă

Samsung Galaxy S4 a fost lansat, din start cu cea mai nouă versiune de Android - 4.2.2. Cu toate că cei de la Samsung nu au pomenit niciun cuvânt despre sistemul de operare la evenimentul de lansare al Samsung Galaxy S4, sud-coreenii au de ce să mulţumească Google.

Android este cel mai popular sistem de operare pentru dispozitivele mobile şi vine cu Google Play, un magazin de aplicaţii foarte bine dotat. Pe deasupra, versiunea 4.2.2 de Jelly Bean vine cu un browser de Internet foarte bine optimizat care face navigatul pe Web mult mai rapid.

Sud-coreenii nu oferă versiunea stock a Android Jelly Bean 4.2.2 cu Samsung Galaxy S4, ci o versiune modificată. Sistemul de operare de la Google este transformat prin suprapunerea interfeţei TouchWiz Nature UX 2.0. Aceasta schimbă elementele vizuale oferite de Android şi asta este un lucru bun.

samsung

Spre deosebire de alte companii care, deseori, o dau în bară prin modificarea sistemului de bază, Samsung a făcut mereu alegeri inspirate când a venit vorba de TouchWiz iar unele publicaţii susţin chiar că „Androidul Samsung este mai bun decât Androidul Google“.

Primul lucru pe care îl observăm atunci când apăsăm pe butonul de deblocare al ecranului este mesajul „Partener de viaţă“. Nu vă faceţi griji, poate fi schimbat din setări şi tot de acolo se poate regla şi fontul şi culoarea acestuia sau poate fi scos definitiv. Sub acest mesaj este ceasul iar ecranul este împărţit în două. Deblocarea telefonului se face cu un swipe în partea de jos a ecranului (se produce un efect luminos sau de undă la atingere, efect care poate fi dezactivat complet).

Cei care doresc, îşi pot customiza ecranul de blocare astfel încât să afişeze widgeturi sau aplicaţii preferate. După apăsarea butonului de deblocare utilizatorii trebuie să facă swipe spre stânga sau spre dreapta pentru a trece la aplicaţii sau la diverse widgeturi fără a debloca telefonul.

Acest ecran de deblocare poate fi setat să afişeze imagini statice, imagini Live dar şi imagini din locuri care merită vizitate, prin Trip Advisor. Astfel, apar fotografii din întreaga lumea, care se schimbă la anumite intervale de timp.

screenshot
image

După ce trecem ecranul de blocare, ajungem la ecranul principal al telefonului. El arată widgetul cu ceasul şi cu vremea. În mod implicit sunt cinci ecrane, însă utilizatorul poate adăuga până la şapte.

Cei care preferă simplitatea, au la dispoziţie modul „Simplu“. Acesta are în total trei ecrane. Ecranul principal are un widget cu ceas, un widget cu vreme şi calendarul, aplicaţia pentru camera foto, galeria foto, Internet, telefon, contacte şi mesaje. În partea stângă se găseşte istoria convorbirilor iar în partea dreaptă este un ecran cu aplicaţii care poate fi personalizat. Aplicaţiile care nu şi-au găsit loc pe cele trei ecrane apar sub formă de listă.

image
screen
samsung

Per total designul acestui mod este urât dar ar putea fi apreciat de persoanele mai în vârstă care nu vor să folosească prea multe aplicaţii şi care au nevoie de un telefon, nu de un smartphone.

image

Mulţiumită intefeţei TouchWiz, Samsung Galaxy S4 vine cu un mod foarte interesant de „Ferestre multiple“. Utilizatorul trebuie mai întâi să activeze modul din meniu, după care trebuie să ţină apăsat pe butonul de „Înapoi“. În partea stângă a ecranului va apărea o bară cu aplicaţii. Deschidem o aplicaţie, deschidem bara si tragem o altă aplicaţie pe ecran. Telefonul rulează acum două aplicaţii simultan, pe acelaşi ecran.

Un alt mod interesant este acela Quick View, care îi permite utilizatorului să vadă cele mai importante informaţii în câteva secunde, fără să deblocheze ecranul. Trebuie doar să ţinem mână deasupra telefonului şi aflăm dacă avem apeluri pierdute, mesaje sau mailuri necititie.

Samsung Galaxy S4 dispune de un număr impresionant de funcţii, pe care vi le vom prezenta, mâine, într-un articol special.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite